Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Majci će zapaliti svijeće pred deponijem

10.03.2011. 23:00
Majci će zapaliti svijeće pred deponijem


Kćer ubijene, paljenjem svijeća pred gradskim deponijem želi senzibilizirati javnost za svoj problem te još jednom nadležnima uputiti apel da započnu s traganjem za tijelom njezine majke


Nakon apela nadležnim službama putem medija da joj pronađu majku kako bi je mogla dostojanstveno pokopati, 17-godišnja Dolores Filipović, kćer ubijene Ljubice Filipović Sorić (39), u nedjelju u 12 sati, pred gradskim deponijem u Kožinu zapalit će svijeću ubijenoj majci.
Djevojka tim činom želi senzibilizirati javnost za svoj problem te još jednom nadležnima uputiti apel da započnu s traganjem za tijelom njezine majke koje se prema policijskim podacima temeljenim na priznanju njezina ubojice, supruga Zorana Sorića (57), već punih 15 mjeseci nalazi upravo na deponiju ispod naslaga tona smeća.
Djevojčinu apelu „Pronađite mi majku, želim ju sahraniti” podržavaju zadarske udruge Hrvatska sloga diljem svijeta, Duga, Cinaz, Nada te ostale Umrežene zadarske udruge (njih 19), čiji će se članovi pridružiti inicijativi za zaštitu dostojanstva pokojne i njezine obitelji – u nedjelju pred deponijem u Kožinu.  
Podsjetimo, Ljubicu Filipović Sorić u prosincu 2009. godine ubio je njezin suprug Zoran Sorić (57), koji je svoj čin policiji priznao početkom prosinca prošle godine. Prema njegovoj priči, Sorić je nakon kraće verbalne prepirke u podstanarskom stanu na Meladi, Ljubicu odgurnuo te je ona u nespretnom padu glavom udarila o rub namještaja i preminula. Njezino je tijelo potom, kako bi prikrio zločin, položio na deku i razmotanu kartonsku kutiju od televizora, srolao i oblijepio trakom te potom uvjerivši se prethodno da nema očevidaca, na ramenu, s četvrtog kata zgrade bez dizala, iznio i bacio u kontejner za kućno smeće. Nakon priznanja policiji Sorić je pritvoren, a sudac Ante Anić u koordinaciji s tužiteljem Duškom Berovićem, u ovom slučaju još uvijek vodi istragu. Međutim, iako je prošlo više od tri mjeseca kako je Sorić „olakšao dušu” pred policajcima, potraga za tijelom pokojne još uvijek nije započela iako je policija odradila sve terenske pripreme i utvrdila mikrolokaciju. U tome su im pomogli djelatnici Čistoće i zaposlenici na deponiju koji vode preciznu evidenciju gdje se odlaže otpad iz pojedinog dijela grada i ulice. Predložena su i dva načina za potragu – bušenjem rupa i uz pomoć pasa tragača te otklanjanjem smeća sloj po sloj. Onaj prvi otpao je zbog mogućnosti eksplozije koju bi mogli prouzročiti plinovi koji nastaju kao posljedica vrenja i razgradnje biološki razgradivog otpada. Prekapanje deponija sloj po sloj prema nekim procjenama koštalo bi i preko milijun kuna, što je, ako je suditi po tijeku stvari, institucijama preskupo. Obitelj pokojne Ljubice smatra, međutim, kako je njezin život kao i pravo čovjeka na dostojanstven pogreb – nešto što je neprocjenjivo.


REKONSTRUKCIJA DOGAĐAJA U PLANU




Istražni sudac Ante Anić do sada je, kako nam je rekao, ispitao 20-ak svjedoka, a u planu je i rekonstrukcija na mjestu događaja koja bi se trebala realizirati najdalje do kraja ovog mjeseca.