Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najbolji učenici Zadarske županije na natjecanju iz hrvatskog

10.03.2011. 23:00
Najbolji učenici Zadarske županije na natjecanju iz hrvatskog


Gimnazija Jurja Barakovića ugostila je i ove godine županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika za srednje škole Zadarske županije. Pravo na natjecanje ostvarilo je 29 učenika iz osam srednjih škola Zadarske županije među kojima su: Gimnazija Jurja Barakovića, Gimnazija Vladimira Nazora, Gimnazija Franje Petrića, Klasična gimnazija Ivana Pavla II., Ekonomska i birotehnička škola, Srednja škola Bartula Kašića iz Paga, Srednja škola Obrovac te Srednja škola Biograd. Svečanost otvorenja započela je hrvatskom himnom u izvedbi mješovitog zbora Gimnazije Jurja Barakovića koji je nazočne počastio s još dvije izvedbe tijekom svečanosti.
Uvodnu riječ dao je ravnatelj škole Ranko Artuković pozdravivši sve nazočne natjecatelje i njihove mentore.  Natjecateljima je poželio ugodno druženje i boravak u školi te što bolji uspjeh u rezultatima.
Okupljenima se obratila i profesorica Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Mirela Zubčić, voditeljica organizacijskog povjerenstva.
– Izuzetno mi je drago da vas mogu pozdraviti ovdje danas, jer vi, kao i ovo natjecanje, predstavljate važan doprinos razvoju i očuvanju našeg materinjeg jezika, pozdravila je okupljene profesorica Zubčić. Spomenula je i neke od velikana hrvatskoga jezika, koji su kroz povijest vodili neumornu borbu upravo iz razloga kako bi se danas učenici slobodno mogli natjecati u znanju iz svog materinjeg jezika.
Na županijsko natjecanje u Gimnaziju Jurja Barakovića stigli su samo najbolji i najprobraniji učenici iz srednjih škola Zadarske županije. Svojim trudom i znanjem pokazanim na školskim natjecanjima ostvarili su pravo da se natječu na županijskom natjecanju, a odlazak na državno rangirat će se prema rezultatima svih škola u Hrvatskoj.
Od učenika prvih razreda prvo mjesto osvojio je Marko Marić, dok je druga po redu bila Adrijana Mandić, oboje učenici Gimnazije Franje Petrića. Treće mjesto zauzeo je Jure Mrđenko iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Među učenicima drugih razreda najbolja je bila Lucija Franin iz Gimnazije Jurja Barakovića, dok je na drugo mjesto zasjela Martina Ević iz Srednje škole Obrovac. Na trećem je mjestu Anđela Čirjak iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Od učenika trećih razreda na prvom mjestu je Doris Zorić iz Gimnazije Franje Petrića, a na drugom Maja Marković iz Gimnazije Jurja Barakovića. Treće mjesto zauzeo je Jakov Kovač iz Gimnazije Franje Petrića. Od učenika četvrtih razreda na prvom mjestu je Gorana Levačić iz Gimnazije Jurja Barakovića, dok su drugo i treće mjesto zauzele Martina Grubar i Matea Kukolj iz Gimnazije Franje Petrića.


NATJECANJE OSNOVACA


OŠ Stanovi jučer je bila domaćin Županijskog natjecanja iz hrvatskog jezika za osnovne škole. Na natjecanju je sudjelovalo 62 učenika sedmih i osmih razreda u pratnji 32 mentora. Škole sudionici natjecanja pristigli su iz cijele Zadarske županije.
Nakon prigodnog programa i svečanog programa, učenici su krenuli prema učionicama gdje su sat i pol pisali pismeni rad. Potom je Prosudbeno povjerenstvo pregledalo sve radove. Darija Vidaković bila je predsjednica prosudbenog povjerenstva, a članice su bile Jurka Šaban i Jasmina Sandalić.
Prosudbeno povjerenstvo za 7. razred sastojalo se od Markice Perić, Ivane Galac, Slavice Oštrić, Marize Katuša, Linde Bilan i Slavice Kovač. Desanka Erčić, Mirela Pavić i Jadranka Tomas nalazile su se u sastavu Prosudbenog povjerenstva za 8. razred.
Prvo mjesto na županijskom natjecanju u kategoriji sedmih razreda zauzeo je Krešimir Vuksan iz OŠ Bartula Kašića. Vuksan je osvojio ukupno 82 boda, a njegova mentorica je Edita Ćurko. Drugo mjesto s osvojenih 76 bodova pripalo je Mariji Pelaić iz OŠ Petar Zoranić iz Stankovaca s mentoricom Slavkom Pelaić, a treće s ukupno 73 boda osvojila je Patricia Joza iz OŠ Šime Budinića s mentoricom Desankom Erčić.
U kategoriji osmih razreda prvo mjesto pripalo je Katarini Vulić iz OŠ Šimuna Kožičića Benje. Vulić je osvojila 86 bodova, a njena mentorica je Irena Dragić. Učenici Marijani Zrilić i Luka Lotina iz OŠ Smiljevac osvojili su podjednak broj bodova, ukupno 80 te zajednički dijele drugo mjesto. Njihova mentoricaje Ivana Galac.
D . G.