Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Romeo i Julija u 21. stoljeću

10.03.2011. 23:00
Romeo i Julija u 21. stoljeću


Vrijeme je da se podsjetimo nekih od najboljih klasika postavljenih na kazališne daske, ali ovoga puta u nešto modernijoj produkciji. Kazališna udruga “Igrajmo se” odigrat će večeras, u 18 sati, u Kazalištu lutaka u Jazinama predstavu “Romeo i Julija”. Predstava je namijenjena završnim razredima osnovnih škola i prvim razredima srednjih škola, a prikazuje se u sklopu programa “Ja znam što je kazalište” kojim mladi kazalištarci obilježavaju desetu godišnjicu postojanja svoje udruge.
Okosnica predstave sadrži svima dobro poznatu priču o tragediji dvoje mladih veronskih ljubavnika koji su zbog mržnje u obiteljima tragično završiliživote. Dok su šekspirijanski likovi i okosnica originalne priče zadržani predstava je adaptirana današnjem vremenu i publici.
– Romeo i Julija tipični su likovi, ali cijelo okruženje prilagođeno je suvremenom načinu izražavanja. Nismo se previše udaljili od okosnice radnje, prepreke poput neshvaćanja mladih ljudi i njihovih emocija samo iz razloga jer se radi od djeci i problematika mržnje i dalje su tema ove priče. Također važan element u predstavi, prilagođen današnjoj publici, je i glazba. Zapravo možemo reći da se predstava temelji na dva dijela: onaj šekspirijanski koji čini okosnicu radnje te prilagođeni koji priču smješta u kontekst našeg vremena, rekla je Matija Šango-Šimurina, voditeljica udruge “Igrajmo se”.
Tekst je adaptirala i predstavu režirala Matija Šango-Šimurina, glazbu uredio Janko Bedić, a u predstavi glume polaznici Udruge “Igrajmo se”. U glavnim ulogama pojavljuju se Lara Mekić kao Julija te Nino Ivanov kao Romeo.
U gradu koji nema svoje Kazalište mladih, koje bi obavljalo važnu funkciju stvaranja predstava posebno za uzrast tinejdžera, Kazališna udruga “Igrajmo se” nudi i mladima odlazak u kazalište koje će progovoriti o problemima koji muče njih, a ne odrasle i progovoriti njihovim jezikom.
Ulaznice za “Romea i Juliju” mogu se kupiti na blagajni kazališta sat vremena prije početka predstave.