Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Znanjem do novčanih potpora

10.03.2011. 23:00
Znanjem do novčanih potpora


Naši poljoprivrednici, stočari, imaju dosta znanja koje nije upisano u radnu knjižicu. U budućnosti, ako se prihvate neke zakonske norme, oni koji nemaju diplomu za adekvatno zanimanje neće moći ostvariti državne potpore. Takva praksa već postoji u nekim zemljama EU, kaže pročelnik Odjela za poljoprivrednu Zadarske županije Danijel Segarić
Zadarska županija i UNDP pokreću program školovanja poljoprivrednika za pojedina zvanja koja će polaznicima po uspješno završenom školovanju biti upisana u radnu knjižicu. Za koja zanimanja će se odrediti školovanje znat će se nakon provedenog istraživanja za kojim znanjima vlada interes, a što će se provoditi zajedno s HPA, HPK i udrugama. U ovom trenutku najvjerojatnije je da će se na jesen organizirati edukacija za povrćare te postoji ideja da se ide na zanimanja ovčar i kozar.
– Naši poljoprivrednici i stočari imaju dosta znanja. Djelatnici nekadašnjeg Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, sada Hrvatske poljoprivredne komore često organiziraju predavanja na terenu gdje ljudi dobivaju potrebno znanje za obavljanje svojih poslova. No ono nije upisano u radnu knjižicu. U budućnosti, ako se prihvate neke zakonske norme, oni koji nemaju diplomu za adekvatno zanimanje neće moći ostvariti državne potpore. Takva praksa već postoji u nekim zemljama EU, kaže pročelnik Odjela za poljoprivrednu Zadarske županije Danijel Segarić.
Segarić dodaje da Zadarska županija i UNOD imaju sigurnih sredstava za školovanje pedeset poljoprivrednika podijeljenih na dva razreda. Trenutačno se vrši anketiranje na terenu kako bi se vidjelo za kojim zanimanjima vlada najveći interes. Nakon toga raspisao bi se natječaj za odabir škole. Nastava traje 180 školskih sata i podijeljena je na teoretski i praktični dio.
Uz već spomenuta tri zanimanja, povrćar te kozar i ovčar, postoji mogućnosti edukacije za zanimanje sirara, vinar-podrumar, maslinar, voćar, medar, berači ljekovitog bilja. Zadarska županija organizirat će edukaciju za zanimanja koja su u sklopu njena razvojne strategije, kako kaže Segarić i koji najavljuje mogućnost da se programi obrazovanja poljoprivrednika ovog tipa nastave održavati i sljedeće godine.
Podsjetimo da su se slični programi edukacije poljoprivrednika s upisom zvanja u radnu knjižicu već održavali u Zadarskoj županiji. U 2009. godini Zadarska županija i UNDP potpisali su sporazum o suradnji na provedbi projekta «Edukacija za proizvođače sira na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u zaleđu Zadarske županije» koji je uspješno realiziran. Prvi su s edukacijskom pričom krenuli vinari i vinogradari koji su svoje znanje stjecali u školi u Sv. Ivanu Zelinu.