Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Film o Arsenu s izvrsnom glazbom i lucidnim komentarima

26.10.2010. 22:00
Film o Arsenu s izvrsnom glazbom i lucidnim komentarima


Kad se sve stavi na vagu, imao sam dobre razloge krenuti s izradom ovog filma, kazao nam je Duić


Obitelj Dedić u petak će u Arsenalu održati koncert, a prije samog koncerta bit će prikazan i zanimljiv dokumentarac “Arsen – Brod u boci”, koji je napravio Mirko Duić. Ulaznica za koncert vrijedi i kao ulaznica za film, a ljubitelji Arsena imat će priliku iz prve ruke saznati njegove životne i glazbene priče. U filmu Arsen govori o svojim roditeljima, prijateljima kantautorima, o Šibenčanima, osvrće se na neke od pojava domaće estrade, komentira stanje medijskog prostora, kulture i politike i prisjeća se početaka svoje glazbene karijere te cenzorskih i ostalih prepreka na koje je nailazio tijekom karijere, ali i načina na koje ih je zaobilazio.
Razgovarali smo s Mirkom Duićem, autorom filma, koji je zaposlen kao asistent na Odjelu za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru, studije novinarstva i montaže slike završio je u Zagrebu, dok je gimnaziju pohađao u Šibeniku, što ga je na neki način i povezalo s Arsenom. Kako nam je rekao, ideja za film došla mu je čitajući biografiju Branimira Johnny Štulića.
– Prošlo je otprilike tri godine od ideje da radim ovaj film. Na ideju sam došao čitajući zanimljivu knjigu o grupi Azra, odnosno Štuliću. U jednome dijelu knjige se spominje kako je
Arsen jedan od glazbenika čiji stihovi objavljeni u tiskanim zbirkama pjesama, dakle samostalno, bez glazbe, ne gube na svojoj izražajnosti, kazao nam je Duić i dodao kako je prije toga gledao i dokumentarni film o Novome valu “Sretno dijete”, koji je pokazao kako dobar film o dobrim glazbenicima može polučiti znatan interes.
Arsen Dedić kao glavni lik filma nije odabran slučajno.
– Ljubitelj sam Arsenove glazbe od malih nogu, kao i Arsenovih pjesama u tiskanom izdanju. Uz glazbeno-književni za ovaj sam film imao i geografski interes. Odrastao sam u Šibeniku, ne u Varoši kao Arsen, ali dovoljno blizu da mi neke od lokacija koje spominje u stihovima budu poznate iz prve ruke. Kad se sve stavi na vagu, imao sam dobre razloge krenuti s izradom ovog filma, kazao nam je Duić.
Film je prikazan na DORF-u i SPFF-u, doživio je sjajne kritike, a kako nam je rekao sam autor, trenutno ne radi na nekom drugom filmu.
– Ne radim trenutno nijedan drugi film, nemam vremena. Rado bih se opet odlučio za izradu filma o glazbenici odnosno glazbeniku jakima u notama i stihu. Doista je užitak izrađivati film poput ovoga u kojemu ne nedostaje izvrsne glazbe, lucidnih komentara i zapažanja te kadrova jedinstvenih jadranskih ambijenata, kazao je Duić.
Možda najbolji opis filma dao je Pavle Vukšić, novinar portala muzika.hr, koji je rekao kako je to bio možda najjednostavniji, ali najefektniji film prikazan u festivalskom programu.
– Nije da je Duić imao osobito težak zadatak: Arsen je toliko lucidan i upućen u svjetove koje smo živjeli i koji živimo, da je za kvalitetan film trebalo samo uključiti kameru i nuditi bardu ključne riječi. Duić je upravo to učinio, ispreplićući bolno ironične Dedićeve komentare s njegovim koncertnim izvedbama i jadransko-šibenskim vinjetama, pa tričetvrt sata prođe kao treptaj oka, napisao je Vukšić.
Nema sumnje kako je prikazivanje ovog filma prije zadarskog koncerta obitelji Dedić pun pogodak. Ljubitelji Arsena koji su propustili pogledati ovaj film na nekom od festivala zasigurno neće požaliti, jer Arsen u filmu progovara o nama nepoznatim crticama iz njegovog života, ali i svoj zanimljivi stav o tajkunizaciji Hrvatske.