Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kultni Breitling na putu oko svijeta iz Zadra će ispratiti Krila Oluje

10.03.2017. 23:00
Kultni Breitling na putu oko svijeta iz Zadra će ispratiti Krila Oluje


Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje ispratit će u nedjelju ujutro iz zadarskog zračnog prostora zrakoplov Douglas DC-3 Breitling. Riječ je o zrakoplovnom veteranu koji je na putu oko svijeta kao svoju prvu postaju izabrao Zagreb u koji je sletio iz francuskog Avignona. Iz Zagreba će preko Zadra nastaviti put za Atenu. Prema planu leta, Breitling DC 3 HB-IRJ će u nedjelju, oko 8.45, preletjeti Zadarski kanal. U formaciji s Krilima Oluje kanal će preletjeti iz pravca JK Uskok, preko Pozdrava Suncu, ali na visini 900 metara. Naručeno je i snimanje iz helikoptera jer će se putovanje oko zemlje pratiti video clipovima. Na žalost zrakoplovnih spottera, bez dobre fotografske opreme prelet sa zemlje neće se moći kvalitetno zabilježiti.
Vođa akrobatske grupe Krila Oluje pukovnik Damir Barišić istaknuo je da je posada Douglasa DC-3 svoju rutu prema Grčkoj prilagodila želji pilota Krila Oluje, u cilju da se susret u zraku i zajednički let odvije upravo iznad Zadra. Krila Oluje će nakon odlaska Breitlinga za Atenu, napraviti iznad Zadarskog kanala svoj tradicionalni kratki program pod nazivom Pozdrav Zadru.
– Radujemo se što ćemo moći dati svoj mali doprinos promociji ovog jedinstvenog povijesnog leta, kao što će to napraviti i mnoge druge svjetski poznate akrobatske grupe i brojni drugi zrakoplovi iz država kroz koje će DC-3 prolaziti – rekao je pukovnik Barišić.
Nakon provedenog leta iznad Zadra, piloti grupe Krila Oluje bit će raspoloživi za izjave u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.
DC 3 Breitling je još 12. ožujka 1940. dostavljen zrakoplovnom prijevozniku American Airlines pod nazivom “Flagship Cleveland”. Tijekom Drugog svjetskog rata, iznajmljen je američkoj vojsci, a nakon toga ga je 1949. kupio Trans Teksas, a 1968. Texas Int’l. Zrakoplov je letio na komercijalnim letovima sve do 1987., a u potpunosti je obnovljen 1995.
U studenom 2008. godine, Francisco Agullo i grupa prijatelja odlučili su kupiti zrakoplov s namjerom da bi s Breitlingom mogli letjeti u Švicarskoj i Europi. Od svibnja 2009. zrakoplov djeluje u Super Constellation Flyers Association i certificiran je u Švicarskoj za prijevoz putnika te je u potpunosti opremljen za instrumentalno letenje.
Douglas DC 3 je najvažniji zrakoplov u povijesti zrakoplovstva. Proizvedeno je 10.655 civilnih i 10.048 vojnih inačica. U SSSR-u je proizvedeno 4.937 inačica Lisunov Li-2, a 487 inačica proizvela je japanska tvrtka Showa & Nakajima. Zbog toga je DC 3 nakon Drugog svjetskog rata, činio okosnicu civilnog zrakoplovstva najvećeg broja zemalja. Jedan takav, zrakoplov, točnije njegova vojna inačica Dakota, nalazi se i danas, kao vojni eksponat u 93. ZB Zemunik.