Skinula četiri snažne žene i obukla ih u tekst Judite

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Četiri uglavnom obnažene žene: koreografkinja Sanja Petrovski, kostimografkinja Marija Šarić Ban, profesorica Irena Baković Marušić i autoričina majka Silvana Čeko Jurišić, modeli su druge samostalne izložbe "Judite zadarske kulture" mlade zadarske umjetnice Tonije Jurišić, učenice IV. razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zadru, otvorene jučer u Gradskoj loži.

Tonia se odlučila portretirati žensko tijelo "obučeno" tek u tekst Marulićeve "Judite", iznjedrivši sugestivne, crno-bijele akt fotografije, naglasivši kako odabrala baš Juditu jer je bila hrabra, odvažna pripadnica mladog naroda, spremna odsjeći i glavu svom neprijatelju kako bi spasila svoje ljude.

- Ovom se izložbom želim zahvaliti svim 'mojim Juditama', a i drugim ženama koje su utjecale na mene, što sam učila od njih i što sam danas, naglasila je mlada talentirana umjetnica te posebice izdvojila žene koje su joj pozirale, oba svoja roditelja, kao i mentoricu Zrinku Zimonjić i ravnateljicu Narodnog muzeja Renatu Peroš na ukazanoj joj prilici da izlaže u loži.

Kostimirane u književni tekst

Okupljenima se obratila i Marija Šarić Ban koja je radila stručnu koncepciju izložbe i likovni postav, naglasivši kako je Tonia, izabravši temu stvorila koncept objedinjenja likovne, književne i kazališne umjetnosti u fotografiji i na taj način ujedinila na fotografiji ljudsko tijelo kostimirano u književni tekst.

- Autorica predstavlja, akt, žensko tijelo obučeno u tekst koji izgleda poput tetovaže ili oslikanog tijela. Tijela u kombinaciji s tekstom odaju dojam da je tijelo u svojevrsnom kostimu što daje dramatičnost fotografijama. Na taj način autorica tijelo izdvaja kao znak, simbol koji ima dvostruko značenje, vanjsko, koje gledamo, i unutarnje, koje preko vanjskog izlazi van. Tijelo spojeno s projekcijom teksta postaje samo sebi odjećom. Projiciran tekst ujedno otkriva priču i pokriva tijelo. Slova na tijelu imaju u ovom slučaju metaforično značenje i čine dramski metamorfni oblik. Tijela na fotografijama magijski odjevena u tekst imaju na sebi neku vrstu scenskog kostima. Svjetlo i sjena, tama i polusjena na golom tijelu i licu imaju funkciju svjetlosnog kostima. Tonia Jurišić svojim fotografskim okom i svojom misli bilježi zaustavljene scenske slike stvarajući priču o jakim ženama poput Judite. Njene fotografije otkrivaju nam vizualno iskazanu ženu i njenu psihološko i likovno oblikovanu ličnost, dodala je Šarić Ban te zaključila kako je izložba nastavak projekta "Tragovi izgubljena sjećanja" koji se bavi istraživanjem i dokumentiranjem, izlaganjem i educiranjem na području suvremene likovne i kazališne umjetnosti.

Film o izložbi

Govorile su i ravnateljica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Marjana Bakmaz te mentorica Zrinka Zimonjić, obje ponosne na Toniju, posebice u kontekstu intencija poticanja stvaralaštva mladih umjetnika.

Na otvorenju je prikazan i film o procesu stvaranja izložbe, a cijeli je projekt organiziran u sklopu muzejske i međuinstitucionalne suradnje Narodnog muzeja Zadar i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zadru. Ovom izložbom, koja traje do 12. ožujka, autorica koncepcije Marija Šarić Ban nastavlja iniciranje formiranja muzejskog odjela za scenografiju, kostimografiju, lutke, tekstil, modu i odijevanje u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno