Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“U Zadru je od osobne iskaznice i diplome važnija iskaznica HDZ-a”

10.03.2017. 23:00
“U Zadru je od osobne iskaznice i diplome važnija iskaznica HDZ-a”


Odlazak mladih iz naše Županije gorući je problem o kojem malo tko želi govoriti. Razlog tome su ekonomski i egzistencijalni problemi, a onda i oni koji najviše tište mlade – nejednakost i nepravda, uvodeći u temu konferencije za medije s naslovom »Mi ćemo ostati jer mladi zaslužuju bolje«, rekla je Irena Dragić, potpredsjednica Gradskog odbora SDP Zadar, te zapitala jesu li pozivi “Postani sezonac” nešto što je namijenjeno toj mladosti.
Dragić je istaknula kako današnjoj generaciji mladih ljudi ni roditelji ne mogu pomoći, jer su ih banke uz pomoć države dovele do dužničkog ropstva, te dodala da zato razočarani odlaze iz Hrvatske s obiteljima i partnerima.
– Kada mladi javno progovore o razlozima odlaska, onda su pederi, četnici, komunjare i to čuju od onih koji sebe zovu domoljubima i desničarima, onih koji »peder« pišu s velikim “P”, a Hrvatska s malim “h”. Živimo u gradu gdje je od osobne iskaznice i diplome važnija iskaznica HDZ-a i njihovih sestrinskih strančica. Uvijek je netko nekome brat, najnoviji je slogan HDZ-a. Njihovi sinovi, kćeri i nevjeste su izvrsni, redovito dobivaju dobre poslove, a svi ostali su nesposobni, neznalice, neradnici. Zato mladi odlaze šutke, a ove nije briga jer to nije njihovo biračko tijelo, rekla je Dragić, iznoseći podatak kako će prvi avion za Dublin 21. ožujka ponovno biti pun mladih Zadrana, koji će u stranim zemljama raditi poslove koji im se u Zadru nude kao sezonski, ali s razlikom što će moći živjeti od svog rada i biti cijenjeni i poštovani, što kod nas nije slučaj.
Predsjednik Foruma mladih Danijel Radeta iznio je podatke o iseljavanju mladih ljudi, prema kojima proizlazi da su Zadarsku županiju napustile 1.542 osobe.
– Ta će brojka biti i veća, jer se mnogi ne odjavljuju, a vladajuća garnitura ne radi ništa da se taj egzodus zaustavi, naglasio je Radeta i najavio skoru objavu SDP-ova gradskog programa djelovanja za mlade s ciljem formiranja Centra novih tehnologija.
– Godinu dana smo radili na tom programu kako bismo mlade ljude potakli da ostanu, a one koji su otišli da se vrate. Radi se o strateškom dokumentu lokalne samouprave za rješenje problema mladih u Gradu Zadru. Utvrdili smo ključne probleme s kojima se svakodnevno susreću i program razradili po mjerama koje obuhvaćaju gospodarstvo i poduzetništvo, odgoj i školstvo, socijalnu skrb i zdravstvo te kulturu i sport, otkrio je Radeta, osvrnuvši se na predizborna obećanja o gradnji Centra za mlade unatrag 15 godina, za koji je kazao kako u tom obliku u europskim zemljama i šire više niti ne postoji.