Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Brodica pronađena, ribaru još ni traga

10.04.2011. 22:00
Brodica pronađena,  ribaru još ni traga


Mladić je na ribarenje krenuo sam u pet metara dugoj brodici na vesla koju su u moru kod Ždrelca u nedjelju ujutro pronašli ribari iz Kali. Brodicu u kojoj nije bilo 28-godišnjaka privezali su za svoju koću i doteglili u kaljsku luku. U potragu su se uključili i mještani sukošana s 30-ak brodica


Mještani Sukošana s tridesetak brodica izišli su u nedjelju ujutro na more kako bi policiji i Lučkoj kapetaniji pomogli u potrazi za 28-godišnjim sumještaninom Božidarom Pavićem kojemu se, nakon što je u subotu oko 22 sata otišao na ribarenje, izgubio svaki trag.
Mladić je na ribarenje krenuo sam u pet metara dugoj brodici na vesla koju su sasvim slučajno u moru kod Ždrelca na otoku Pašmanu u nedjelju ujutro pronašli ribari iz Kali. Brodicu u kojoj nije bilo 28-godišnjaka privezali su za svoju koću i doteglili u kaljsku luku, a potom su o pronalasku obavijestili pomorsku policiju koja ih je tamo dočekala.
– U potrazi sudjeluju dvije brodice zadarske pomorske policije i brodica Lučke kapetanije Zadar koje pretražuju područje od Sukošana do Kukljice. Temeljna policija pretražuje kopnenu stranu kod Sukošana – priopćila je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru dojavu o nestanku mladog ribara dobila je u nedjelju ujutro oko 8.20 sati od zadarskog Centra 112, a oni od pomorske policije da je Petar Pavić, Božidarov otac, prijavio nestanak svog sina koji je večer ranije isplovio brodicom iz Sukošana na ribarenje te se otada nije javio.
Pomorski policajci u kaljskoj su luci odmah utvrdili da je riječ o brodici kojom se 28-godišnjak uputio desetak sati ranije u ribolov. U brodici su pronađena vesla, a na obali na predjelu Tustice mladićeve tenisice i feral. Stoga je osim na relaciji od Sukošana do Kukljice, policija dio potrage usmjerila i na mjesto gdje je pronađena mladićeva brodica, a temeljna policija pretraživala je obalni dio u Tustici.
Nestali ribar, nije bio oženjen niti je imao djecu. Živio je u obiteljskoj kući u Sukošanu s roditeljima, a kako doznajemo od mještana, ovih je dana očekivao poziv za ukrcaj na cruiser gdje je trebao raditi kao konobar.
 


U havariji kod Vrgade posada neozlijeđena




Dva člana posade s brodicom “Teta Šara” u petak su navečer oko 22  sata doživjeli havariju nedaleko od otoka Vrgade koja je srećom sretno  završila. Brodicom je upravljao Milan Tandarić, a s njim je u trenutku  nezgode kada su u plovidbi iz kornatskog arhipelaga udarili u jugozapadnu stranu otočića Obuna, bio član posade Lovre Gačić. Uslijed  udara o hridi brodica je potonula na dno, na dubinu od oko 15 metara  gdje se potom raspala no, kako je priopćila Marina Halužan, glasnogovornica resornog ministarstva, ona ne predstavlja opasnost za  plovidbu kao podrtina. Dvojicu stradalnika imala su sreću jer je na njih  naišao Željko Bogdanić sa svojom brodicom koji ih je izvukao iz mora i  potom mokre, ali neozlijeđene iskrcao u uvali Podvrške na otoku  Murteru.
– Na brodici se u trenutku udara i potonuća nalazilo oko 50 litara dizel  goriva i 10 kontejnera sa smećem koje se odvozilo iz marina s  kornatskog arhipelaga. Uz pomoć ovlaštene osobe vlasnik broda  izvukao je preostalo gorivo i kontejnere sa smećem tako da onečišćenja  mora nije bilo – kazala je Halužan napomenuvši kako su djelatnici Lučke  kapetanije Šibenik sa zapovjednikom brodice obavili razgovor o  okolnostima pomorske nesreće i saznali kako je do udara u obalu došlo  zbog kvara na kormilarskom uređaju. Brodica posjeduje važeću  plovidbenu dozvolu do 3. kolovoza 2011. godine.