Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Hrvatska sloga ima ovlaštenje, ali nije postavila spomen ploču

10.04.2011. 22:00
Hrvatska sloga ima  ovlaštenje, ali nije  postavila spomen ploču


Udruga Hrvatska sloga diljem svijeta inicijator je postavljanja spomen ploče o stradavanju kulturnih spomenika u Domovinskom ratu, no ograđuje se od one postavljene potajno u subotu ujutro. Tko ju je i s kojim ciljem postavio istraživat će policija i ODO kojima je plagijat prijavljen


Tko je u subotu  rano ujutro postavio kopiju Spomen ploče o stradavanju kulturnih spomenika od neprijateljskih projektila tijekom Domovinskog rata u Ulici Jurja Barakovića, odmah pored Novih  vrata, istraživat će zadarska policija i Općinsko državno odvjetništvo.
Naime, zadarska Udruga Hrvatska sloga diljem svijeta još je  prije tri godine inicirala postavljanje spomenute ploče i za  istu zatražila odobrenje Gradskog vijeća i Konzervatorskog  odjela. No, iako je ova netom  postavljena gotovo identična  onoj njihovoj, članovi Hrvatske  sloge od ove se ograđuju.
– Mi pretpostavljamo tko bi se  mogao kriti iza ovog čina, ali ne  želimo špekulirati već ćemo prepustiti institucijama da odrade  svoj posao i utvrde tko je to  učinio i s kojim ciljem. Ono što  možemo reći jest da to nisu članovi naše Udruge te da smo  mišljenja kako je netko zloporabio spomen ploču sa samo sebi  znanim motivom i ciljem – kratko je prokomentirao Srećko Rudela, predsjednik Udruge HSDS  naglašavajući kako su članovi  Udruge jednom ilegalno postavili ploču, ali samo zato što gradske vlasti nisu imale sluha, niti su  na njihove dopise odgovarali.
Nakon što se udruga krajem  prošle godine službeno registrirala, Gradskom vijeću i svim ostalima ustanovama koje o postavljanju ploče odlučuju, iz  udruge su poslali obavijest o tome da Hrvatska sloga preuzima  postavljanje spomen ploče umjesto Građanske inicijative čiji  potpisnici su bili troje članova  udruge. Nakon što je Gradsko  vijeće u srpnju prošle godine  odobrilo lokaciju za postavljanje  kao i sadržaj spomen ploče,  udruga je sklopila ugovor s kamenoklesarskim obrtom  “Krševan” za izradu kamene  ploče u dimenzijama 100×70. Ta  ploča, dakle original, nedavno je  dovršena te je krajem ovog mjeseca planiralo i njezino postavljanje na mjestu gdje je u subotu osvanuo plagijat. 
– Članovi naše udruge odobrenje za postavljanjem spomen  ploče strpljivo su čekali više od  dvije godine, a u međuvremenu  trebalo je poslati cijeli niz dopisa  te napraviti brojne prepravke.  Sve to smo odradili, a ploču smo  planirali postaviti na dostojanstven način uz prigodan program, uzvanike i donatore, hrvatski stijeg i himnu – rekao je  Rudela zaključivši kako će se sve  to i dogoditi čim nadležne službe  odrade svoj dio posla. A već  danas, Hrvatska sloga u javnost će izaći s priopćenjem  vezano za neugodnosti i podmetanja oko postavljanja spomen ploče.