Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sada je pravo vrijeme da se krene s tjelovježbom

10.04.2011. 22:00
Sada je pravo vrijeme da se krene s tjelovježbom


Najpreporučljivije je tip tjelovježbe koji izaberete izvoditi rano ujutro jer se na taj način aktivira organizam za cijeli dan


Stigli su topliji dani, a s njima  i lagano skidanje slojeva odjeće  koja je prekrivala sve nedostatke  i viškove na našim tijelima. I dok  iz hladnjaka praznimo sve što bi  nas moglo dovesti u opasnost  posrtanja te ostavljamo samo  nekoliko listova zelene salate,  stručnjaci u svim časopisima ponavljaju jedno te isto: umjesto  rigorozne kure izgladnjivanja jedite uravnoteženo i zaposlite  svoje tijelo tjelovježbom. Kako  su do skidanja u kupaće kostime  ostala još samo neka dva mjeseca upitali smo stručnjake jesmo li zakasnili u rješavanju nagomilane ostavštine zime i  božićnih blagdana te vraćanja  tijela u super formu?
– Ovo su zadnji trzaji, kroz  smijeh govori instruktorica pilatesa u Fitness Flex teretani  Edita Bralić.
– Sada je pravo vrijeme da se  krene s tjelovježbom. Preporučuju se uglavnom aerobne  vježbe poput step aerobika,  zumbe, trčanja, vožnje biciklom  ili brzog šetanja, jer se na taj  način ubrzava metabolizam i,  kako se ubrzava metabolizam,  više se troše kalorije. Najpreporučljivije je tip tjelovježbe koji  izaberete izvoditi rano ujutro jer  se na taj način aktivira organizam za cijeli dan. Od anaerobnih vježbi preporučuju se pilates ili vježbe s utezima za  muškarce, one poboljšavaju definiranje mišićne mase, a što je  mišićna masa definiranija i veća  to više troši kalorija i energije,  preporučuje naša stručnjakinja.
Ujedno, ako se odlučite za  neku od ovih vrsta aktivnosti  napravit ćete odličan taktički  potez u borbi protiv najvećeg  neprijatelja svake žene – celulita. Naime, koliko god se trudili smršaviti nijedna dijeta ne  uspijeva pobijediti celulit.
U borbu protiv celulita
– Prvi način rješavanja celulita  nije mršavljenje, nego su to  vježbe. U principu jedini način  za njegovo uklanjanje su vježbe,  i anaerobne i aerobne. Najbolja  bi bila kombinacija recimo pilatesa i aerobika, dakle, da polaznica jedan dan odvaja za aerobik, a drugi za pilates ili čak  ako voli malo više trenirati sat  vremena aerobika i nakon toga  sat vremena pilatesa, jer svaka  od ovih tehnika tretira drugačiju  skupinu mišića, kaže Edita.
Kada se odlučite na tjelovježbu, hoćete li vježbati vani ili  unutra nije toliko bitno, naravno  preporuka je uvijek vježbanje na  svježem zraku, ali upravo zbog  nedostatka vremena i motivacije  vježbanje sa stručnom trenericom ili trenerom u skupini može  biti poticajno. Iz iskustva trenerice Edita kaže kako se ljudi  obično puno lakše natjeraju na  discipliniranu tjelovježbu negdje  gdje imaju svojevrsnu obvezu  doći, nego kada to rade samostalno.
– Svakako je bolje treniranje  na zraku jer se tada troši više  kalorija, sama kombinacija kisika i treninga je idealna, ali to je  prilično dosadno ljudima. Step,  aerobik ili zumba puno su zabavnije jer obuhvaćaju koreografije i ljudi se na taj način  natjeraju na vježbu. Ali samo  šetanje ili vožnja biciklom, dakle, isključiti automobile, već je i  to dobro za početak, savjetuje.  Dok većina žena želi tijelo malo  utegnuti i dovesti se u formu,  mnoge ipak muku muče s prekomjernom tjelesnom težinom.  One će za tjelovježbu morati  utrošiti više vremena i napora.  Zanimalo nas je koliko vremena  otprilike treba uložiti i kojom  metodom se koristiti kako bi se  do ljeta skinulo pet do deset  kilograma.
Najbolji rezultati uz  pravilnu prehranu
– Recimo da je dovoljno trenirati tri dana u tjednu, ali kod  skidanja kilograma nije važna  samo tjelovježba. Jedan  dan vježba, drugi dan  stanka je idealna tako da  se mišići stignu odmoriti i  regenerirati, no ako ne  pripazite na zdravu  prehranu ne možete  očekivati idealne rezultate, ipak naša trenerica  upozorava, od viška glava  ponekad ipak boli, ili u  ovom slučaju mišići ako  pretjerate s vježbanjem.
– Žene bi same trebale  prepoznati neki svoj limit. Do intenzivnijeg  vježbanja treba doći postupno, krenite od petnaest minuta pa polagano privikavajte organizam, jer ako niste  vježbali godinu dana pa  krenete intenzivno to je  stres za organizam. Žene  obično dođu nakon godinu dana i sat vremena  turbo vježbaju, a slijedeći  dan se ne mogu pomaknuti, govori iz iskustva  Edita. No, naglašava bez  pravilne prehrane ne mogu se očekivati dobri rezulatati, a osobito ne brzi.
– Ako vam je cilj definiranje muskulature,  što se više odnosi na  muškarce, onda svakako  treba unositi dovoljne  količine proteina, no ako  želite skinuti višak kilograma itekako je važno  paziti što jedemo. Organizam najviše energije  troši na probavu, više od  50 posto, znači treba jesti  češće, ali u malim količinama i sporo, jer informaciji o sitosti treba  dosta vremena da dođe  od želuca do mozga. Treba zamijeniti uglavnom rafinirane namirnice nerafiniranima. Na nerafinirane namirnice, kao što su  integralni kruh, riža i slično organizam troši puno više energije  za samu njihovu probavu nego  za rafinirane koje su već gotovo  probavljene.
Svakako tijekom cijelog dana  treba ubaciti mnogo voća i povrća, a ljubiteljice kave morat će  se, ako žele smršaviti, ili odreći  svog omiljenog napitka ili barem  smanjiti njegovo unošenje.
– Ne preporučuju se ni kava, ni  gazirana pića. Ova dva mjeseca  do početka nekog pravog ljeta  valjalo bi pripaziti na detoksikaciju. Izbaciti sokiće, alkohol,  a piti više recimo čajeva, jedna  šalica zelenog čaja dnevno umjesto kave za mršavljenje je savršena. I naravno, piti jako puno  vode ili ako ne volite vodu limunadu. Litra i pol do dvije  dnevno su preporučljive, s tim se  ne može nikad pretjerati, ali  nikako ispod litru i pol, a preporuku o prehrani Edita završava jednim od najvažnijih savjeta, večera bi trebala završiti  barem do sedam sati i trebala bi  biti lagana.
Ako nakon svega ovoga  odlučite umjesto neke rigorozne  i izgladnjujuće dijete radije  smršaviti tjelovježbom, a ipak ne  znate za što se odlučiti završit  ćemo Editinim savjetom koja  vrsta tjelovježbi bi do ljeta mogla  biti najučinkovitija kako biste  postigli svoj cilj i smršavili brzo,  ali zdravo.
– Za skidanje viška idealan je  samo aerobik koji nije posebno  usmjeren na posebno mjesto nego djeluje na više područja odjednom, a za posebnu definiciju  najbolji bi bio pilates gdje svaka  vježba uključuje veći broj mišića  pa tako postoje posebne vježbe  za bedra, trbuh i ostala područja,  a kako je Edita već i ranije  spomenula za one koji žele više  uvijek je moguća i kombinacija.  No, bez obzira koju vrstu tjelovježbe odabrali važno je da se  pokrenete i preuzmete stvari u  svoje ruke, a tada dolazi dugo,  toplo, sunčano ljeto!