Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Umjetnost i humanost!

10.04.2012. 22:00
Umjetnost i humanost!


Otvorenje izložbe pobjednica: Barbare Šarić, Morene Čonke i Marine Ćorić planirano je za 12. travnja u 18 sati u Kneževoj palači


Kada je Galerija umjetnina u Zadru 2005. godine zatvorena zbog renoviranja, prekinuta je i poznata izložba Salon mladih. Bili smo jako sretni kada su se pojavili studenti Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i predložili da bi oni napravili Biennale hrvatske mlade fotografije. Na neki način ova je izložba dijelom nastavak tih nekadašnjih Salona mladih, međutim ono što je novost ovog Biennala je to da se on ne zadržava na zadarskoj sceni nego, prvi put, studenti su odlučili da to bude hrvatska mlada fotografija, rekla je Ljubica Srhoj Čerina, voditeljica Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom skorašnje izložbe pobjednica I. biennala hrvatske mlade fotografije u suorganizaciji studenata Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.
Otvorenje izložbe pobjednica: Barbare Šarić, Morene Čonke i Marine Ćorić planirano je za 12. travnja u 18 sati u Kneževoj palači. Izložba će biti otvorena do 29 travnja, tri autorice predstavit će se s po 20 slika, a nakon otvorenja bit će organizirana aukcija fotografija humanitarnog karaktera.
– Odlučeno je da se svaka autorica predstavi s 20 radova koje su izabrale same autorice, tako da su fotografije tematski nepovezane. Ono što je specifično za ovu izložbu jest da je ona humanitarnog karaktera i sav novac bit će doniran Azilu za pse u Zadru, najavila je studentica Antonia Vodanović podsjetivši kako je ova izložba jedna od nagrada natječaja prošlogodišnjeg I. biennala hrvatske mlade fotografije u Zadru.
Konferenciji za novinare nazočila je i Marijana Mustać iz zadarskog Azila za pse te stručna suradnica projekta Karla Lebhaft koja je došla na ideju aukcije za Azil. Mustać je istaknula kako se nada da će ova akcija, s obzriom na uspješne slične akcije u Zagrebu, naići na pozitivan odjek među Zadranima.
– Ovo je bila vrlo ugodna vijest za nas. Studenti zadarskog fakulteta i prije su nam pomagali u sakupljanju hrane i novca. Ova će nam akcija puno pomoći jer psi stalno dolaze i nadam se da će ovo potaknuti i druge dase odvaže na nešto slično, ako ne za nas, u neku drugu humanitarnu svrhu, kazala je Mustać. Početne cijene slika na aukciji koja će biti organizirana nakon otvorenja izložbe i na kojoj će se okupljeni imati priliku nadmetati oko fotografija, bit će 50 kuna, a novac će najvjerojatnije biti uložen za hranu psima koja je najpotrebnija u Azilu.