Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

S ocem mentorom do državnog prvaka iz matematike

10.04.2016. 22:00
S ocem  mentorom do  državnog prvaka  iz matematike


Namiku je mentor iz matematike bio otac, profesor matematike i fizike Emir Agić, a prva ocjena iz matematike kod oca profesora, Namiku je bila – jedinica…
Namik Agić, učenik petog razreda Osnovne škole Krune  Krstića državni je prvak iz matematike. Na državnom prvenstvu koje se  od 4. do 6. travnja održalo u Primoštenu, od mogućih 50 bodova, Namik  je rješavajući nimalo lagane zadatke, osvojio 47 bodova.
No, ovaj mladi matematičar sa smiješkom je rekao kako njemu zadaci  nisu bili teški.
Priča o Namiku zanimljivija je tim više što mu je mentor otac – profesor matematike i fizike Emir Agić. Talent je imao od koga naslijediti, ali  kako je rekao njegov mentor, bez rada nema rezultata.
To je potvrdio i sam Namik koji je sramežljivo kazao kako mu je prva  ocjena iz matematike u petom razredu bila ni manje, ni više, nego – jedinica.
– Namik je i u četvrtom razredu sudjelovao na Županijskom natjecanju iz matematike, a tada je ostvario 23. mjesto. Trudom, radom i stvaranjem radnih navika, u samo godinu dana došao je do titule prvaka  države, ponosno će njegov mentor. Ovaj dugogodišnji profesor ističe kako je u svom radu naišao na puno djece koji bi mogli u matematici postići zapažene rezultate, ali bez dobrog stručnog vodstva, upornosti, truda i zalaganja, sve pada u vodu.
– Roditelji moraju podupirati želju djece za učenjem, jednako kao što  dosta njih podupire želju za primjerice, treniranjem nogometa, više sati  tjedno, rekao je Emir.
Namik je potvrdio kako se za državno prvenstvo pripremao odmah po  završetku županijskog natjecaja, a matematiku je, kako kaže, malo više  vježbao u slobodno vrijeme, nakon završenih ostalih obveza.
– Zadaci na državnoj razini su teški, ozbiljni, treba se dobro pripremiti.  Piše se pet zadataka tri sunčana sata, a ponekad povjerenstvo do dugo u  noć ispravlja zadatke, primaju učenike na konzultacije, objašnjava mentor Emir Agić.
Drago mu je što je njegov učenik i sin ostvario hvalevrijedan rezultat  jer, dodaje, u budućnosti će rad biti sve važniji i važniji.
No, Namika to ne muči jer mu je matematika uz informatiku i prirodu  najdraži predmet.