Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatska je jaka koliko su jake njene najmanje općine i gradovi

10.04.2017. 22:00
Hrvatska je jaka koliko su jake njene najmanje općine i gradovi


Ministar graditeljstva Lovro Kuščević jučer je u Maloj vijećnici Zadarske županije potpisao i podijelio Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći gradovima i općinama Zadarske županije. U Zadarskoj županiji tako će se sufinancirati 24 projekta, ukupne vrijednosti 3.144.000 kuna. Na natječaj je prispio 41 projekt, od čega su odobrena 24 u općinama i gradovima Lišane Ostrovičke, Pašman, Posedarje, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Bibinje, Nin, Polača, Vrsi, Gračac, Starigrad, Galovac, Poličnik, Tkon, Novigrad, Zemunik Donji, Biograd na moru, Jasenice, Obrovac, Posedarje, Škabrnja, Preko, Ražanac i Sukošan.
Kvalitetno promišljanje
Kako je u uvodu male svečanosti potpisivanja ugovora rekao zadarski župan Stipe Zrilić, riječ je o sredstvima koja se dobivaju naplatom naknade za legalizaciju bespravne gradnje. No zadarski župan se požalio da ta sredstva nisu dostatna za troškove koje županija ima.
– S obzirom na to da na svom području imamo 34 jedinice lokalne samouprave, smatram da je činjenica da će čak 24 njih dobiti pomoć vrlo pohvalna. To govori o tome da su naše jedinice lokalne samouprave prihvatile projektni način razmišljanja, naučile metodologiju pripreme projektne dokumentacije i da kvalitetno promišljaju o održivom razvoju svoga područja, a on je bez kvalitetne komunalne infrastrukture nemoguć, rekao je župan Stipe Zrilić.
Njegov gost, ministar Kuščević, rekao je da su i ove mjere na tragu izjednačavanja standarda življenja u svim dijelovima Hrvatske. Hrvatska nije razvijena, kaže ministar graditeljstva, koliko je razvijen samo Zagreb.
– Hrvatska nije jaka koliko je jak Grad Zagreb i njeni veliki gradovi, već koliko su jake njene najmanje općine i gradovi. Stav je Vlade da novac od legalizacije zgrada moramo vratiti općinama i gradovima kako bi načelnici i gradonačelnici mogli graditi ono što je potrebno. Na taj način pomoći ćemo jedinicama lokalne samouprave da ujednače komunalni standard, rekao je ministar.
Od legalizacije se nije uspjelo prikupiti planiranih 80 milijuna kuna, no u 2015., u vrijeme vlade Zorana Milanovića, prikupilo se svega pet milijuna.
Napuštanje prakse o ugovorima na šest mjeseci
– Nakon toga skupljeno je 30 milijuna kuna, i potom u ovoj vladi još 40. Znamo da ova sredstva nisu dostatna, jer je ukupna vrijednost odobrenih projekta 20 milijuna kn. No samo zajedničkim radom vertikale možemo doprinijeti tome da mladi ostanu u Hrvatskoj, rekao je ministar Kuščević, pozvavši one koji nisu prošli na natječaju da svoje aplikacije prijave sljedeće godine.
Ministar Kuščević je obavijestio zadarskog župana da za 15 dana u drugo čitanje ide zakon koji će državi oduzeti, a županijama dati još 10 posto sredstva “ubranih” od legalizacije bespravne gradnje. Nakon dugih ukazivanja na sustav zapošljavanja djelatnika na poslovima legalizacije nije dobar, konačno su u ministarstvu uvidjeli da ponavljanje natječaja svakih šest mjeseci nije dobro, pa će se ubuduće djelatnike zapošljavati na određeno vrijeme.
Zanimljivo je da je najveći pojedinačni iznos dobila općina iz koje se po nekim statistika najviše iseljava stanovništvo. Tako je Gračac za izgradnju groblja i mrtvačnice te komunalne infrastrukture dobio od ministarstva 400.000 kuna, za projekt ukupne vrijednosti 573.601,97 kn.