Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Svaka osnovna škola dobit će minimalno 70 tisuća kuna za opremu

10.04.2017. 22:00
Svaka osnovna škola dobit će minimalno 70 tisuća kuna za opremu


Prve tri točke jučerašnjeg kolegija gradonačelnika odnosile su se na poboljšanje uvjeta u zadarskim osnovnim školama, buduća ulaganja te očuvanje minimalnog standarda. Resorni pročelnik Joso Nekić najavio je kako će UO za školstvo povrh sredstava koje izdvaja Vlada, za zaštitu minimalnog standarda čije je smanjivanje zaustavljeno još 2013. godine, ove godine uplatiti 1,6 milijuna kuna. A lani je Grad za istu svrhu uplatio iznos od dva milijuna kuna jer su potrebe škola zbog sistematskih pregleda bile veće.
Nekić je podsjetio na jako loše stanje u zadarskim osnovnim školama nakon što su spale pod nadležnost Grada kada su sanitarni čvorovi bili dotrajali, krovovi propuštali, a grijanje bilo zapušteno i gotovo neupotrebljivo.
– U OŠ Stanovi imat ćemo jedan manji zahvat. Tamo će se uređivati parking, ali i pristup za invalide. Tako će dvije učiteljice koje tamo rade, do radnih mjesta moći kroz dvoranu, bez da nailaze na prepreke. Dvorana OŠ Petra Preradovića dotrajala je pa ćemo za njezinu rekonstrukciju izdvojiti 35.000 kuna, a za uređenje dvorane u OŠ Bartola Kašića 100 tisuća kuna. Kako bi biopročišćivač u OŠ Krune Krstića bio i dalje u funkciji izdvojit ćemo 60 tisuća kuna, a za uređenje školske kuhinje u Smiljevcu 50 tisuća kuna, nabrojio je Nekić spomenuvši i ulaganja u uređenje školskih kuhinja u osnovnim školama Petra Preradovića i Šime Budinića.
Nekić je pojasnio kako će svaka osnovna škola dobiti minimalno 70 tisuća kuna za opremu, a pojedine i više ukoliko se ocijeni da je to potrebno.
Što se radova tiče, čak 320 tisuća kuna bit će uloženo u rekonstrukciju sanitarnih čvorova u “Preradoviću”, 200 tisuća kuna za uređenje blagovaonice u “Budiniću”, 100 tisuća kuna za obnavljanje jedne grane centralnog grijanja u Smiljevcu, a 50 tisuća kuna namijenjeno je rekonstrukciji grijanja u “Benje”.
– U školi na Bokanjcu postoji stan koji je prazan, a djece je nešto više pa ćemo taj stan prenamijeniti za učionice. Što se tiče gradnje škola na Novom Bokanjcu i na Crvenim kućama, moram istaknuti kako će gradnja ove na Novom Bokanjcu započeti 2018. godine. Sa Zadarskom nadbiskupijom potpisali smo sporazum da ćemo zajedno izgraditi tu školu, a onda je resorno ministarstvo u kojem je sjedila i Sabina Glasovac, raspisalo natječaj za EU sredstva. Na taj smo natječaj prijavili obe škole, da bismo nakon dvije godine dobili obavijest kako su osnovne škole izbačene iz operativnih programa za EU sredstva. Dakle, dvije su nas godine držali u zabludi, rekao je Nekić izražavajući zadovoljstvo što većina zadarskih osnovnoškolaca ima mogućnost prehrane.