Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Konačno svoji na svome

Autor:

10.05.2009. 22:00
Konačno svoji na svome

Foto: Zvonko KUCELIN



Presretan sam što sam uspio doživjeti taj dan i da vidim svojim očima otvaranje tog predugo čekanog bazena u našem gradu. Konačno ćemo svi mi djelatnici u vodenim sportovima dobiti ono što nam je bilo najpotrebnije svih ovih dugih godina – kazao je Slavko Grdović, predsjednik Plivačkog kluba Zadar


Sve je bliži taj dan, 14. svibnja kada se nakon dugog čekanja treba otvoriti gradski bazen u sklopu ŠC Višnjik. Otvaranjem tog toliko željenog i dugo očekivanog bazena na svoje će konačno doći oni kojima je taj bazen od egzistencijalne važnosti. Tako će plivači, skakači u vodu i vaterpolisti dobiti objekt u kojem će se moći početi ostvarivati sve ono što su godinama tražili u nekim drugim gradovima i nekim drugim neadekvatnim objektima. Sigurna je jedna stvar, a to je da će stavljanjem bazena u funkciju svi ovi izravni korisnici doživjeti pravu afirmaciju i mogućnost da se u svih 12 mjeseci u godini mogu posvetiti radu u idealnim uvjetima.
Vaterpolistima rastu ambicije
Stigao je tako kraj mukama po vodenim sportovima koji u Zadru postoje već 50 godina. Vaterpolistima će sada biti puno lakše, jer ne moraju više domaće utakmice igrati u Šibeniku što je samo djelić pogodnosti koje će dobiti otvaranjem bazena na Višnjiku. Trener vaterpolista Zadra 1952, Goran Jovančević je istaknuo kako neće samo vodeni sportovi procvjetati, nego će bazen biti puno važniji za razvoj najmlađih stanovnika ovog grada.
– Bazen nije samo stvar nas djelatnika u vodenim sportovima, nego je to prvenstveno stvar grada Zadra kojem će minimalno 1000 djece svaki dan dobiti mogućnost plivanja i korištenja pogodnosti bazena, a neće boraviti na ulici – ističe Jovančević.
A konkretno što će bazen donijeti vaterpolistima?
– Dobit ćemo uvjete za normalan rad 365 dana u godini. To je za nas najvažnije. S takvim idealnim uvjetima sigurno će porasti interes za vodene sportove pa bi i mi vaterpolisti mogli širiti s vremenom bazu djece koja će se u većem broju upisivati u školu vaterpola. Također će se sve dignuti na jednu višu dimenziju i medijski i financijski, jer smo do sada po tom planu bili zapostavljeni – predviđa Jovančević.
Predviđate li s ostvarivanjem ovih uvjeta za kvalitetan i cjelogodišnji rad i porast ambicija? Može li Zadar dobiti u dogledno vrijeme, prvoligaša u najjačoj svjetskoj ligi?
– Sigurno da će se podizanjem uvjeta na takvu razinu podići kvaliteta i obim rada u klubu. Ovaj grad ima potencijala i resursa za ostvarivanje tog cilja. Samo treba strpljenja i napornog rada – za kraj će Jovančević.
Plivači prema A prvenstvima
Kod plivača situacija će se čak još drastičnije promijeniti nabolje. U oba zadarska plivačka kluba, Zadar i Jadera, ne može se riječima opisati oduševljenje i olakšanje po pitanju otvaranja bazena koji će konačno pružiti mogućnost pravilnog razvoja svih plivača u tim klubovima. Od svih sugovornika, otvaranje bazena najemotivnije je doživio Slavko Grdović, predsjednik Plivačkog kluba Zadar.
– Presretan sam što sam uspio doživjeti taj dan i da vidim svojim očima otvaranje tog predugo čekanog bazena u našem gradu. Konačno ćemo svi mi djelatnici u vodenim sportovima dobiti ono što nam je bilo najpotrebnije svih ovih dugih godina. Bazen će donijeti ogroman prosperitet svih vodenih sportova, a što se konkretno tiče nas plivača očekujem pravi napredak tek kroz nekoliko godina dok prođe faza prilagodbe na nove uvjete. Više se neće događati da sportski propadaju darovite generacije plivača koje je ovaj grad imao – kazao je Grdović i najavio odlazak s funkcije predsjednika Plivačkog kluba Zadar ponukan ostvarenjem dugoželjenog sna.
– Sad mogu mirne duše napraviti ono što sam najavljivao već duže vrijeme. Otvaranje bazena značit će moj odlazak s mjesta predsjednika kluba, jer se ostvarilo ono što sam toliko čekao godinama. Nakon toga prepustit ću mlađima u klubu da se u novim uvjetima suočavaju s novim izazovima. Moja misija je ovim događajem gotova i mogu sretan i zadovoljan prepustiti to mjesto drugima – zaključio je Grdović.
Oduševljenje nije bilo ništa manje ni u Plivačkom klubu Jadera, a tajnik kluba Marijan Čulina predviđa da će se s otvaranjem bazena dogoditi pravi plivački “boom” u Zadru.
– Ne može se opisati riječima što će ovaj bazen značiti ne samo nama plivačima nego svim građanima Zadra. Na sportskom planu otvara se mogućnost kvalitetnog i što je najvažnije cjelogodišnjeg rada u gotovo idealnim uvjetima. Talenata smo uvijek imali samo je trebalo podići uvjete na visoku razinu i sad kad to imamo predviđam da će se u našem gradu dogoditi pravi plivački procvati, općenito popularizacija vodenih sportova – kazao je Čulina.
Zadarski plivači će dobijanjem vrhunskih uvjeta ostvariti toliko željene nastupe na A prvenstvima Hrvatske, što dosad nije bilo moguće.
– To je taj pomak koji će nam bazen donijeti. Ipak ta faza prilagodbe potrajat će minimalno dvije godine te se nakon tog perioda mogu početi ostvarivati svi naši ciljevi po tim pitanjima. Normalno da nam je interes zadarskog sporta i plivanja da to bude na najvišoj mogućoj razini, a to su sudjelovanja na A prvenstvima Hrvatske – konstatirao je Čulina.
Konačno skokovi u vodu
Na svoje će doći i skakači u vodu koji već dugih 50 godina prkose svim nedaćama vezanima za razvoj ovog sporta koji je toliko zadužio ovaj grad, a najtrofejniji izdanak ovog sporta u Hrvatskoj, Arno Longin koji je ujedno i predsjednik Kluba skokova u vodu Arno, konačno će doživjeti to da u Zadru skakači više ne skaču u morsku vodu.
– Bit će nam stvarno čudno prilagoditi se u početku na te idealne uvjete u kojima ćemo prvi put u Zadru doživjeti da se ne skače u more, nego u vodu kako je inače predviđeno u ovom sportu. Ne samo da ćemo dobiti mogućnost rada u vodi kroz cijelu godinu, nego mogućnosti skakaonice na bazenuza nas biti će naprosto oduševljavajuće. Čak šest dasaka plus hidraulična daska te tzv. “bubble machine” koji će omogućavati početnicima ublažavanje čestih padova na trbuh i leđa samo su djelić onog dobrog što će bazen donijeti.
I u Klubu skokova u vodu Zadar dijele Longinovo mišljenje te predviđaju prosperitet svih vodenih sportova, pa tako i popularizaciju samih skokova u vodu. Marko Sutlović, trener u tom klubu predviđa porast masovnosti u tom sportu.
– Sigurno je da svi mi, kako sportaši tako i građani rekreativci, možemo samo prosperirati otvaranjem ovog bazena. Podignut će se interes i za skokove u vodu što će prouzročiti proširenje same baze iz koje će se moći izvući najveći potencijali možda i za olimpijca što nam je ultimativni cilj. Već imamo u klubu dugogodišnjeg prvaka države Šimu Perića i mladu Marcelu Marić na koje, pogotovo otvaranjem bazena, polažemo velike nade. Najvažnije da ćemo dobiti mogućnost kontinuiranog rada koji će sigurno u dogledno vrijeme donijeti ogromne rezultate – zaključio je Sutlović.


 I BIOGRAĐANI ZA BAZEN SPREMNI




I u Vaterpolskom klubu Biograd, koji je već godinama sudjelujući u Prvoj B ligi najuspješniji vaterpolski klub u Zadarskoj županiji, s oduševljenjem broje minute kad će bazen na Višnjiku otvoriti svoja vrata. Marijan Stopfer, predsjednik tog kluba se nada kako će se otvaranjem tog objekta podignuti situacija u vodenim sportovima u županiji na vrhunsku razinu.
– Iako još nismo uspostavili konkretne kontakte sa službenim osobama koji vode brigu oko bazena, mi imamo veliku želju da se uključimo u korištenje bazena. Inače, već 4 godine putujemo tijekom cijele godine na treninge i domaće utakmice u Šibenik. Neće nam biti možda prevelika razlika u kilometraži putovati do Zadra, ali prirodno je da koristimo bazen u našoj županiji, a ne tuđoj. U svakom slučaju, otvaranje bazena je veliki događaj ne samo za grad Zadar nego i za cijelu županiju – kazao je Stopfer.