Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ni SDP neće uvoditi prirez

Autor: Siniša Klarica

10.05.2009. 22:00
Ni SDP neće uvoditi prirez

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zbog neovlaštene upotrebe svog logoa na svojim predizbornim plakatima, SDP će tužiti HDZ. To je najavila kandidatkinja za zadarsku gradonačelnicu Ingrid Antičević Marinović. Odgovarajući na pitanje zašto već nekoliko izbora za redom SDP i HDZ imaju u isto vrijeme zakazane glavne predizborne skupove, prva zadarska SDP-ovka je rekla da to nije ništa čudno, jer HDZ ionako godinama kopira programe njene stranke, pa nije ni čudno da kopiraju i prdizborne termine. Međutim, ako osvoji vlast, prva zadarska SDP-ovka obećala je da neće uvoditi prirez. Njezin program nazvala je Ulaganje u građane.
–  Ulagat ćemo u građane, a ne u tajkunske građevine. Nije dopustivo da grad samo proširuje postojeće, a ne gradi nove vrtiće. U posljednjih 20 godina na području Zadra izgradila se samo jedan osnovna škola, ali i ona po projektu iz socijalizma, dodala je Ingrid Antićević Marinović.
Stoga će se zadarska SDP-ovka založiti da svaki zadarski kvart dobije osnovnu školu i vrtić, kako bi djeca mogla pohađati nastavu u jednoj smjeni. Poslijepodne, škola bi trebala postati prostor za učeničke slobodne aktivnosti.
U dijelu jučerašnje tiskovne konferencije koja se odnosi na komunalna pitanja Ingrid Antičević Marinović je rekla da je u svakom slučaju dobro izgrađivati pročistače, ali da će se u njenom mandatu više pažnje poklanjati izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže, kako grad ne bi bio grad na crnim jamama. Istovremeno, u posljednjem manadatu aktualne vlasti, kaže zadarska saborska zastupnica, nije izgrađen niti jedan socijalni stan. Stoga će se ona kao gradonačelnica, zalagati za izgradnju stanova POS-a, socijalni stanova. Osobito je po njoj bitno hitno intervenirati u zgradama u Varoši, u kojima žive pretežito stariji i siromašni ljudi koji nemaju novaca za održavanje zgrada. Stoga gradska vlast ne smije biti bezdušna i tražiti da se ti građani sami brinu o povijesno vrijednim zgradama. SDP-ova gradonačelnica potaknut će reanimaciju mjesnih odbora dajući im veće ovlasti kao doprinos decentralizaciji.


 MILANOVIĆ I SANADER U ZADRU


U posljednjem tjednu predizborne kampanje podršku kandidatima u Zadru dat će čelnici dviju najvećih hrvatskih stranaka, HDZ i SDP. Ivo Sanader u utorak će odraditi turneju kroz Zadarsku i Šibenko-kninsku županiju. Nakon skupova u Kninu i Šibeniku Sanader stiže u zadarske Jazine, gdje će sudjelovati na središnjem predizbornom skupu HDZ-a za Zadarsku županiju.
Nešto ranije, u 17 sati, na Trg pet bunara stići će predsjednik SDP-a Zoran Milanović On će podržati koalicijsku listu SDP-HNS-SHUS, nakon čega će se održati koncert Songkillersa.