Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uspješna 50. obljetnica škole

Autor:

10.05.2009. 22:00
Uspješna 50. obljetnica škole

Foto: Vedran SITNICA



Ova nam je godina jubilarna, jer se obilježava 50. obljetnica postojanja škole i svi smo presretni ovim uspjesima koji su rezultat odličnog kolektiva i stručnog rada naših profesora i nastavnika – kazao je Marko Marin, ravnatelj


“Svaki rad je težak, ako u njemu nema ljubavi” je geslo pod kojim već 50 godina djeluje Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje, nekoć znana pod imenom Velimir Škorpik. Upravo puno rada, velike ljubavi i entuzijazma je bilo potrebno da se naprave toliki sportski uspjesi koje su požnjeli učenici ove škole na ovogodišnjim osnovnoškolskim natjecanjima. Preko natjecanja na gradskoj razini gdje su bili daleko dominantniji u većini sportova, uspjesi su se nastavili i na županijskoj razini nakon koje su prvaci postali u atletici (dječaci i djevojčice), streljaštvu (dječaci i djevojčice), krosu (djevojčice), stolnom tenisu (djevojčice) i nogometu (dječaci). Ta prva mjesta na županijskim natjecanjima uz drugo mjesto košarkaša pružila su im mogućnost nastavka natjecanja i na regionalnoj razini ili osnovnoškolskom Prvenstvu Dalmacije na kojem su atletičari i atletičarke, te momčad u streljaštvu, osvajanjem prvih mjesta ostvarili najveći uspjeh, plasman na državno osnovnoškolsko natjecanje. Pod dirigentskom palicom ravnatelja škole, Marka Marina koji svojim entuzijazmom i ulaganjem velikog napora predvodi sve aktivnosti vezane za školu, okupljen je stručni stožer profesora i nastavnika (prof: Dražen Adžić, Anka Bacalja, Neno Pepić, Alfons Svoboda, Ljilja Tolić) koji su kvalitetnim pristupom i ogromnim trudom napravili povijesni uspjeh na ovogodišnjem županijskom sportskom natjecanju s čak sedam prvih mjesta te na regionalnom s dva prva, dva druga i dva treća mjesta. Kulminacija svega je nastup na državnom natjecanju što se održava u Šibeniku od 11. do 13. svibnja u kojem će imati svoje predstavnike u atletici (dječaci i djevojčice) i streljaštvu (dječaci).
– Ova nam je godina jubilarna, jer se obilježava 50. obljetnica postojanja škole i svi smo presretni ovim uspjesima koji su rezultat odličnog kolektiva i stručnog rada naših profesora i nastavnika. Nismo napravili samo velike rezultate na sportskom planu nego su tu i ostvareni nastupi na državnim natjecanjima i iz ostalih školskih predmeta pa će tako ove godine ukupno na raznim državnim natjecanjima u raznim područjima našu školu predstavljati čak 50 učenika – istaknuo je Marin.
Atletika najveći adut
Zanimljivost je da su sportovi u kojima su prednjačili učenici Šimuna Kožičića Benje na regionalnim natjecanjima ipak u domeni onih manje popularnih sportova kao atletika, streljaštvo, kros, stolni tenis što je vrlo pohvalno u pravoj modernoj pomami za najpopularnijim sportovima kao što su nogomet, košarka ili rukomet. Takav razvoj i usmjeravanja djece na ove sportove koji su nepravedno stavljeni u zapećak svih važnijih sportskih događanja je signal da se preko sustava školstva može napraviti pomak u popularizaciji i širenju baze ovih tzv. manjih sportova. To mišljenje dijeli i profesor tjelesne i zdravstvene kulture u ovoj uspješnoj zadarskoj osnovnoj školi, Dražen Adžić, koji je ujedno i voditelj muške selekcije atletičara na budućem državnom natjecanju.
– Imamo odličnu generaciju atletičara i atletičarki koji su odličnim nastupima prvenstveno na županijskom, ali i na regionalnom natjecanju daleko nadmašili ostalu konkurenciju. Iako je za bodovanje u osnovnoškolskoj atletici bitna ujednačenost samih atletičara, jer svaka škola daje po dva natjecatelja u jednoj disciplini što pogoduje onim momčadima kojima je taj tandem ujednačeniji, moram istaknuti neke učenike koji su u svojim disciplinama superiorno nadmašili svoje konkurente. Pa tako jedna Paola Borović u skoku u dalj ima doskočenih 5.60 metara što je dužina koju mnoge juniorke ne mogu dohvatiti. Također, imamo Anamariju Ćurković koja je na 100 metara neprikosnovena, Dominika Hordova i Jakova Zurka odlične u skoku u vis te Lovru Klasanovića u bacanju kugle – pohvalit će Adžić.
Osim atletičara i atletičarki u Šibenik na državno natjecanje idu i tri mušketira iz streljaštva koje predvodi nastavnica Anka Bacalja. Učenici sedmog razreda Ivo Pestić, Marino Šaravanja i Josip Sabalić su tako na račun napornog rada u streljani u Mocirama nadjačali svu konkurenciju na gradskom i županijskom natjecanju dok su na Prvenstvu Dalmacije osvojenim drugim mjestom osigurali put u Šibenik gdje će se suprotstaviti najboljim osnovcima u Hrvatskoj u toj disciplini.
O mogućnostima na državnom prvenstvu, Adžić je vrlo optimističan.
– Atletičarke su sigurno najveći favoriti za uspjeh na državnom prvenstvu. Atletičarima će sve ovisiti o trenutku inspiracije, dok za dečke iz streljaštva nema nekog imperativa, jer će konkurencija biti žestoka. Oni su i sa samim plasmanom napravili već veliki uspjeh – predvidio je Adžić.
Nogometaši drugi u Dalmaciji
Da ne bi ispalo da su u Šimuna Kožičića Benje zanemarili i ove popularnije sportove pobrinuli su se nogometaši koji su pod vodstvom profesora povijesti Nene Pepića protutnjali gradskim i županijskim natjecanjem, da bi u Metkoviću na regionalnom prvenstvu zapeli u finalu i bili poraženi od OŠ Dugopolje koje predvodi bivši trener Hajduka, Siniša Jalić. S osvojenim drugim mjestom nisu ostvarili pravo nastupa u Šibeniku, ali i ovaj rezultat je vrlo značajan i poticajan za sljedeću godinu. Košarkaši su na županijskom natjecanju bili drugi, a na regionalnom nisu uspjeli doći do polufinala, pa su se morali zadovoljiti dobrim petim mjestom. Na tom regionalnom natjecanju u Metkoviću uspjeh su napravile stolnotenisačice i streljačice koje su osvojile odlično treće mjesto i tako pridodale još koji pehar u školsku vitrinu koja je ove godine bogatija za rekordnih 17 primjeraka. Brojka se može popeti i do 20 pehara, a sve će ovisiti o atletičarima, atletičarkama i trojcu iz streljaštva koji imaju priliku u Šibeniku na najvećoj osnovnoškolskoj razini odličnim rezultatima osigurati počasno mjesto u školskoj povijesti.


 NA DRŽAVNA NATJECANJA 50 UČENIKA




Od nešto više od 1000 učenika u OŠ Šimuna Kožićića Benje čak će njih 50 predstavljati svoju školu na državnim natjecanjima širom Hrvatske i to u raznim područjima. Krećemo sa sportašima kojima je domaćin Šibenik.
Streljaštvo: Ivo Pestić, Marino Šaravanja, Josip Sabalić. Voditeljica: Anka Bacalja.
Atletičari: Toni Pavin, Stipe Grabić, Stipe Fatović, Valentin Gregov, Luka Tomčić, Mihovil Bašić, Nikola Curać, Dominik Hordov, Jakov Zurak, Antonio Dragaš, Lovre Klasanović, Michael Bobić, Mate Martinović, Mario Vrsaljko, Toni Budija. Voditelj: Dražen Adžić.
Atletičarke: Anamarija Ćurković, Marta Šarlija, Tea Zekanović, Antonija Baraban, Anđelina Anić, Roberta Karinja, Marta Končarević, Katarina Gašparović, Karla Lovrinov, Paola Borović, Ana Pupić Bakrač, Ena Dujić, Katarina Lipovac. Voditeljica: Anka Bacalja.
Lidrano (Pula): Karla Lovrinov, Ana Fabac, Dominik Čolak.
Engleski jezik (Krapina): Filip Polić, Nina Perić.
Astronomija (Omiš): Sara Perić i Matej Radović.
Geografija (Primošten): Katarina Vulić.
Povijest (Krk): Paula Kokić, Anđela Šikić.
Likovna kultura (Samobor): Luka Grbić, Dora Rukavina, Iva Bukša, Dora Valčić.
Tehnička kultura (Pula): Ivan Rozić, Ivan Car, Ante Ninčević.
Sigurnost u prometu (Vukovar): Laura Čizmin.
Novigradsko proljeće (Novigrad): Dominik Čolak, Domenik Mišević, Karla Lovrinov, Paula Ivčić.


 PRVENSTVO DALMACIJE


Kros (djevojčice): 1. mjesto: Lucija Karinja, Nada Krvavica, Anamarija Maštrović, Ivan Žilić, Donika Dedaj. Voditelj: Dražen Adžić.
Stolni tenis (djevojčice): 1. mjesto: Marta Končarević, Matea Ombla, Gabrijela Zubčić. Voditelj: Alfons Svoboda.
Streljaštvo (djevojčice): 1. mjesto: Petra Bucić, Lucia Sršen, Stefani Perić. Voditeljica: Anka Bacalja.
Nogomet (dječaci): 2. mjesto: Dominik Livaković, Frane Ikić, Mario Vrsaljko, Ivan Kožul, Đani Krvar, Mihovil Bašić, Toni Budija, Dominik Mičić, Luka Miletić, Ante Dujmović, Luka Tomčić, Lucijan Travica, Frane Čolak, Mate Martinović. Voditelj: Neno Pepić.


 BENJE NAJBROJNIJI


Na Državnom prvenstvu osnovnih škola kojem će od 11. do 13. svibnja Šibenik biti domaćin iz Zadarske županije će nastupiti ukupno 60 učenika. Gotovo polovica njih (29) dolazi iz OŠ Šimuna Kožičića Benje koji su to pravo izborili kao najuspješniji na regionalnom natjecanju. Druga po brojnosti u Šibeniku će biti OŠ S. Radića (Bibinje) s 13 natjecatelja, zatim slijede OŠ Š. Budinića sa sedam, OŠ Privlaka sa šest odnosno OŠ Stanovi s pet natjecatelja.