Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hoće li zadarsko Državno odvjetništvo pokrenuti istragu?

Autor: Suzana Bandić

10.05.2010. 22:00
Hoće li zadarsko Državno odvjetništvo pokrenuti istragu?

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nakon provedenog Upravnog nadzora u zadarskom Centru za socijalnu skrb Povjerenstvo resornog ministarstva zaključilo je da su u slučaju Nenada Nikpalja počinjeni grubi propusti u radu stručnih radnika i bivšeg ravnatelja Tomislava Orovića. Njihova kaznena odgovornost ovisi o procjeni Državnog odvjetništva i policije
Za nesretnu sudbinu 44-godišnjeg Nenada Nikpalja koji je prema nalazima obdukcije u obiteljskoj kući na Biogradskoj cesti ležao mrtav i do dvije godine, odgovorni su djelatnici zadarskog Centra za socijalnu skrb i tadašnji ravnatelj Tomislav Orović kao odgovorna osoba ustanove pod čijom je skrbi zbog invaliditeta pokojni Nikpalj trebao biti. Utvrdilo je to Povjerenstvo Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koje je 8. i 9. travnja provelo Upravni nadzor u zadarskom Centru za socijalnu skrb.
– U predmetima koji se odnose na Nenada Nikpalja utvrđeno je da su počinjeni grubi propusti u radu stručnih radnika cjeline skrbništva i općeg socijalnog rada. Bivši ravnatelj Centra nije dobro koordinirao radom stručnih radnika između pojedinih stručnih cjelina niti je izvršio potreban uvid u predmet prije donošenja zaključka o obustavi postupka stavljanja Nenada Nikpalja pod skrbništvo – izjavila je između ostaloga Zora Lažeta, glasnogovornica resornog ministarstva.
Ravnateljici naložena revizija svih slučajeva
Podsjetimo, uz Nenada, sve su to vrijeme u neljudskim uvjetima bez struje, vode i kanalizacije živjeli njegov četiri godine stariji brat i 86-godišnja majka. Djelatnici Centra Nikpalju su zbog invaliditeta uredno isplaćivali socijalnu pomoć i dodatak za njegu, a kako su izjavili nakon stravičnog otkrića koje je šokiralo širu javnost, nisu ga obilazili jer im to nije dozvoljavao njegov brat. Međutim, o tome nisu obavijestili policiju niti su poduzeli bilo što da se nepokretnog Nenada smjesti u neku adekvatnu ustanovu.
Stoga je Povjerenstvo tijekom provođenja upravnog nadzora u Zapisniku naložilo novoj ravnateljici Centra Danijeli Jadrijev i nadležnim stručnim radnicima da u roku od 60 dana provedu preispitivanje prava na doplatak za pomoć i njegu svih korisnika Centra, a u roku od 90 dana i unutarnji nadzor nad svim predmetima skrbništva, uključujući i predmete u kojima je postupak za lišenje poslovne sposobnosti u tijeku.
Zaključak Povjerenstva, kako je izvijestila Lažeta, bio je da se u slučaju Nenada Nikpalja radi o grubim propustima u radu stručnih cjelina općeg socijalnog rada i skrbništva, neadekvatnoj timskoj suradnji te lošem rukovođenju i nadziranju stručnog rada Centra od strane ravnatelja u vremenu od 1987. godine pa sve do provođenja upravnog nadzora u toj ustanovi nakon što je slučaj otkriven.
Nedavno imenovana ravnateljica Centra, Danijela Jadrijev, koja je na samom početku svog mandata zatečena brojnim problemima, već je započela provoditi mjere koje joj je naložilo ministarstvo.
Orović odgovoran kao ravnatelj
– Stručni radnici Centra krenuli su u provedbu preispitivanja prava kao i unutarnjeg nadzora u predmetima skrbništva – rekla je Jadrijev ne želeći, međutim, iznositi svoje osobne sudove i komentare o nalazima Povjerenstva koji se odnose na njezina prethodnika Tomislava Orovića.
– Ne mogu reći da nisam odgovoran, ali je ovdje riječ o odgovornosti po takozvanoj “zapovjednoj” dužnosti. Naravno da je ravnatelj odgovoran za rad svih podređenih djelatnika, ali kada je riječ o slučaju koji mi spominjete, ja odgovorno tvrdim kako sa samim slučajem nisam bio upoznat niti sam imao ikakvih saznanja o toj obitelji – rekao je Orović koji je koncem siječnja odradio svoj drugi mandat na funkciji prvog čovjeka te ustanove. Za to je vrijeme, pojašnjava, Centar prosječno imao po dvije tisuće predmeta godišnje, a pod njihovom skrbi tokom tog razdoblja bilo je nešto manje od 20 tisuća osoba. Što dugoročno za njega i socijalne radnike koji su direktno bili zaduženi za skrb nad Nikpaljem znači ovakav zaključak Ministarstva, Orović nije želio komentirati niti ulaziti u špekulacije. Neslužbeno, međutim, doznajemo kako to ovisi o Državnom odvjetništvu i policiji koji bi po službenoj dužnosti trebali pokrenuti istragu u ovom slučaju te utvrditi kaznenu odgovornost zbog počinjenih propusta.