Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Alessia i Livia traže se i u Zadru

10.05.2011. 22:00
Alessia i Livia traže se i u Zadru


Pažnju brojnih prolaznika u ponedjeljak ujutro na zadarskom Narodnom trgu privukao je plakat s fotografijama Alessije i Livije, državljankama Italije, u dobi od šest godina koje se na Interpolovim stranicama u dijelu takozvane “žute uzbune” vode kao nestale


“Mole se svi koji  imaju informacije o nestalim  šestogodišnjim, inače neidentičnim blizankama Alessiji i Liviji iz Italije, da je jave na e-mail  [email protected] ili o  tome obavijeste najbližu policijsku postaju”.
Pažnju brojnih prolaznika u ponedjeljak ujutro  na zadarskom Narodnom trgu privukao je plakat s fotografijama dviju  djevojčica izvješen na  oglasnoj ploči, inače namijenjenoj za obavijesti o  smrti. Riječ je, naime o  dvjema blizankama,  Alessiji i Liviji, državljankama Italije, u dobi od  šest godina koje se na  Interpolovim stranicama  u dijelu takozvane “žute  uzbune” vode kao nestale. Blizanke je još 30.  siječnja ove godine iz  majčine kuće oteo njihov  otac Matthias Schepp  koji je potom, kako su  izvijestili talijanski mediji, počinio suicid u talijanskom gradiću Cerignola. Prije toga on je  djevojčice silom odveo iz  obiteljske kuće njihove  majke Irine Lucidi u Švicarskoj od koje je bio  razveden, a svega nekoliko dana nakon njegove  smrti majka je primila  pismo u kojemu joj je on  napisao da djevojčice  “počivaju u miru” te da  “nisu patile”. No, nesretna majka nije se pomirila  s činjenicom da njezine  djevojčice više nisu žive,  već je alarmirala sve raspoložive službe da i dalje  tragaju za njima.
Osim na Interpolovim  stranicama potraga za  njima pokrenuta je i na  Facebooku, a za blizankama još uvijek tragaju i  policija iz Italije, Francuske i Švicarske. Plakat  koji je u ponedjeljak osvanuo i u Zadru samo je  još jedan znak da se na  djevojčice nije zaboravilo, a kako je pisan na  talijanskom jeziku, pretpostavlja se da ga je tamo izvjesio neki od brojnih turista  koji ovih dana borave u našem  gradu. Uz obavijest da su djevojčice nestale na plakatu je  navedena i e-mail adresa na  koju se mogu javiti svi one koji  eventualno raspolažu s bilo  kakvom informacijom o šestogodišnjakinjama, a koja glasi:  [email protected]
U kolovozu 2007. Zadar je  bio oblijepljen plakatima s fotografijom tada četverogodišnje Britanke Madeleine McCann koja je 3. svibnja iste godine nestala u Portugalu. Na  njima je osim podataka o djevojčici stajala i kontakt adresa  dobrotvorne organizacije Crimestoppers UK kao i njihov  telefonski broj. Inače, Crimestoppers je organizacija koja radi na sprečavanju zločina, a kako se istraga o Madeleine u to  vrijeme našla u slijepoj ulici,  otvorena je telefonska linija za  prikupljanje informacija samo  o maloj Britanki. No, iako je  Crimestoppers biro od početka  istrage do tada prihvatio oko  tisuću i pol međunarodnih poziva te došao do 205 korisnih  informacija vezanih za istragu o  Madeleine, djevojčica, nažalost  ni do danas nije pronađena.  Ova organizacija inače funkcionira po principu anonimnih poziva kakvih u prosjeku  mjesečno zaprimaju oko šest  tisuća, a za rezultat imaju oko  petsto uhićenja.