Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na paškoj raspravi bilo je i suza

10.05.2011. 22:00
Na paškoj raspravi bilo je i suza


Tina Maržić je plačući rekla da je njena parcela udaljena 65 metara od mora i ne može dobiti građevinsku dozvolu dok su neki, kojima je parcela tridesetak metara od mora, dobili građevinsku dozvolu


U Gradskoj vijećnici u Pagu održano je javno izlaganje prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Paga, a o izmjenama su govorili gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Tino Herenda, izrađivači plana Doris Smirčić i Robert Miletić iz tvrtke „Donat” iz Zadra i Nevenka Rosan iz Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije. Rasprava je bila burna, ali bez dovoljno jasnih odgovora. Sanja Želehovski  je navela kako je rasprava farsa.
– U Gradskoj vijećnici su izložene karte kao grafički dio plana, ali nisu izložene tri karte koje se odnose na prometnice i zbog toga je ova rasprava farsa, treba je prekinuti i nakon izlaganja svih karata organizirati novu raspravu, rekla je Sanja Želehovski.
Na to je gradonačelnik Fabijanić burno reagirao i rekao kako rasprava nije farsa, a Doris Smirčić je navela kako su izložene karte područja na kojima se nešto mijenja, odnosno nisu izložene karte na kojima se ništa ne mijenja.
Burne reakcije
– To nije istina jer se ovom izmjenom i dopunom govori o plovnom kanalu Pag-Košljun, kao i o prometnicama od Svetog Petra do Košljuna i Proboja, a i ne znamo što je s dijelom državne ceste koja prolazi nasipom, uzvratila je Sanja Želehovski.
Želehovski je navela kako su se trebale izložiti i karte onih područja na kojima se ništa ne mijenja.
– Ovako nam ostaje vjerovati vama na riječ, a to nije smisao javne rasprave o ovako važnom dokumentu. Građani se moraju uvjeriti u ono što vi tvrdite, pogotovo jer se tekstualni dio plana ne podudara s onim što tvrdite, rekla je Sanja Želehovski.
Nevenka Rosan je navela kako kanal Pag-Košljun nije tema rasprave. Na pitanje zašto u kartama nije ucrtan gradski most Katine Doris Smirčić je navela kako se u plan ne mogu stavljati novi sadržaji što je izazvalo burnu reakciju jer je gradski most Katine izgrađen u 16. stoljeću. Nevenka Rosan je navela kako su karte rađene u velikom mjerilu i kako se na njima ne vide svi objekti.
– Kažete kako se na karti ne može vidjeti most, a kako se onda mogu vidjeti objekti koji su uz njega, a od kojih su neki manji od mosta, pitao je Šime Fabijanić.
Navedeno je kako pitanje o mostu nije postavljeno slučajno. Naime, prema idejnom rješenju kanala Pag-Košljun, kanal se s Paškom uvalom spaja ili na plaži Prosika ili kod gradskog mosta Katine i pojavila se sumnja kako će se zbog kanala most rušiti. No, Fabijanić nije dobio odgovor. Zvjezdana Fabijanić je navela kako su izmjenama i dopunama PPU-a neke turističke zone povećane. Spomenula je turističku zonu „Paška rebra III” koja je s trideset povećana na trideset šest hektara.
Tri kamenoloma
– Molim da mi objasnite koja je svrha povećanja turističkih zona, rekla je Zvjezdana Fabijanić.
Nevenka Rosan je odgovorila kako se turističkim zonama dodana zelena površina kako bi zone bile u funkciji okoliša, posebno plaža. Na pitanje znači li to da će investitori koji su već kupili zemljište namijenjeno za turističku izgradnju morati kupiti i dodatne hektare, Nevenka Rosan je odgovorila kako investitori neće morati kupovati zelenu površinu. No, nije odgovoreno na pitanje što će se dogoditi u slučaju ako vlasnik zelene površine vlasniku turističke zone ne dozvoli prolaz preko svog zemljišta.
Lidija Bukša je pitala zašto se na plaži Prosika nalaze dvije građevinske parcele.
– Pitam se je li to u interesu grada ili u interesu pojedinaca, jer će se izgradnjom objekata izgubiti velik dio plaže, rekla je Lidija Bukša.
– Sve je to u funkciji i u interesu grada, uzvratio je gradonačelnik Fabijanić.
Sanja Želehovski je primijetila kako su izmjenama i dopunama PPU-a na području Paga predviđena tri kamenoloma i postavila je pitanje u čijem je to interesu, no odgovora nije bilo. Tina Maržić je plačući rekla kako je njena parcela udaljena 65 metara od mora i ne može dobiti građevinsku dozvolu dok su neki, kojima je parcela tridesetak metara od mora, dobili građevinsku dozvolu.
– Imate pravo dati primjedbu, a neke će se primjedbe uvažiti, a neke neće, rekla je Nevenka Rosan.
Građane je zanimalo u kojem će se roku dobiti odgovori na primjedbe, na što Nevenka Rosan navela da je izrada plana procedura i u skladu s tim se procjenjuju i primjedbe. No, uzvraćeno je kako to nije točno jer se odgovor na primjedbe mora dati u roku od trideset dana. Očitovanja, mišljenja, prijedloge i primjedbe sudionici javne rasprave mogu podnijeti Upravnom odjelu za komunalni sustav i prostorno uređenje do 14. svibnja, a mogu ih upisati i u knjigu primjedbi koja se nalazi uz Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Paga.