Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Neprimjereno je da policija kontrolira državno odvjetništvo

10.05.2011. 22:00
Neprimjereno je da policija  kontrolira državno odvjetništvo


Prema prvoj zadarskoj SDP-ovki, predložene izmjene omogućavaju izvršnoj vlasti izravno uplitanje u rad državnog odvjetništva, što nije zabilježeno na ovim prostorima od 1945. ili od “…najcrnjih vremena”, kako kaže Ingrid Antičević Marinović


SDP će glasovati protiv izmjena i dopuna zakona o USKOK-u i državnom odvjetništvu jer je njima predviđeno da policija, nakon odbijanja kaznene prijave od strane državnog odvjetništva, može uložiti prigovor. Prigovor obrađuje povjerenstvo sastavljeno od suca i stručne osobe, a to po nama u SDP-u nije ništa drugo nego zadiranje u neovisnost državnog odvjetništva čiju ulogu jasno opisuje članak 1. stavak 125. Ustava Republike Hrvatske, rekla je u uvodu jučerašnje presice saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović.
– Prema prvoj zadarskoj SDP-ovki, predložene izmjene omogućavaju izvršnoj vlasti izravno uplitanje u rad državnog odvjetništva što nije zabilježeno na ovim prostorima od 1945. ili od “…najcrnjih vremena”, kako kaže Ingrid Antičević Marinović te dodaje kako takvog sustava nema nigdje u EU. Posljedica bi bila blokada rada USKOK-a i državnog odvjetništva koji bi vrijeme trošili na beskonačna “parničenja” s policijom. Na pitanje kako bi SDP riješio situaciju u kojoj je baš državno odvjetništvo u hrvatskoj javnosti ocijenjeno kao najslabija “kateta” trokuta policija – državno odvjetništvo – sud, Ingrid Antičević Marinović je rekla da je neprimjereno da policija kontrolira državno odvjetništvo, isto kao što je neprimjereno da državno odvjetništvo kontrolira sud.
– Prema sadašnjim odredbama Zakona o kaznenom postupku, policija može samostalno krenuti u istraživanja i kazneni progon. Međutim, kada je slučaj predan državnom odvjetništvu njen posao je završen, osim ako državno odvjetništvo ne zatraži dodatne radnje. Sustav mora funkcionirati mimo ovakvih ili onakvih kadrovskih rješenja, a policija i državno odvjetništvo moraju jačati mehanizme suradnje, rekla je zadarska saborska zastupnica dodajući da se u javnosti stalno podgrijava nezadovoljstvo radom jednog segmenta, kako bi se izvršna vlast ili egzekutiva, nametnula pravosuđu.