Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Papa koji je volio Hrvatsku

10.05.2011. 22:00
Papa koji je volio Hrvatsku


“Santo subito”,  Sjećanje na Ivana Pavla II.  naslov je knjige autora Domagoja Pejića predstavljene u  ponedjeljak u Samostanu  Školskih sestara franjevki u  Arbanasima. U programu je s  dvije pjesme sudjelovala klapa  “Arbanasi”, a knjigu su predstavili prof. Dinko Marin i  Domagoj Pejić. Predstavljače  je najavio don Tunjo Blažević,  arbanaški župnik.
Prof. Dinko Marin je u uvodnim riječima kazao da je  Blaženi papa Ivan Pavao II.  posebno drag Hrvatima, kojima se u jednom od svojih  pohoda obraća s riječima:  “Ljubljeni puče hrvatski”.
– Pored osobnih impresija  Ivanom Pavlom II., knjiga obiluje i određenim biografskim  podacima, ali ne taksativno  navedenima, već kako to u  proslovu piše Stjepan Lice.
Prof. Marin je izdvojio kako  knjiga svjedoči o  impresioniranosti autora s jednim u nizu  papa koji su sjedili na katedri  rimskih biskupa, a u djelu se  posebno ističe papina neposrednost, otvorenost i ljubav  prema ljudima cijelog svijeta.
Nadalje je predstavio sve  ono što povezuje papu Ivana  Pavla II., koji je često znao  reći da je Hrvat iz Bijele Hrvatske, s Hrvatskom.
– Povezuje ih velika vjernost  prema Majci Božjoj. Možemo  slobodno kazati da ova knjiga  Domagoja Pejića obiluje pojedinostima i doživljajima jednoga Pape koji je obilježio  20. stoljeće, Pape koji je omogućio demokraciju zemljama  iza željezne zavjese. Pape koji  je u svome pontifikatu njegovao tri kreposti koje je često  isticao blagopokojni kardinal  Kuharić, čovjekoljublje, slobodoljublje i domoljublje.
Znakovit je i naslov ove  knjige “Santo subito”, Svet odmah, usklik koji je odzvanjao  8. travnja 2005. za vrijeme  pogreba Ivana Pavla II. Trgom  Sv. Petra, a svoje djelomično  ispunjenje je doživio 1. svibnja  2011. kada ga je papa Benedikt XVI. proglasio  blaženim. Kažem djelomično,  jer u potpunosti će se ostvariti  kada se završi proces kanonizacije, to jest kada ga se  službeno proglasi svetim.
Domagoj Pejić je, između  ostalog, govorio o svom zahvalnom hodočašću u Rim u  povodu 84. rođendana Ivana  Pavla II. te o doživljajima koje  je u njemu potaknuo ovaj veliki Papa.
– Želio sam vidjeti kako  izgleda zavičaj Ivana Pavla II.,  domovina čovjeka koji je toliko ljubio moju domovinu,  započeo je autor istaknuvši da  se Papa Hrvatima obraćao s  “dragi moji” te da je svoje  stoto apostolsko putovanje  namijenio upravo Hrvatskoj,  od 6. do 9. lipnja 2003. godine.
– Ja sam imao čast da ga dva  puta susretnem i da ga pogledam oči u oči i kažem mu:  “Hvala, Sveti Oče!”
Moj prijatelj snimatelj i ja krenuli smo prema Poljskoj.  Nama su se doslovno vrata  otvarala, tako da sam vidio sve  vezano za život Ivana Pavla II.  Najviše me impresionirala kapelica u kojoj je Karol Wojtyla  zaređen za svećenika. Tu hrvatska kamera nikad nije ušla,  pustili su me unutra, što je za  mene bio velik doživljaj. Vidio  sam papin radni stol onakav  kakav je on ostavio kad je  otišao na konklave na izbor  novoga Pape, 1978. godine.  Izabrali su njega i on se nije  vratio u Poljsku, pripovijeda  Domagoj Pejić dodajući da je  Ivan Pavao II. za to mjesto  jednom rekao: “Ovo je uvijek  bio moj dom, ova Franjevačka  ulica, broj 3.” Kad se posljednji put vozio Poljskom prije nego što se vratio u Rim,  2002. godine vozili su ga helikopterom iznad njegovih rodnih Wadowica, ulice su bile  pune ljudi koji su mu mahali, a  on je, pretpostavljam, znao da  posljednji put leti nad svojim  zavičajem, kazao je Domagoj  Pejić. Autor je posebno istaknuo da je na papinu odluku  za svećenički poziv najviše utjecao njegov otac koji se noću  ustajao na molitvu na koljenima te jedan krojač.