Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Traperice po 10, cipele po 20 kuna

10.05.2011. 22:00
Traperice po 10, cipele po 20 kuna


Još malo pa  nestalo, jučer se čulo s brojnih  štandova na tradicionalnom  benkovačkom sajmu, koji je i  ovog puta, unatoč radnom danu, bio vrlo dobro posjećen.  Razni znatiželjnici, kupci,  šverceri i prodavači iz benkovačke okolice, ali i udaljenijih dijelova Hrvatske i ovog  desetog u mjesecu stigli su  razgledati, kupovati ili prodavati šaroliki asortiman robe. Svatko je mogao pronaći  nešto za sebe, od igle do lokomotive. Prava pomama vladala je za odjećom niskih cijena, da su se mnogi zapitali  gdje se proizvodi i na koji  način se nekom to može isplatiti.
 Parola koja vodi prodavače  izgleda kao da je “Cijena prava sitnica, a ako si pravi kupac,  može i niže”. Recimo samo to  da su se traperice mogle kupiti  već po 10 kuna, patike i cipele  već od 20 kuna, a majice od 10  na više. Nezahtjevni kupci, koji ne pate od markica i mode,  mogli su se odjenuti od glave  do pete za pedesetak kuna.  Roba se prodaje bez blještavih  reklama, uz tek pokoji komad  kartonske kutije na kojoj je  debelim markerom ispisana  cijena te uz karakteristično  dozivanje kupaca i razne ponude poput onih, ako kupiš  “Guči” naočale, dobiješ i parfem. Raj je ovo za one koji se  snalaze u cjenkanju te se ionako prejeftina odjeća može  kupiti po cijeni paketa žvakaćih guma.
– Ajmo, prava roba za smirivanje svekrva i punica, vikao  je prodavač mesarskih noževa  i satara uz odobravanje skupine koja je bila zainteresirana za kupnju i odgovore  poput “moju punicu tako lako  oružje ne bi smirilo, al’ daj za  svaki slučaj”.
Osim navedene odjeće s  niskim cijenama, na mnoštvu  štandova prodavali su se suveniri s hrvatskim obilježjima,  dok su iz zvučnika treštale  cajke. Na svakom koraku peklo se meso i prodavalo piće, a  često su se mogli čuti i pozivi  nakon ugovorenog posla “ajmo sad na kil’ pečenog”.
  Posebno obilježje sajma je  stočni dio na kojem većina  prodavača ovog puta nije bila  zadovoljna prodajom, a u prodaji je bilo svega od kućnih  ljubimaca do domaćih životinja.
– Brajo moj, slabo je i ništ’  ne ide, kazao je jedan od prodavača dodajući kako dugo  dolazi na sajam, ali ovako slaba prodaja nije bilo gotovo  nikada.
 Okupljenima su najinteresantniji bili prasci i svinje, a  njihova cijena kretala se već  od 18 kuna po kilogramu žive  vage. Jedan od prodavača  priča kako su zimski mjeseci  puno bolji za prodaju, jer  većina ljudi sprema meso za  zimu te da tek rijetki sada  kupuju stoku, a otkrio nam je  i kako svinje nabavljaju u Slavoniji i okolici Bjelovara. Bolja situacija nije bila niti s  kravama i telcima, njihova cijena kretala se od tridesetak  kuna po kilogramu za telad te  petnaestak za krave i volove.  Uz razne vrste peradi poput  kokoši i pilića, patki, golubova  i purica veliku zainteresiranost izazvali su veličanstveni  paunovi koji su se prodavali  po cijeni od 500 kuna po komadu, dok je pero dostizalo  cijenu od 10 kuna.
Vrlo dobro mogli su proći  kolekcionari stripova i skupljači antikviteta. Recimo,  primjerci Lunov Magnus Stripa i Zlatne serije stari i po 40  godina prodavali su se po cijenama od 3 do 5 kuna, a za  vrlo malo novca mogle su se  kupiti i razne knjige od Marxova “Kapitala” do novijih  primjeraka i beletristike. Od  starih stvari mogle su se naći  pegle na ugalj i primjerci starih kućanskih pomagala, radio-prijemnici i televizori koji  su bili u upotrebi šezdesetih i  sedamdesetih godina, kao i  kovanice i papirnate novčanice iz država i saveza koji ne  postoje već desetljećima.
U šarolikoj ponudi bila su i  ručno izrađena glazbala, akustične i električne gitare koje  izrađuje Ante Gagula.
– Već dvadesetak godina  proizvodim gitare, to mi je  hobi. Ne mogu se nešto naročito pohvaliti prodajom, ali  ide solidno. Manje, više radim  kompenzaciju. Obično mi treba oko četiri mjeseca za izradu gitare, a radim ih od bjelog  jasena, mahagonija, javora i  trešnje, a zvuk ovisi od elektronike i vrste drveta, govori  Gagula ističući kako mu novac baš i nije bitan te da ovo  radi kako bi se s nečim bavio.
Uglavnom, kao i svakog desetog u mjesecu, benkovački  sajam zanimljivo je mjesto za  pazarenje bilo da se radi o  potrebnim ili zaista bespotrebnim stvarima. Cijene priliče recesijskim vremenima i  malo je vjerojatno da nećete  pronaći ništa interesantno, a  oni koji ga još nisu posjetili u  svakom slučaju imat će zanimljiv doživljaj.