Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Trećeg otmičara spasila zastara

10.05.2011. 22:00
Trećeg otmičara spasila zastara


Suđenje akterima  gotovo filmske otmice koja se  još prije osam godina odigrala u  samom centru Zadra, jučer je  još jednom odgođeno i to zbog  nedolaska žrtve, Ljupča Dimitrijevskog, ali i drugooptuženog  Bekima Miftarija te izmjene optužnice.
Jakov Rodić, “mozak operacije”, jučer se odazvao sudskom  pozivu rekavši kako se u  međuvremenu čuo s Miftarijem. Rekao je kako se on nalazi  u Skopju, da je poziv za sud  primio, no da se nije odazvao  smatrajući kako nema potrebe  „potezati” toliki put zbog rasprave za koju unaprijed zna da  će biti odgođena budući se Dimitrijevski nalazi u KPD Ibrizovo na izdržavanju zatvorske  kazne. No, predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić pred  kojim je posljednja rasprava u  ovom postupku održana još krajem 2008. godine, rekao je da  Miftari o tome nije obavijestio  sud te da će, ukoliko se ne  odazove sljedećem ročištu, za  njim biti raspisana tjeralica.
Zastupnik optužbe jučer je  izmijenio i optužni akt kojim je  osim Rodića i Miftarija bio  obuhvaćen i Leonardo Ćibarić  Ćiba, stoga što je Vrhovni sud  RH po žalbi optuženika ukinuo  prvostupanjsku osuđujuću presudu i vratio predmet Županijskom sudu na ponovno  suđenje. U ponovljenom postupku tužiteljstvo je, naime,  odustalo od kaznenog progona  Leonarda Ćibarića, a  tužiteljstvo se nije žalilo na tu presudu.  „Po sili zakona” stoga je 15.  veljače ove godine nastupila apsolutna zastara u njegovu  slučaju, pa će se tako na optuženičkoj klupi naći samo Rodić i Miftari.
Priča oko otmice Ljupča Dimitrijevskog dogodila se prije  više od pet godina, kada su Rodić, Ćibarić i Miftari usred bijela dana na Trgu Pet bunara i to  pred očima brojnih prolaznika i  gostiju obližnjeg kafića koji su  sjedili na terasi, Dimitrijevskog  na silu strpali u automobil i  odveli u Kistanje. Tamo su ga u  Rodićevoj kući tukli i prijetili  mu smrću, tražeći od njega da  im vrati dug od tadašnjih sto  tisuća njemačkih maraka.  Ljupče Dimitrijevski bio je  inače poznat kao sitni švercer i  trgovac voćem, zapravo bavio se  raznim “poslovima”.
Trojici otmičara se nedugo  nakon otmice sudilo na Županijskom sudu u Zadru pred drugim Sudskim vijećem, nakon  čega je Jakov Rodić bio osuđen  na kaznu zatvora u trajanju od  godine i pol, Ćibarić na osam  mjeseci, a Bekim Miftari na dvije godine zatvora. No, Vrhovni  sud je poništio presudu Županijskog suda u Zadru zbog niza  nepravilnosti i postupak vratio  na ponovno suđenje koje će se  nastaviti nakon ljetne stanke.