Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dok Linić dere porezima, kupci i trgovci bez kuna

10.05.2012. 22:00
Dok Linić dere porezima, kupci i trgovci bez kuna


Običnom čovjeku, izudaranom u cjenovnom ratu i omamljenom svibanjskim temperaturama umnogostručenim svinjskim vonjom, jučer je najbolji potez bio uložiti teško zarađene kune u domaću janjetinu


Ne mogu ja to platiti jer nemam ni kune. Ova rečenica i varijacije na njenu temu najčešće se jučer čula na Benkovačkom sajmu koji je jučer tradicionalno održan 10. u mjesecu. Kriza, besparica i novi porezi ispraznili su ljudima novčanik, a prodavačima željeni profit. Sada neka se Linić hvali kako je u državnoj kasi dvije milijarde kuna više nego lani, ali tko će mu je puniti u budućnosti kada danas novca nemaju ni kupci, ni trgovci, ni proizvođači.
Benkovac je još jednom na sunce iznio sve bogatstvo domaće male proizvodnje i trgovine. Od igle do lokomotive, bez imalo sustezanja. Samo između treba ubaciti domaće voće i povrće, stoku, nevjerojatno jeftinu roba koja se u slučaju nezadovoljstva može zamijeniti idućeg sajma, puliće, mačiće, odojke, janjce, kokoši, traktore, čudotvorne lijekove i pripravke… Međutim, što vrijedi kao nema osnovnog mazivnog sredstva koje bi podmazalo međusobni odnos kupaca i prodavača. Bespoštedna borba u kojoj jedna strana gleda zadržati svaku kunu, a druga zaraditi stvara tvrde pregovore u kojima ni jedna strana ne popušta ni milimetar. To svjedoči i razgovor između jednog kupca i prodavača. “Pošto janje?” – Devet. “Što devet?” – Devet stotina kuna. “A kad je tako onda ćeš ga nositi kući”. – Neka, ja ću ga poisti.
Običnom čovjeku, izudaranom u tom cjenovnom ratu i omamljenom svibanjskim temperaturama umnogostručenim svinjskim vonjom, jučer je najbolji potez bio uložiti teško zarađene kune u domaću janjetinu. Jer kako je netko dobro napisao ona je najbolji lijek za stres, a do boljeg sutra za dvije godine treba sačuvati živce i zdravlje.


Kultura drži svoju cijenu




Vijenac, časopis za književnost, umjetnost i znanost, izdanje iz 1923. godine pod uredništvom Ferde Nikolića na Sajmu se prodavao po 10 kuna. S druge strane erotski romani i časopisi nemaju cijenu veću od četiri kune. Pa sada neka netko kaže da kultura ne drži svoju cijenu.