Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Još uvijek nemamo registar civilnih stradalnika!

10.05.2012. 22:00
Još uvijek nemamo registar civilnih stradalnika!


Godinama već organizirano i sustavno vodimo brigu o dostojnom obilježavanju sjećanja na poginule Hrvatske civilne žrtve Domovinskog rata. O našim problemima malo se zna jer se slabo prati naš rad, ali ćemo ostati ustrajni u tome da se ne zaboravi stradavanje ne samo branitelja, nego i civila – zaključila je Krcić


Puno je problema s kojima se susrećemo. Još uvijek ne postoji registar civilnih stradalnika. Svake godine apeliramo za dodjelu besplatnih udžbenika školskoj djeci i stalno moramo ponavljati kako i mi imamo pravo. To je zato jer se nas puno manje spominje nego ostale stradalnike Domovinskog rata, ali evo dogodio se i pozitivan pomak jer su nas konačno stavili pod nadležnost Ministarstva branitelja – rekla je među ostalim Ljubica Krcić, predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije na jučerašnjoj redovitoj, 11. po redu izvještajnoj Skupštini. Nakon izvješća o radu ove Udruge koja broji oko 1.200 članova, Krcić je napomenula kako je i njihova Udruga osjetila recesiju te da su zbog smanjenog budžeta neke od aktivnosti, koje su godinama ranije uredno odrađivali, tijekom prošle godine izostavili, a najavila je kako će to isto i iz istih razloga učiniti i ove godine.
Krcić je podsjetila na žrtve kazavši kako se one nikada i ni pod koju cijenu ne smiju zaboraviti, a na upit jedne članice
koju je zanimalo kome se polaže cvijeće u Biljanima, odgovorila je kako je tamo spomen obilježje – golubica podignuto u spomen na šest civilnih žrtava iz Smilčića, svih prezimena Arbanas. Osvrćući se na probleme članstva predsjednica Udruge koja od svog osnutka prije 14 godina skrbi o socijalnom statusu svojih članova, pomaže u ostvarivanju stambenog statusa, zapošljavanja, ostvarivanja prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, školovanja, rehabilitacije putem školovanja i slično, istaknula je kako u Udruzi vode brigu i o tome da njihovi najmlađi članovi dobiju pomoć iz namjenskih fondova i donacija te da im pomažu i kod ostvarivanja prava na stipendije.
– Godinama već organizirano i sustavno vodimo brigu o dostojnom obilježavanju sjećanja na poginule Hrvatske civilne žrtve Domovinskog rata. O našim problemima malo se zna jer se slabo prati naš rad, ali ćemo ostati ustrajni u tome da se ne zaboravi stradavanje ne samo branitelja, nego i civila – zaključila je Krcić.


Udruga s najtežim invalidima




U Zadarskoj županiji tijekom Domovinskoga rata poginulo je 21 dijete i više od 400 odraslih civila, a ranjeno je 140 odraslih osoba i 62 djece.
– Mi smo Udruga s najtežim invalidima – istaknula je Ljubica Krcić napominjući da među svojim članovima imaju djecu koja su u ratu ostala bez ekstremiteta i koja trebaju pomoć koju na koncu i zaslužuju.


Prioritet rješavanje stambenog statusa žrtvama Anti i Hrvoju


Imamo dva prioriteta i nadamo se svesrdnoj pomoći svih institucija. Riječ je o našim dečkima – Hrvoju i Anti koji su zbog ranjavanja, dok su još bili bebe, teški invalidi. Oba su u ratu ostala- bez majki, a Hrvoju su još i sestra i otac ranjeni. Njima još uvijek nije riješeno stambeno pitanje i to je naš prioritet – istaknula je Krcić na jučerašnjoj Skupštini Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije. Spomenula je kako Ante Kardum, zadarskoj javnosti poznatiji kao Mali Ante, stanuje u gradskom stanu te da još uvijek nije dobio pravo na otkup. On je međutim moguć, ali po cijeni koju on sebi ne može priuštiti pa se nada da će Grad Zadar imati sluha za taj problem.
– Hrvoje stanuje u stanu u vlasništvu MORH-a i tu smo uspjeli ishoditi sve dokumente za otkup – rekla je Krcić još jedanput napominjući kako se nada podršci i potpori vlasti u rješavanju navedenih prioriteta.