Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Priznanje za zonu Lonići

10.05.2012. 22:00
Priznanje za zonu Lonići


Zona Lonići u sebi sadržava komponentu razvoja ne samo gospodarstva već i poboljšanu kvalitetu življenja u lokalnoj zajednici. Naime, u zoni je predviđena i gradnja srednje škole i hotela, a sve će se to odraziti na ubrzani razvoj Bibinja, istaknula je Suzana Lisica


U engleskom gradu Blackpoolu na prigodnoj svečanosti u srijedu navečer Gradu Zadru je uručena nagrada, a općinama Bibinje i Murter Kornati priznanja Vijeća Europe za poticajne inovativne projekte. Važne nagrade i priznanja dodijeljene su za aplikacije u renomiranom natječaju Vijeća Europe “Najbolji projekti europskih obalnih gradova”.
– Nagradu i priznanja je uručio Keith Whitmore, predsjednik Kongresa lokalne i regionalne vlasti Vijeća Europe, kazala je Suzana Lisica, stručna suradnica za društvene djelatnosti Općine Bibinje.
– Uime Grada Zadra nagradu je primila stručna savjetnica za zaštitu okoliša Žana Klarić, uime Murterina načelnik Ivan Božikov, a uime Bibinjaca pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Marin Diklan, navodi Lisica, ističući da je ovo izuzetno važno priznanje Bibinjama dodijeljeno za poslovnu zonu Lonići u izgradnji.
Na temelju 48 pristiglih aplikacija prva nagrada Vijeća Europe dodijeljena je ukrajinskoj Evpatoriji, zajednička druga nagrada Bournemouthu i Canterburyju u Britaniji, dok treću nagradu dijele norveški Heroy i Zadar za poznatu urbanu instalaciju Pozdrav suncu.
– Murter i Bibinje su oduševljeni što smo kao mala mediteranska mjesta za inovativne projekte dobili ova vrijedna priznanja u respektabilnoj konkurenciji od čak 40-ak velikih obalnih gradova Europe koji su se prijavili na natječaj, govori ponosna Bibinjka.
Zadar, Murter i Bibinje prijavili su se na natječaj Vijeća Europe kojim se ocjenjuju najbolji projekti na lokalnoj razini, a što građanima donosi neku konkretnu korist.
– U objašnjenju je rečeno kako smo odabrani zbog toga što zona Lonići u sebi sadržava komponentu razvoja ne samo gospodarstva već i poboljšanu kvalitetu življenja u lokalnoj zajednici. Naime, u zoni je predviđena i gradnja srednje škole i hotela, a sve će se to odraziti na ubrzani razvoj Bibinja, ustvrdila je Suzana Lisica.
U slučaju Pozdrava suncu to se odnosi na proizvodnju električne energije koja se dobiva iz ove urbane instalacije, a kasnije se može distribuirati u komunalni elektrosustav.
Ocjenjivački sud nagradio je zadarsku lokalnu samoupravu i zbog originalnosti, inovativnosti i održivosti rješenja.
– Na svečanosti je prikazana i posebna 10-minutna prezentacija proizvodnje električne energije iz zadarskog Pozdrava suncu, naglašavaju Zadrani, dodajući kako s autorom Nikolom Bašićem dogovaraju na koji će način u gradu s najljepšim zalaskom sunca na lokaciji čarobnog svjetla Pozdrava sunca i simfonije Morskih orgulja prikazati sve nagrade koje su dobili ti projekti.
Odano je i priznanje kandidatima za inovativne projekte koji su prošli u finalni izbor među kojima su britanski Sothampton, Great Yarmouth, East Riding, grčki Heraklion, španjolski Aviles, francuski Le Havre i ukrajinska Odessa.
– Cilj Vijeća Europe je prepoznati i nagraditi lokalne vlasti s inovativnim praksama kojima je cilj preokrenuti nepovoljne gospodarske i društvene trendove s kojima se suočavaju mnoge obalne zajednice, zaključila je Dragica Bašić, zamjenica načelnika Općine Murter Kornati.