Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Radnici “Naute Lamjane” i sindikalist zaprijetili radikalnom akcijom

10.05.2012. 22:00
Radnici “Naute Lamjane” i sindikalist zaprijetili radikalnom akcijom


Ovdje se radi o luci posebne namjene od državnog značenja. Ponude koje su prikupljene na trgovačkom sudu su prikupljene ispod žita, ne po zakonu koji traži raspisivanje javnog natječaja, rekao je sindikalni povjerenik škverana Mario Košta


Mjesec dana prije nastavka stečajnog postupka nad Nauta Lamjanom na Trgovačkom sudu u Zadru radnici i sindikalisti su na jučerašnjem prosvjedu u Domu sindikata zatražili od Vlade RH da ne prihvate prijedlog skupštine vjerovnika o predaji podkoncesije nad pomorskim dobrom riječkoj tvrtki M – inženjering te da hitno raspiše javni natječaja za izbor najboljeg ponuđača. Traži se samo da se ispuni obećanje koje je dao pomoćnik ministra prometa Nikola Mendrile da će se podkoncesija dati tvrtki koja garantira nastavak proizvodnje, a to prema škveranima sigurno nije tvrtka M – inženjering s 20.000 kuna temeljnog kapitala, jednim zaposlenim, blokiranim računom i koja je povezana s bivšim dužnicima Nauta Lamjane.
– Ovdje se radi o luci posebne namjene od državnog značenja. Ponude koje su prikupljene na trgovačkom sudu su prikupljene ispod žita, ne po zakonu koji traži raspisivanje javnog natječaja. Ova Vlada se proklamirala kao ona koja neće imati posla s nekim tko duguje državi, rekao je sindikalni povjerenik škverana Mario Košta te dodao:
– Nezadovoljni smo brzinom kojom napreduje istraga o kriminalu koji je Nauta Lamjanu doveo u stečaj. Mi smo lani u srpnju bili na razgovoru u USKOK-u i ukazali na kriminale radnje kojima je izvučena imovina iz škvera. Ispada da smo mi preko noći dobili otkaze, a istraga napreduje sporim korakom.
Sindikalist Vedran Uranija, koji uz Koštu također pedstavlja radnike remontnog brodogradilišta, ponovio je zahtjev pred budućim podkoncesionarima o zapošljavanju najmanje pedeset radnika i nastavku proizvodnje. Također apelira na Vladu da ubrza cijeli postupak.
– Ne smije se dopustiti da stanje ostane nepromijenjeno do jeseni. Posla ima i on čeka. Što čeka Vlada, pita se Uranija i najvaljuje radikalne sindikalne akcije ako se cijeli slučaj ne pokrene s mrtve točke.


Ispit za Vladu




Prosvjednom skupu prisustvovao je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević koji kaže kako se u slučaju Nauta Lamjane cijela Vlada nalazi na ispitu.
– Ne može se dopustiti da se podkoncesija da ponuđaču kojeg su izabrali oni koji su tvrtku bacili u stečaj. Njihov plan je uzeti teren bez radnika i obogatiti se na njemu. Međutim, u tome su zaboravili na koncesiju. Ako nas Vlada u ovom slučaju ne prevari oni će moći samo s brda gledati na to zemljište, kaže Dragičević.


Šimunov neprikladni stečajni upravitelj


Sindikalist Mario Košta osvrnuo se na rad stečajnog upravitelja Edvina Šimunova.
– Nemamo ništa protiv Edvina Šimunova, ali ne može jedan čovjek paralelno biti direktor Liburnije, predsjednik KK Zadra i voditi još deset stečajeva. Da ima Nobelovu nagradu iz ekonomije ne bi sve to stigao. Samo se našem brodogradilištu treba posvetiti kompletno, kaže Košta.