Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Šale ga “koštale” ponovnog suđenja?!

10.05.2012. 22:00
Šale ga “koštale” ponovnog suđenja?!


– Izričući nepravomoćnu presudu na zadarskom sudu, sudac Boris Radman se osvrnuo i na natpise na Omarinom blogu odakle je sve i krenulo, zaključujući kako je tu riječ o “šali i umjetničkom izražavanju” što je vidljivo iz svih ostalih natpisa koje je Omar tijekom pet godina na tom blogu pisao


Nakon gotovo dvije godine od izricanja oslobađajuće presude zbog dilanja heroina, zagrebački bloger somalskog podrijetla Anis Muhamed Omar (33) sjest će ponovno na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru.
Njemu je naime, zbog “bitnih povreda odredaba kaznenog postupka” Vrhovni sud ukinuo presudu koju je 10. lipnja 2010. godine donio sudac Boris Radman.
Podsjetimo, optužnica Županijskog državnog odvjetništva protiv tada apsolventa Prometnog fakulteta u Zagrebu čije se ime pojavilo i u velikoj korupcijskoj aferi “Index 2”, temeljila se na natpisima na njegovu blogu “Hybrid”. On se naime, tamo hvalio da mu je hobi prodavanje droge nedjeljom na Kalelargi, da je prodao “pet grama žutog”, a osim toga tužiteljstvu je “na ruku” išao i materijalni dokaz – plastična vrećica s 19,24 grama “mješavine” koju su policajci tijekom pretrage pronašli u njegovom automobilu. Omar je odlukom istražnog suca Županijskog suda u Zadru “odležao” punih mjesec dana u pritvoru Istražnog centra Županijskog suda u Zadru, a upravo u to vrijeme trebao se pojaviti na zagrebačkom sudu kao jedan od svjedoka u aferi “Index2”.
Ali, zbog okolnosti u kojima se našao, on je o “Indexu” svjedočio pred istražnim sucem u zadarskom sudu. Upravo je tu činjenicu Omar u svojoj obrani naveo kao glavni razlog njegova pritvaranja pojašnjavajući kako je kao svjedok samim time diskreditiran.
No, kod donošenja oslobađajuće presude “prevagnuli” su toksikološki nalazi Centra Ivan Vučetić koji su pokazali kako je udio heroina u praškastoj smjesi pronađenoj u Omarovu automobilu zanemariv, a radilo se o heroinskoj bazi koja je u toj smjesi bila zastupljena u količini od 0,7 do 0,9 posto.
– Ta količina je desetorostruko manja od količine koja je inače zastupljena u heroinskoj smjesi koja se prodaje na narko tržištu pa je Sudsko vijeće zaključilo kako je riječ o beznačajnom djelu – pojasnio je tada sudac Radman dodajući kako kazneno djelo za koje se Omara tereti zapravo i nije kazneno djelo.
Radman se u obrazloženju presude osvrnuo i na natpise na blogu naglašavajući kako je Sudsko vijeće došlo do zaključka kako je tu riječ “o šali i umjetničkom izražavanju”, što je vidljivo iz svih ostalih natpisa koje je Omar tijekom pet godina na tom blogu pisao.