Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sjećanja na nepovratnu prošlost

10.05.2012. 22:00
Sjećanja na nepovratnu prošlost


U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u srijedu je priređeno predstavljanje knjige “Gusarica” autora Raffaela Cecconija.
Predstavljanje je priredila Zajednica Talijana Zadar, koja je i izdavač knjige, a realizirana je u suradnji s Kulturnim centro ma za dalmatinska istraživanja u Splitu. Tiskana je uz financijsku potporu regije Veneto.
Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru, u ime organizatora pozdravila je sve okupljene, te predstavila autora.
Raffaele Cecconi rođen je u Zadru 1930., u trenutku kad je grad već dvanaest godina u sastavu Kraljevine Italije. Kada je Zadar uništen u anglo-američkim bombardiranjima, Cecconi se nalazi u gradu, nazoči ulasku Titovih partizana u Zadar 1944. godine, kreće u izgnanstvo 1948. i nastanjuje se, konačno, u Veneciji gdje živi i djeluje.
Objavio je mnogobrojna književna djela, odlikovan je raznim priznanjima, a o njegovim djelima pisali su mnogi. Povremeno je surađivao s raznim časopisima, a njegove se pjesme prevedene u Americi.
Knjigu Raffaelea Cecconija predstavio je dr. sc. Živko Nižić, s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, koji je i sam pisao o njemu. Nižić se prisjetio kako je Cecconija upoznao još 2002., te je riječ o autoru koji zauzima posebno mjesto, iako je u Hrvatskoj nedovoljno poznat.
“Gusarica” je, kako je naveo Nižić, klasični autobiografski roman. U njemu autor, služeći se pseudonimom, opisuje povratak u Zadar, prisjeća se svih događaja i odlaska iz voljenog grada. Ističe kako se grad nepovratno promijenio. Uz Nižićevu prezentaciju Cecconijeva djela ulomke iz romana čitale su Sanja Paša i Maja Balić.
Na kraju se okupljenima obratio i sam autor, istaknuvši da su svi ljudi različiti i imaju različite želje, ali svi imamo iste ljudske potrebe, poput potrebe za jelom ili pak ljubavi za nečim ili nekim.