Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Arbanasi proslavili blagdan Gospe Loretske

Autor: Ante Rogić

10.05.2013. 22:00
Arbanasi proslavili blagdan Gospe Loretske


Svečano koncelebrirano misno slavlje u povodu blagdana Gospe Loretske u župnoj crkvi u Arbanasima jučer je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić. Govoreći o blagdanu koji se jučer slavio biskup Uzinić je kazao da želi progovoriti o Gospinoj kući koju ona uvijek nosi sa sobom.
– Obitelji su danas sve ugroženije, najviše zbog toga što sve više težimo za materijalnim i slobodnim životom, istaknuo je biskup Uzinić navevši još jedan uzrok, a riječ je o relativizaciji odnosa unutar obitelji što je dovelo do toga da sve više ljudi ne želi sklopiti brak, ali i do toga da se brak želi učiniti onime što on nije. Sve su to problemi, navodi on, koji guše obitelj u njenim odnosima, ono što bi obitelj trebala biti.
 
Borba za obitelj
– Kao kršćani pozvani smo se svim zakonskim sredstvima boriti protiv svega što ugrožava obitelj. U ovom smjeru ide i građanska inicijativa »U ime obitelji« s prikupljanjem potpisa kojim se želi zatražiti raspisivanje referenduma o unošenju odredbe u hrvatski Ustav po kojem je brak jedino životna zajednica žene i muškarca, koja kreće od ove nedjelje, kazao je Uzinić pozvavši na međusobno udruživanje obitelji, ali i mladeži.
– Trebali bismo poraditi na stabilnosti braka i obitelji u sebi samima. Najveći neprijatelj nije izvana, već unutra. Stravično je da imamo sve manje sklapanja brakova, a još stravičnije da se rastavlja svaki treći brak u Hrvatskoj. U nadilaženju ugroženosti nam može pomoći pogled na Mariju i njezinu kuću. I oni su imali ekonomskih poteškoća. Ali oni su imali unutarnje jedinstvo, svoj odnos prema Bogu i to im je pomoglo u svim teškoćama, kazao je biskup Uzinić poželjevši da se Gospina kuća nastani u nama.
Nakon svete mise uslijedila je procesija kroz Arbanase s kipom Gospe Loretske.