Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Još se sudi za obnovu banjske rive od prije 19 godina

Autor: Suzana Bandić

10.05.2013. 22:00
Još se sudi za obnovu banjske rive od prije 19 godina


Zbog optužbi za pronevjeru novca namijenjenog izgradnji i popravku rive u mjestu Banj na otoku Pašmanu prije 19 godina jučer je nastavljeno suđenje Anti Kraljevu, prvom načelniku Općine Pašman. Riječ je o ponovljenom postupku u kojem je saslušan svjedok Radojko Brnčić, građevinski poduzetnik iz Rijeke koji je ratne 1994. godine bio angažiran na izgradnji banjske rive.
Kraljeva tužiteljstvo tereti da je od 27. kolovoza do 5. rujna 1994. godin dok je bio načelnik Općine Pašman i član odbora za gradnju mjesne rive, za sebe preuzeo i zadržao iznos od 153.408,80 kuna. U optužnici se navodi kako je od tog ukupnog iznosa 28.508,80 kuna Kraljev prikupio od mještana Banja, 25 tisuća kuna bio je prihod uljare, dok je još 27 tisuća tadašnjih DEM-a, temeljem ugovora u kojem je navedeno da se sedam tisuća poklanja, a preostalih 20 posuđuje, preuzeo je od Srećke i Martina Apell.
Brnčić je kazao kako mu je Kraljev u vrijeme gradnje u tri navrata isplaćivao novac te da za dvije isplate ima potvrdu, dok za treću isplatu nema.
– Ostao je dug od tadašnjih osam tisuća njemačkih maraka, ali ja za to nikoga nisam tužio. Obećavali su mi isplatu čim pribave novac od uljare ili preko poljoprivredne zadruge, ali nisu. Nisam tužio ni radi cjelokupnog iznosa koji mi je bio isplaćen, a i znao sam da Općina nema novca – rekao je Brnčić. Za dodatne radove na sanaciji nakon što se dio rive urušio kazao je kako se ne sjeća koliko su koštali, no istaknuo je da je za te radove investitor izradio novi projekt te sačinio aneks ugovoru.
Upitan ima li prigovora na iskaz svjedoka branitelj optuženog Kraljeva Milan Petričić kazao je kako nema, no u sudski zapisnik uložio je prigovor zbog činjenice da je optužnica u travnju 2004. godine izmijenjena jer se prvotno za isti iznos osim Kraljeva teretio upravo i jučer saslušani svjedok Radojko Brnčić, vlasnik građevinske tvrtke Sun Adria d.o.o.. Presudom Općinskog suda u Zadru donesenom 3. svibnja 2004. godine obojica optuženika bila su oslobođena optužbi, a rješenjem Županijskog suda u Zadru od 12. listopada 2001. godine kao neosnovan odbijen je istražni zahtjev ODO-a od 3. travnja 2000. godine protiv osumnjičenika Ante Kraljeva zbog kaznenog djela iz Čl. 292. st. 2. KZ-a.
– Tužiteljstvo je Brnčića najprije sumnjičilo, da bi potom odustalo od njegova kaznenog progona i tretiralo ga kao svjedoka u ovom postupku što proceduralno nije u redu – zaključio je Petričić.
Suđenje se nastavlja.