Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Koncert u spomen jednom od najznačajnijih skladatelja moderne

Autor: Ante Rogić

10.05.2013. 22:00
Koncert u spomen jednom od najznačajnijih skladatelja moderne

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Svi koji su su četvrtak navečer došli u Svečanu dvoranu Sveučilišta u Zadru mogli su se pobliže upoznati sa životom i djelom Blagoja Berse. U sklopu ciklusa Bersa priređena je »Bersijada«, večer u kojoj je predstavljen projekt Bersa Hrvatskog glazbenog zavoda Zagreb i koncert klavirskih djela Blagoja Berse.
Hrvatski glazbeni zavod, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU-a 2008. godine su pokrenuli Projekt Bersa. Namjera projekta je bila unutar pet knjiga objaviti Bersine dnevničke zapise, literarne naslove, korespondenciju (koja broji stotinjak jedinica), pedagošku građu i tematski popis djela, a unutar četrnaest notnih svezaka cjelokupan Bersin solistički, komorni, zborski, orkestralni i glazbeno-scenski opus. Glavni je urednik izdavačkoga projekta Eva Sedak, glavni urednik notnih izdanja Petar Bergamo, a izdavački savjet čine Nada Bezić, Nikša Gligo, Koraljka Kos, Tatjana Mihalić i Sanja Raca.
Nakon polusatnog izlaganja Bersijada je nastavljena koncertom klavirskih djela Blagoja Berse. Interpreti Bersinih djela bili su profesori i učenici Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar, prof. Blanka Aždajić, Kristina Kanjer, prof. Lidija Marin, Luka Petričić, Katarina Surać i prof. Mirjam Škreblin, a kao gost nastupio je ugledni zagrebački pijanist Srđan Čaldarović.