Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Lisac Leo mamu pronašao u Zadranki Mariji Skroče

10.05.2016. 22:00
Lisac Leo  mamu  pronašao  u  Zadranki  Mariji  Skroče


Marija je Lea i njegovu sestricu Leu pronašla za šetnje sa suprugom, a bili su toliko mali da bi, da ih nisu uzeli, sigurno uginuli. Lea je, nakon što je stala na noge, udomljena u Obrovac, a Leo je postao član obitelji Skroče
Zadranki Mariji Skroče najbolji je prijatelj jednoipolmjesečni  lisac Leo. Marija je Lea i njegovu sestricu Leu, koja je udomljena u Obrovac kod Milana Minje Anića, našla u šetnji sa suprugom Božom. Pronašli  su ih napuštene u lisičjoj jami, a gospođi Mariji odmah su, kaže, prirasli  srcu.
– Pred kraj trećeg mjeseca, suprug i ja šetali smo svojim imanjem iznad  Ulice hrvatskog sabora prema Čubrijanu. Tamo imamo kuću s bazenom  i držimo guske te se bavimo maslinama, i tada smo ih čuli. Bili su u svojoj rupi sami, a mama im je najvjerojatnije ubijena u nekoj hajci ili je  stradala na neki drugi način,  ispričala nam je gospođa Marija koja se odmah smilovala lisičićima,  unatoč činjenici da su joj guske već nekoliko  puta stradale od lisica. Zanimljivo je i da su njezin suprug i sin lovci, članovi LD Dijana, a kroz smijeh kaže kako joj se čini da će ubuduće morati  preskakati hajke na lisice.
Atrakcija u kafiću
S dvoje malih lisičića, koji još nisu ni otvorili oči, odmah su se uputili u  Veterinarsku stanicu kod veterinara Darka Morožina koji ih je pregledao  i savjetovao ishranu mlijekom za pse. Marija je Lea i Leu hranila na  bočicu, pazila da im je toplo i da su sretni. Bilo je to prije četrdesetak dana i od tad je mali dvojac itekako napredovao.
– Bili su jako mali, možda stari nekih 14-ak dana, ali kondicijski u relativno dobrom stamju tako da vjerojatno nije proteklo puno od toga dok  nisu ostali bez mame. Marija se maksimalno poduzela, odlično su napredovali i već lagano jedu i suhu hranu. Moram priznati da im je potpuno zamijenila mamu i oni je tako doživljavaju, kaže veterinar Darko Morožin koji do sad za pacijenta nije imao lisicu, niti je čuo da je bilo takvih  slučajeva u Zadru.
Leo je postao i prava atrakcija u susjedstvu, ali i u lokalnom kafiću gdje  ide sa svojom zamjenskom mamom Marijom na kavu. Uči ga tako, kaže,  da se ne boji ljudi, a često ga suprug i ona povedu i do imanja kako bi se  navikao i na guske.
Član obitelji
A Leo je pravo razigrano mladunče. Osim što je malo nepovjerljiv prema nepoznatima, njegova najveća briga je igrati se s loptom ili svojom  bebom, gnjaviti mačke, tu i tamo se pomaziti i jesti. Nuždu obavlja u piljevinu, odaziva se na ime, a uči se hodati i na povodac. Voli se brisati  vlažnim maramicama, voziti u automobilu, dok se najviše plaši nepoznatih zvukova. Leo je zapravo dosta sličan štenetu. Ne voli ostati sam i  cvili iz protesta. Uskoro ga čeka i cijepljenje protiv štenećaka i parvoviroze, a kad dođe vrijeme i protiv bjesnoće.
– Sad ga više  ne bih dala nizašto, Leo je postao član obitelji, kaže Marija kojoj njezin ljubimac rijetko izlazi iz ruku. A iako je bio sasvim oprezan prema velikom fotoaparatu koji stalno škljoca prema njemu, ipak je  spremno pozirao za nekoliko fotografija.