Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izgubio sam se zajedno s momčadi

Autor: Šime Ćurko

10.06.2009. 22:00
Izgubio sam se zajedno s momčadi

Foto: Vedran SITNICA



Pogrešno bi bilo reći da smo mi kvalitetna momčad kojoj je jedini problem to što je ne ide rezultat. Ako ćemo pogledati istini u oči onda moramo priznati da kvaliteta naše momčadi i nije tako velika kakvom je mi možda doživljavamo – kaže Zebić


Kakva je bila sezona?
– Loša. Mi smo poput učenika koji je prošao godinu, ali tek iz drugog pokušaja na popravnom ispitu. Kad takvog učenika pitate kako je prošao on obično ne želi o tome puno govoriti jer svakom je neugodno kad mu za nešto takvo treba toliko vremena. Tako i nama, prošli samo i moramo obećati da ćemo dogodine biti bolji – kaže Dalibor Zebić, trener zadarskih nogometaša, kojima jedina pozitivna činjenica nakon nastupa u Prvoj HNL može biti upravo ta što su ostali prvoligaši. Nakon svega jedino logično pitanje je: zašto je sve bilo tako kako je bilo?
– Možemo od početka. Nakon jednog boda u devet kola odlučio sam otići jer sam smatrao da je to jedini način s kojim mogu razbuditi momčad. Želio sam otići i prije poraza od Rijeke, ali su me u klubu nagovorili da ostanem. Moj je mandat uvijek bio na raspolaganju, kao što je i sada. Više sam puta rekao da klub nije nešto što nam je ćaćino.
To lijepo zvuči, ali taj klub vam je svejedno nakon samo osam utakmica pod vodstvom Ivice Datkovića dao novu priliku.
– Imao sam tada ponudu Primorca iz Biograda, ali Zadar me prvotno želio zadržati za rad u mlađim kategorijama. To sam prihvatio da bi mi onda ponovno bilo ponuđeno vođenje prve momčadi. Kao čovjek kluba prihvatio sam i taj zadatak.
Što ste tada mogli promijeniti u odnosu na ljetne pripreme i prvi dio jesenske polusezone kada se bili na klupi?
– Pripreme za proljeće sam doživio kao naš novi početak. Angažirali smo nekoliko dobrih igrača, na Dvoranskom prvenstvu smo dobili dosta samopouzdanja i dobro smo se pripremili za proljeće. U prvim utakmicama nismo igrali loše, brzo smo stigli Croatiju i Inter da bi nas domaći poraz od Slaven Belupa potpuno presjekao. Nakon toga više nismo bili ista momčad.
Bolji samo od Croatije i Intera
Kako to da vas je samo jedan poraz i to od kvalitetnog protivnika, toliko unazadio?
– Mi smo takva momčad koja euforijom može protiv svakoga, ali i može pasti u depresiju koja nam se dogodila pri kraju sezone. Na terenu nismo imali igrača koji bi povukao ostale kad se vidjelo da više nismo ona momčad s početka proljeća. Nije nas povukao ni Jakov Surać, koji je bio dosta ozlijeđen, ni Dragan Župan, koji je dosta oscilirao, nisu nas vukli ni golovi Želimira Terkeša čiji pravi oporavak ove sezone nismo dočekali.
Što se vi kao trener napravili po tom pitanju?
– Pokušavao nešto jesam, ali vidljivog učinka na terenu nije bilo. Nekako sam se i ja izgubio zajedno s cijelom momčadi, posebno u posljednjih nekoliko utakmica. Bilo je previše alibija s naše strane, te nam je krivo ovo te nam je krivo ono. To trebamo zaboraviti jer sami smo krivi za ovu sezonu.
Tijekom sezone stalno se ponavljalo da je Zadar mnogo kvalitetnija momčad nego što bi se to dalo zaključiti iz klupskih rezultata.
– Kvaliteta se vidi na terenu, ili je ima ili je nema. Pogrešno bi bilo reći da smo mi kvalitetna momčad kojoj je jedini problem to što je ne ide rezultat. Ako ćemo pogledati istini u oči onda moramo priznati da kvaliteta naše momčadi i nije tako velika kakvom je mi možda doživljavamo. Na terenu ne igraju imena nego konkretni igrači. Imali smo imena, ali nismo imali ni igru ni rezultat, barem ne u većem dijelu sezone. Od klubova s kojima smo bili u Prvoj HNL mislim da smo kvalitetniji samo od Croatije Sesvete i Intera, od nekih drugih možda nismo lošiji, ali nismo ni bolji.
Pojasnite ovo o (ne)kvaliteti.
– Imamo mnogo igrača koje trpimo na terenu, ali oni nikako ne pokazuju napredak. Zadar kao klub u tome mora zauzeti čvršći stav. Ne može se neke igrače čekati dvije-tri sezone kako bi proradili. Ako je netko za prvu momčad u redu, ako nije treba ga mijenjati. Moramo imati jasniji stav oko toga kakvu momčad i kakve igrače želimo. Ove sezone nismo napravili dobru selekciju. Isto je i s trenerom. Ne budemo li imali rezultat na početku sezone realno je očekivati moj odlazak. Konačno, postoji mogućnost i da već sada dođe novi trener. Ako tako bude ja sam spreman i na tu soluciju.
Porazi mnogo toga otkriju
Što ste naučili iz ove sezone?
– Uvijek se puno više može naučiti iz lošijih utakmica nego li iz dobrih. Kad sve dobro ide, kad momčad pobjeđuje, mnogo se toga sakrije i ponekad imate krivi dojam o pojedinim igračima. Ova sezona mi je poslužila da bolje upoznam sve moje igrače i to ne samo kad su u momčadi nego i kad su na klupi ili kad ih uopće nema u momčadi. Moglo se jasno vidjeti koji igrač koliko može. Ako smo iz svega toga izvukli prave pouke možda kroz neko buduće vrijeme o ovoj sezoni nećemo govoriti toliko loše.
Hoće li Zadar konačno prijeći na formaciju s četvoricom u liniji?
– Da ne bude zabune, naš problem nije obrambena formacija. Mi smo prije dvije godine i s trojicom u obrani znali odlično igrati. Ipak, od početka priprema krenut ćemo s četvoricom u obrambenoj liniji, iako takva igra zahtjeva više kvalitetnih obrambenih igrača, ali i dva dobra zadnja vezna. Svidjelo mi se kako je Zagreb igrao ove sezone u rasporedu 4-4-2 i želio bih da i mi tako izgledamo sljedeće sezone. Zagreb je pogodio s izborom igrača za takav raspored, nadam se da ćemo i mi.
Što je s izgledom momčadi za novu sezonu?
– Od toga se ograđujem i prepuštam to Upravi kluba. Zadar je klub u kojem sam dosta igrao, dosta tih igrača i danas je u momčadi i svi smo mi prijatelji. Stoga ne želim sebe dovoditi u situaciju da odlučujem o tome tko će otići, a tko ostati. Sigurno je da moramo promijeniti krvnu sliku momčadi, kako god znamo.


 ZEBIĆEVIH 100 UTAKMICA




Utakmica s Velebitom bila je 100. nastup Dalibora Zebića u ulozi trenera Zadra. Prvi je put Zebić na klupu sjeo 8. travnja 2006. na utakmici Zadar – Mosor dok je momčad bila u Drugoj ligi. Zebićeva premijera završila je 5:0 pobjedom Zadra. Od tada Zebić je bio na klupi Zadra do 28. rujna 2008. kada je ponudio neopozivu ostavku nakon poraza Zadra 0:3 u Stanovima od Rijeke. Prošle zime ponovno je vraćen na mjesto trenera. Kako je krenuo, Zebić bi brzo mogao uhvatiti Stanka Mršića koji je Zadar vodio u 124 službene utakmice.
2005./06. 7 utakmica
7 utakmica u Drugoj HNL: 6 pobjeda, 1 poraz
2006./07. 33 utakmice
30 utakmica u Drugoj HNL: 20 pobjeda, 5 remija, 5 poraza, kvalifikacije za Prvu HNL: 2 pobjede, Kup: 1 poraz.
2007./08. 34 utakmice
33 utakmice u Prvoj HNL: 11 pobjeda, 7 remija, 15 poraza, Kup: 1 poraz.
2008./09. 26 utakmica
24 u Prvoj HNL – 4 pobjede, 5 remija, 15 poraza, Kup: 1 pobjeda, 1 poraz.


 VELEBIT SE MORA POBIJEDITI I BEZ TRENERA


Kako se dogodila onakva blamaža s Velebitom?
– Ne bježim od svoje odgovornosti kad je riječ o tome da je rezultat u Prvoj ligi izostao. No, neke su stvari i do igrača. Ne podcjenjujem nikoga, najmanje Velebit, ali to je protivnik kojeg Zadar treba pobijediti i bez trenera i bez fizioterapeuta, bez sudaca. Takve se utakmice moraju dobiti i lijevom nogom. Imamo situaciju da igramo s trećeligašem i to na domaćem terenu kako bi ostali u Kupu, a mi onako odigramo. Igrači moraju shvatiti da tako ide, ne može trener podnijeti sav teret krivice. I druga situacija opet kad je riječ o Croatiji i Velebitu. Te momčadi su nam zabile gol u njihovoj prvoj pravoj akciji pred našim golom. To više govori o našim propustima nego li o snazi protivnika.


 LOŠA SEZONA MLADIH


Kakav je bio učinak mlađih igrača, mahom onih kojima je ovo bila prva prava seniorska sezona?
– Nismo afirmirali nijednog mladog igrača. Rašo je imao dosta prilike, ali to nije dobro iskoristio, Mitrović je imao još jednu lošu sezonu, Maruna bi nešto odigrao, a onda drugu utakmicu opet podbacio. Ne možemo biti zadovoljni ni Ježinom, a neki drugi, poput Jerbića ili Gregova malo su igrali.