Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jago Kozina prijavljen zbog prijevare

Autor: Suzana Bandić

10.06.2009. 22:00
Jago Kozina prijavljen zbog prijevare


Protiv Jage Kozine (64) iz Zadra, vlasnika poznate zadarske tvrtke za prijevoz putnika Contus, zadarska je policija podignula kaznenu prijavu i to zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju. Osim njega, kazneno je prijavljena i njegova 59-godišnja supruga Tereza Kozina, također zaposlena u Contusu, zbog sumnje na kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja.
Nakon dovršene kriminalističke obrade djelatnici Odjela za gospodarski kriminaklitet u Zadru utvrdili su osnovanu sumnju da je Kozina, temeljem ugovora o zajmu na rok od dva mjeseca, posudio 730 tisuća kuna od 58-godišnjeg R.B.   Međutim, on taj novac nije vratio u dogovorenom roku, čime je Contusu pribavio dobit od 730 tisuća kuna i za isti taj iznos oštetio 58-godišnjaka. Također je utvrđeno da je njegova supruga u siječnju ove godine prijavila krađu registarskih pločica s vozila, temeljem čega je ishodila nove registarske pločice i prometnu dozvolu, premda je znala da je pločice uzeo 58-godišnjak od kojeg su posudili novac s namjerom da ih na taj način opomene na dugovanje. Stoga ju je policija prijavila zbog ovjeravanja neistinitog sadržaja.
U cijeloj ovoj priči, a kako neslužbeno doznajemo, oštećeni 58-godišnjak je Roko Brala, inače vlasnik benzinske crpke “Brala Trade” u Posedarju i hotela “Lucija” te vijećnik sa nezavisne liste Marka Brale iz Posedarja.  Naime, prema informacijama koje smo dobili od izvora bliskoga Brali, on je Jagi Kozini u prosincu 2007. godine posudio 730 tisuća kuna, no kako Kozina nije ispoštovao njihov dogovor i vratio mu novac u dogovorenom roku, revoltirani Brala skinuo mu je i uzeo tablice s jednog od autobusa tvrtke “Contus”. Premda je znala kako im je to učinio Brala, kao i njegov motiv za to, Tereza Kozina policiji je prijavila da ih je ukrala nepoznata osoba pa je poduzeće nakon nekog vremena dobilo i nove tablice i novu prometnu dozvolu za autobus. Roko Brala sve je prijavio državnom odvjetništvu pa je policija nakon kriminalističke obrade kaznila supružnike Kozina.
Protiv Jage Kozine, koji je prije godinu i pol napustio stranku Demokratskog centra u kojoj je bio čelni čovjek Županijske organizacije, podsjetimo, na zadarskom Županijskom sudu u tijeku je jedan postupak, također zbog zlouporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju. U toj sudskoj trakavici koja traje već punih 16 godina, pa su se u međuvremenu promijenile i tri novčane valute, a jednome od njegovih sutuženika je i preminula odvjetnica, uz Kozinu je optužen i Veselko Kurta, bivši direktor autobusne prijevozničke tvrtke Croatia Zadar Line.