Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Najveća eko-volonterska aktivnost na Mediteranu

Autor:

10.06.2009. 22:00
Najveća eko-volonterska aktivnost na Mediteranu


Učenici Srednje škole Obrovac šestu godinu zaredom su u okviru međunarodne akcije “Clean up the Med” očistili jednu od plaža na području svoga grada. Obrovački srednjoškolci očistili su plažu na rijeci Zrmanji u gradu Obrovcu. Ove godine s područja Zadarske županije akciji se pridružila se i OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca, učenici sedmog razreda područne škole Radovin koji su očistili mjesnu plažu u Ražancu.
– Samo plastičnoj vrećici potrebno je 150 godina da se razgradi, a filteru cigarete i do pet godina. Mnoge vrste flore i faune Sredozemlja dovedene su do ruba opstanka i zato su ovakve akcije značajne. Raduje da u ovoj aktivnosti više nismo usamljeni u našoj županiji i nadamo se da će sljedećih godina biti sve više i više sudionika. Mi smo na neki način već veterani, ali trajati ćemo još dugo, rekao je prof. Marko Dobrić, ovogodišnji voditelj akcije u Srednjoj školi Obrovac.
– Ova aktivnost šalje nedvosmisleno snažnu poruku stanovnicima jednog eko-sustava kao što je Mediteran o potrebi očuvanja prirodnog okoliša radi opstanka budućih generacija. I ne samo to, ovo je ujedno i snažna poruka mira i suradnje među različitim narodima i kulturama ujedinjenih u želji za osiguranjem održivog razvoja, rekla je Mirsija Tokić, koja se ove godine s učenicima svog razreda prvi put uključila u ovu akciju.
 Akciju “Clean up the Med” pokrenula je 1995. godine talijanska eko udruga Legambiente i koja je danas prerasla u najveću eko-volontersku aktivnost na Mediteranu. Više od 800 različitih organizacija i institucija iz 22 zemlje svake godine u isto vrijeme pristupi čišćenju plaža. Prošle je godine tako očišćeno više od 1200 mediteranskih plaža.