Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Anis Muhamed Omar oslobođen krivnje za “dilanje” heroina

Autor: Suzana Bandić

10.06.2010. 22:00
Anis Muhamed Omar oslobođen krivnje za “dilanje” heroina

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Omar je izrazio sumnju da mu je droga podmetnuta kako bi ga se diskreditiralo kao svjedoka u slučaju afere “Index 2”. To je potkrijepio činjenicom da je postotak heroina u pronađenoj smjesi manji od 0.1, što je jeftino, a dovoljno za nekoga spremiti iza rešetaka na mjesec dana
Zagrebački bloger somalskog podrijetla Anis Muhamed Omar (32) jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćnom presudom oslobođen krivnje za posjed, ali i “dilanje” heroina na području Starigrada i Zadra koncem ljeta prošle godine.
Optužnica Županijskog državnog odvjetništva protiv apsolventa Prometnog fakulteta u Zagrebu čije se ime pojavilo u velikoj korupcijskoj aferi “Index 2” temeljila se na natpisima na njegovu blogu “Hybrid” u kojima se hvalio da mu je hobi prodavanje droge nedjeljom na Kalelargi te da je prodao “pet grama žutog” te PVC vrećicu s 19,24 grama “mješavine” koju su policajci tijekom pretrage pronašli u njegovom automobilu. Omar je odlukom istražnog suca Županijskog suda u Zadru “odležao” punih mjesec dana u pritvoru Istražnog centra Županijskog suda u Zadru.
Oslobađajuću presudu predsjednik Sudskog vijeća, Boris Radman, temeljio je na toksikološkim nalazima Centra Ivan Vučetić koji su pokazali kako je udio heroina u praškastoj smjesi pronađenoj u Omarovu automobilu manji od 0,1 iz čega je potom proizišlo kako je heroinska baza u toj smjesi bila zastupljena u količini od 0,7 do 0,9 posto.
Nije počinio kazneno djelo
– Ta količina je desetorostruko manja od količine koja je inače zastupljena u heroinskoj smjesi koja se prodaje na narko tržištu pa je Sudsko vijeće zaključilo kako je riječ o minornoj i beznačajnoj bazi heroina zastupljenoj u pronađenoj smjesi i beznačajnom djelu – pojasnio je Radman dodavši kako inkriminirano djelo za koje se Omara tereti zapravo i nije kazneno djelo.
Radman se u obrazloženju presude osvrnuo i na natpise na blogu kazavši kako je Sudsko vijeće došlo do zaključka da je tu riječ o šali i umjetničkom izražavanju što je vidljivo iz svih ostalih natpisa koje je Omar tijekom pet godina na tom blogu pisao. Upravo na tome, ali i sumnji da mu je ta droga podmnetnuta Omar je temeljio svoju obranu. U vrlo iscrpnom i iskrenom iskazivanju pred Sudskim vijećem Omar je ispričao kako je na tom blogu, između ostaloga, napisao i da je otrovao svog zubara, da planira ubiti kamatara kako ne bi on njega, da mu šestomjesečna kći u kafiću pije pelinkovac i slično. Kad mu je u pretresu automobila pronađena PVC vrećica i kad mu je policajac rekao kako je to heroin, Omar je izjavio da se osjećao jadno i najjadnije na svijetu.
– Protivnik sam konzumiranja bilo kakve droge što u mom društvu svi znaju. Ta droga nije moja, a čija je – ja mogu samo nagađati. Međutim, sumnjam kako mi je podmetnuta i to s dobrim razlogom – rekao je Omar pojasnivši kako je dokaz za to upravo sastav pronađene smjese jer je ona zbog male količine heroina jeftina, a opet dovoljna za “spremiti” nekoga iza rešetaka na mjesec dana kao što je to bilo u njegovom slučaju. Omar je svoje sumnje na podmetanje pojasnio činjenicom da je on krunski svjedok u slučaju afere “Index 2” koja je krenula nakon što je on osobno otišao na USKOK i prijavio samog sebe za davanje mita profesorima, odnosno kupovinu ispita.
Profesori imali motiv za podmetanje?
– Nikako nisam mogao položiti jedan ispit jer je tom profesoru smetala moja boja kože što uopće nije krio. Prijatelj mi je ponudio da će mi srediti da kupim taj ispit pa sam i pristao. Kasnije mi je rekao da ne mogu kupiti samo taj jedan već pet za iznos od 2600 eura ili ništa. Dao sam mu indeks, a kad mi ga je vratio, vidio sam da nemam ocjenu upravo kod tog profesora koji mi je i bio jedini problem. Pokušao sam dogovoriti da mi upišu tu ocjenu ili da mi vrate novac jer mi te druge ocjene ne znače ništa. To sam mogao proći bez problema – ispričao je Omar koji je potom, vidjevši da ocjenu neće dobiti, sve prijavio nadležnim institucijama, policiji i USKOK-u. Afera se zahuktala i nekoliko profesora je završilo u pritvoru. No, profesor Velimir Kolar nakon izlaska iz pritvora došao mu je na radno mjesto, u jedan kafić u kojemu je tada radio, i ozbiljno mu zaprijetio držeći pištolj u unutarnjem džepu sakoa. Taj je slučaj završio na zagrebačkom Odvjetništvu no prijava je odbačena jer je Omar tada izjavio kako prijetnju ipak nije shvatio previše ozbiljno. Međutim, trojica spomenutih profesora kasnije su zbog mita i korupcije osuđeni na zatvorske kazne, ali su zaradili i petogodišnju zabranu predavanja. Jerko Radoš i Dražen Kovačević dobili su po deset, a Velimir Kolar šest mjeseci zatvora. Kako je u vrijeme Omarova uhićenja to suđenje bilo aktualno on je Sudskom vijeću izrazio svoje sumnje da je droga koja je pronađena u njegovu automobilu podmetnuta s ciljem da se njega, kao svjedoka, diskreditira. Da je to tako obrazložio je činjenicom da je umjesto neposredno na zagrebačkom sudu svoj iskaz o plaćanju ispita dao iz zadarskog pritvora istražnom sucu Županijskog suda Anti Aniću. Omar je kazao kako su trojica profesora, a posebice Kolar, imali dobar motiv za to te da osim toga drogu nije bio nikakav problem ubaciti u automobil jer je riječ o starom vozilu koje je pred vikendicom držao nezaključano te da se jedan prozor nije mogao zatvoriti do kraja. Kazao je kako je ista situacija i danas te da se sud može lako uvjeriti u to.
Na ovu presudu obje strane imaju pravo žalbe, a tužiteljstvo, koje je u ovom slučaju zastupao Denis Sokol, je to i najavilo.