Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Jakov Surać ostaje u pritvoru do mjesec dana

Autor: Suzana Bandić

10.06.2010. 22:00
Jakov Surać ostaje u pritvoru do mjesec dana


Jakov Surać, kapetan NK Zadra, temeljem uskočkog istražnog naloga uhićen je u utorak i prepraćen u Zagreb gdje ga je ispitao istražni sudac Županijskog suda i potom mu odredio pritvor u trajanju do mjesec dana
Upravo kako je i najavljeno USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv 20 hrvatskih i dvojice slovenskih državljana zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenih djela te više kaznenih djela davanja i primanja mita te prijevara. Osumnjičeni su zadržani u pritvoru, nakon čega je sucu istrage protiv 21 okrivljenika predloženo određivanje istražnog zatvora. Među njima našao se i Jakov Surać, kapetan NK Zadra, koji je u utorak temeljem uskočkog istražnog naloga uhićen u Zadru i prepraćen u Zagreb gdje ga je ispitao istražni sudac Županijskog suda koji mu je potom odredio pritvor u trajanju do mjesec dana zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Po istoj osnovi zadržani su i ostalih 20 osumnjičenika, a dvojica Slovenaca još i zbog mogućnosti bijega. Iako su iz USKOK-a tražili da se uz navedeno pritvor odredi zbog mogućnosti od ponavljanja djela, sudac istrage tu je osnovu odbacio.
USKOK sumnjiči nogometnog trenera Vinka Šaku i bivše nogometaše, slovenske državljane Dina Laliča i Admira Suljiča, da su organizirali igrače, trenere, sportske direktore i jednog menadžera kako bi namještali rezultate utakmica Prve hrvatske nogometne lige, a zauzvrat su im isplaćivali iznose od 20 do 50 tisuća eura ili obećavali novac. USKOK sumnja i da su tri glavna organizatora o namještenim rezultatima obavještavali određene pojedince, koji su za njih na raznim kladionicama u Hrvatskoj i inozemstvu uplaćivali oklade.
– Potom su, sukladno prethodnim dogovorima, trojica okrivljenika u dobi od 35 i 23 godine informacije o namještenim utakmicama davali određenim osobama koje su, zajedno s organizatorima i igračima s kojima su dogovarali namještanje rezultata utakmica, za njih na raznim kladionicama u Hrvatskoj i inozemstvu uplaćivali znatne novčane iznose. Službenici kladionica su zaprimali uplate ne znajući da su uplatitelji unaprijed dogovorili kretanje rezultata, odnosno krajnji rezultat utakmica te su im isplaćivali tako ostvarene dobitke – stoji u priopćenju na internetskim stranicama USKOK-a.
Kako je riječ o uskočko-policijskoj akciji na području nekoliko policijskih uprava policajci provode obavijesne razgovore s osobama koje se sumnjiči da imaju nekakva saznanja vezana uz ovu aferu. Tako je i u Zadru, a kako neslužbeno doznajemo, na popisu za obavijesne razgovore četiri su osobe iz NK Zadra te jedna mlađa ženska osoba s biogradskog područja, inače zaposlenica u jednoj kladionici i kćerka visoko pozicioniranog djelatnika Policijske postaje Biograd. Trener vratara prvoligaša sa Stanova, Tomislav Rogić zvani Tumba, jedini je koji je do sada javno rekao da je obavio razgovor s policijom kazavši kako je bila riječ tek o nekoliko informativnih pitanja nakon kojih je pušten. Iako afera traje već tri dana interes javnosti za nju ne smanjuje se, a u zadarskim kuloarima sve glasnije se priča o “pokajniku” upravo s našeg područja, koji nije u pritvoru.


 PRIJETI IM DOŽIVOTNO ISKLJUČENJE IZ NOGOMETNE ORGANIZACIJE


Većini igrača i nogometnih djelatnika uhvaćenih u USKOK-ovom “Offsideu” prijeti doživotno isključenje iz nogometne organizacije, a klubovima selidba u nižu ligu. Tako propisuje disciplinski pravilnik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).
O sudjelovanju u podmićivanju, lažiranju i neregularnostima govore članci 84. i 85. disciplinskog pravilnika. Iz odredbi pravilnika posve je jasno da će se projekt Croatia Sesvete kojeg pogoni Zvonko Zubak posve urušiti. Taj je klub, naime, sudjelovao u šest lažiranih utakmica, a kako je već ispao iz 1. HNL, za povratak će mu trebati bar dvije sezone. I to je optimistično, jer su rijetki primjeri poput NK Splita koji je ove sezone ušao u Prvu ligu. Preostali klubovi, Varteks, Međimurje i Zadar, sudjelovali su u po jednoj namještenoj utakmici, pa bi oni mogli iduće prvenstvo započeti s bodovnim minusom. Za igrače je stvar slična i najteže kazne prijete upravo sesvetskim nogometašima, a igrači iz ostalih klubova mogli bi proći samo sa zabranom igranja. S.A.