Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U prvom planu nije bio rezultat

Autor: Andrija Dešpoja

10.06.2010. 22:00
U prvom planu nije bio rezultat

Foto: Vedran SITNICA



Primarni cilj je bio priprema igrača za seniorsku momčad – kazali su Pinčić i Butić
U sjeni seniorske momčadi koja uspijeva sezonama opstati na hrvatskoj nogometnoj prvoligaškoj sceni, za kadetsku i juniorsku selekciju Nogometnog kluba Zadar situacija je puno vedrija, jer je iza njih sezona u kojoj su čvrsto držali i sačuvali dobru sredinu ljestvice. Na kraju osma mjesta za obje selekcije na kojima počiva budućnost prvoligaša sa Stanova, a plasman, kako će kazati Marko Pinčić, trener kadeta te Josip Butić, trener juniora, ipak je bio u drugom planu. Ono primarno je odgoj i stvaranje igrača koji bi u bližoj budućnosti trebali postati glavni oslonci prve momčadi. Za Marka Pinčića, protekla sezona je mogla biti bolja, no definitivno i gora.
– Sezona je bila očekivana. Niti ekstra dobra, a opet s druge strane ni toliko loša. Primarni cilj je bio priprema igrača za seniorsku momčad, a nekolicina njih iz našeg kadetskog sastava poput Anića, Lisice i Bašića je već uspjela iskusiti nekoliko treninga i prijateljskih utakmica sa seniorskom momčadi. Drugi igrači iz kadetskog sastava su na dobrom putu da se upoznaju i s tim dijelom vrlo bitne nogometne naobrazbe.
Prvenstvo je bilo dugo, u 30 kola ste ubilježili 11 pobjeda i 14 poraza uz pet remija.
– Problematičan nam je bio ulazak u prvenstvo koji smo odigrali dosta loše, ali smo sredinom uspjeli serijom dobrih igara doći do zlatne sredine na ljestvici. Ipak, nekih šest kola prije kraja dogodilo nam se svojevrsno opuštanje ili bolje reći motivacijski pad, kad smo doznali da ne možemo zbog razlike u bodovima napredovati na ljestvici. Na kraju smo završili osmi, no rezultat je ipak bio u drugom planu.
Za narednu sezonu vam ostaje većina igrača iz prethodne?
– Nema straha za narednu sezonu, jer ovogodišnji sastav koji je među najmlađima u ligi u većoj mjeri ostaje na okupu. Imamo sedam-osam igrača rođenih 1994. godine koji će i narednu sezonu nastupati za kadete i na tome gradimo optimizam. Jedna sezona s 30 utakmica je iza njih i to iskustvo uz prepoznat program koji se zasniva na radu i entuzijazmu je zalog da se Zadar ne mora bojati za svoju nogometnu budućnost.
S Pinčićem se slaže i trener juniora, Josip Butić čiji igrači poput Begonje, Bilavera i Vasilja su odlično upoznati s prvoligaškom konkurencijom.
– Sezona iza nas je bila zadovoljavajuća. Osim prve tri momčadi, Dinama, Hajduka te Intera, od desetog do četvrtog je bila razlika samo tri boda. No, nama nije bio u prvom planu rezultat koliko osposobljavanje igrača koji mogu pomoći seniorskoj momčadi. Na kraju imamo veliko zadovoljstvo što je veliki broj juniora tijekom sezone sudjelovao aktivno u Zebićevoj momčadi, kao Begonja, Bilaver, Torbarina, Šimurina, Vasilj, Šare i Žilić. Uz to su Begonja i Torbarina standardni U-18 reprezentativci, dok su povremeni Šimurina i Bilaver. Sve u svemu, ocjena cijele sezone je pozitivna, iako smo svjesni da je sve moglo biti i puno bolje.
Butić ističe da su određeni pehovi najviše zaslužni za poneki bod manje od očekivanog u prvenstvu.
– Imali smo veliki peh s našim vratarem Perinićem koji je slomio ruku nakon prvih osam kola i tu smo izgubili određenu stabilnost. Kasnije nam se nakalemilo na inače uzak kadar mnogo ozljeda te kartoniranih igrača, a stanje s ozljedama u prvoj momčadi odnijele su nam važne igrače u sastav seniorske momčadi, tako da smo bili dosta osiromašeni. Ipak, mogu biti zadovoljan više igrom koju smo pružali nego rezultatom, a veseli činjenica da imamo najmlađu momčad u ligi u što znači da i sljedeću sezonu imamo na raspolaganju respektabilan kadar s kojim ćemo igrati bitnu ulogu u prvenstvu te nadam se uspjeti opskrbiti seniorsku momčad s talentom i potencijalom – kazao je Butić.


 PINČIĆ: LIGA ODLIČNA ZA RAZVOJ IGRAČA


Kako su igrači podnosili teret natjecanja koji je od njih očekivao visoku dozu profesionalnosti?
– Ovaj sustav natjecanja, koji je ujedno ekvivalent seniorske lige, odlična je stvar za razvoj mladih igrača. Nijedna liga nije mogla biti kvalitetnija od ove te bolja za razvoj igrača – smatra Pinčić.




 ISPALI H. DRAGOVOLJAC I ISTRA 1961


Prema članku 34 Propozicija natjecanja ligu napuštaju dva najslabija kluba prema kriteriju ukupnog plasmana obje momčadi koji se utvrđuje prema broju osvojenih bodova kadeta i juniora. Na toj ljestvici posljednje mjesto zauzima Istra 1961 s ukupno 46 osvojenih bodova, Hrvatski dragovoljac na 15. je mjestu s 50 bodova, dok je Slaven Belupo zadržao status prvoligaša s 55 osvojenih bodova.
Ukupan redoslijed (zbroj kadeta i juniora): 1. Dinamo 144, 2. Hajduk 139, 3. Rijeka 120, 4. Varteks 95, 5. Osijek 93, 6. Zagreb 91, 7. Split 87, 8. Inter 82, 9. Zadar 80, 10. Cibalia 73, 11. Croatia Sesvete 71, 12. Šibenik 70, 13. Lokomotiva 64, 14. Slaven Belupo 55, 15. Hrvatski dragovoljac 50, 16. Istra 1961 46 bodova.