Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Voda dobrodošla za sve kulture

10.06.2011. 22:00
Voda dobrodošla za sve kulture


Palo je između pedeset i sedamdeset litara kiše po metru četvornom na našem području i to je bila prava blagodat za naša žedna polja. Površinska vlažnost se povećala, a kako će idućih sedam do deset dana biti manja potreba za zalijevanjem, to će pripomoći da se oporave i dubinski izvori, koji su u razdoblju ove dugotrajne suše, koja je prethodila, bili krajnje iscrpljeni, ističe Tomislav Demo


Dugotrajna suša koja je vladala na prostorima Zadarske županije još od veljače ovoga je tjedna okončana nizom kišnih padalina, koje su u nekim krajevima bile popraćene i grmljavinskim nevremenom i tučom. U posljednjem valu kiše na gradskom području Zadra palo je četrdeset i jedna litra po četvornom metru, a na Pašmanu i Ižu i do pedeset, dok je na Dugom otoku količina oborina bila dosta manja, kazao nam je meteorolog Duško Kraljev.
 – U narednim danima slijedi stabilizacija vremenskih prilika, vedro i sunčano vrijeme s temperaturama do trideset stupnjeva, a vjetrovi će ponovno biti lagana bura i maestral te se ne očekuju nove oborine, naglasio je Kraljev.
Kako nam je kazao dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković iz Hrvatske poljoprivredne komore, ovakva promjena vremenskih prilika dobrodošla je za vinograde i maslinike, iako su negdje zbog tuče prouzročene i štete.
– Jedan dio županije je dosta stradao, prvenstveno tu mislim na područje općina Novigrad i Posedarje, mjesta Paljuv i Podgradina, zatim dio područja Grada Benkovca, oko Smilčića. No, drugdje je kiša dobrodošla za maslinu i vinovu lozu, povećala se količina vlage u tlu, što je dobra priprema za ljeto kada se redovito očekuje manja količina oborina, kazao nam je Zvonimir Vlatković koji dodaje da treba skrenuti pozornost poljoprivrednicima da sada poduzmu pojačane mjere zaštite od štetnika čija se aktivnost u uvjetima vlage i visokih temperatura pojačava te je potrebno koristiti zaštitna sredstva i tretmane aminokiselinama.
Tomislav Demo, povjerenik Hrvatske poljoprivredne komore za Zadarsku županiju, također smatra da je kiša proteklih dana dobrodošla za povrtlarsku proizvodnju, osobito na području Vranskog bazena.
– Dobro je, pozitivno i dobrodošlo za proizvodnju. Hvala Bogu da na ovom području Vranskog bazena nije bilo štete, čega smo  bili svjedoci u drugim, sjevernijim dijelovima Zadarske županije. Palo je između pedeset i sedamdeset litara kiše po metru četvornom na našem području i to je bila prava blagodat za naša žedna polja. Površinska vlažnost se povećala, a kako će idućih sedam do deset dana biti manja potreba za zalijevanjem, to će pripomoći da se oporave i dubinski izvori koji su u razdoblju ove dugotrajne suše koja je prethodila bili krajnje iscrpljeni, ističe Demo, koji također poručuje proizvođačima povrća da je sada potreban povećan oprez.
– Sada treba svakako biti pojačanog opreza u pogledu zaštite. Povećava se vjerojatnost za pojavu infekcija i gljivičnih oboljenja. Nužno je potrebno izvršiti preventivne tretmane protiv plamenjače i pepelnice, jer u protivnom mogu nastati velike štete s obzirom da su temperature visoke, a vlažnost je povećana, kazao je Tomislav Demo.