Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Antički projektor i animirani filmovi

10.06.2012. 22:00
Antički projektor i animirani filmovi


U crkvi sv. Donata će od 15. lipnja do 15. srpnja biti postavljena izložba-projekt “Ancient Cinema”, autora Henrya Jesionke, koja se održava kao dio manifestacije “Dolazak u baštinu”. Riječ je o konceptualnom djelu, “Davnom kinematografu”, u kojem Jesionka razvija priču o čudnovatom predmetu koji je kupio na “buvljoj pijaci” ispred sv. Donata i koji, povezan s antičkim artefaktima koje je pronašao u Ninu, stvara podlogu za alternativnu povijest kinematografije, još od antičkih vremena.
“Većina povjesničara smješta početke povijesti kinematografije u rano XIX stoljeće, s izumom fenakistoskopa 1832. i zoetropije, dvije godine kasnije. “Ancient Cinema”, Henrya Jesionke prikazuje moguće dokaze proizišle iz izvanrednog arheološkog odkrića u Zadru, Hrvatska, koji bi mogli pomaknuti početak kinematografije za skoro dvije tisuće godina ranije”, stoji u pisanim materijalima za ovu izložbu na kojoj će publika moći vidjeti “grčko-rimski projektor” i “prvi animirani filmovi” iz tog doba.
Henry Jesionka rođen je u Kanadi, a živi i radi u Americi i Europi. Nagrađivani je profesor filmske i vizualne umjetnosti te multidisciplinarni umjetnik koji najviše radi u medijima filma, videa, instalacije i performance-a. Zadarska publika imala je priliku vidjeti njegovu instalaciju Svjetlost svjetlu u Crkvi sv. Donata u sklopu ovogodišnje završne izložbe projekta Dolazak u baštinu, dok je sam Jesionka već nekoliko puta boravio u Zadru, nalazeći ga jako poticajnim za svoj umjetnički rad kojeg obilježava čest prelazak granice između znanosti i umjetnosti.