Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ponovno prvaci u mučnoj sezoni bez mnogo motiva

10.06.2012. 22:00
Ponovno prvaci u mučnoj sezoni bez mnogo motiva


Vjerojatno bi pred nadolazeću sezonu trebalo doći do velikih promjena. To se najviše odnosi na mnoge naše igrače koji neće imati motiva nastupati u neatraktivnoj Trećoj ligi. Tako isto vrijedi za mene, koji sigurno neću više biti na klupi Raštana – kaže Leopold Burčul


Nogometaši Raštana i drugu sezonu u nizu su osvojili Treću HNL – jug. Za prvo mjesto bilo im je dovoljno 57 bodova, koliko su osvojili u 34 odigrana kola. Ostvareno je 17 pobjeda, šest remija, ali i 11 poraza s gol razlikom 65:49. To je, doduše, bilo dosta manje uvjerljivo nego što je to bilo sezonu prije, ali pehar pobjednika potpuno zasluženo je ponovno u njihovim vitrinama jer su potvrdili svoju dominaciju u ligi koja nema njima dostojnog konkurenta. Stoga su Raštančani u posljednjim kolima mogli sebi dopustiti svojevrstan luksuz opuštanja zbog kojeg su i upisali nekoliko poraza, a njihov strateg Leopold Burčul pripast će taj loš završetak sezone potpunoj demotiviranosti njegovih igrača zbog njihove spoznaje da i četvrtu sezonu u nizu Raštane neće doživjeti promociju u Drugu HNL.
– Ova sezona je za razliku od prošle općenito gledajući bila puno lošija čemu svjedoči čak 11 poraza iz 34 utakmice. Spasio nas je prvi dio sezone u koji smo ušli s dosta promijenjenim sastavom u odnosu na lanjski te smo ipak uspjeli serijom od sedam pobjeda ostvariti, pokazalo se kasnije, ključnu prednost za obranu naslova. Završetak sezone je bio mučan, jer su igrači bili potpuno demotivirani za igru. Spoznaja da se neće ići u Drugu ligu bila je veliki uteg i sreća je da smo uspjeli zaključiti sezonu na prvo mjestu – kazao je Burčul koji nije propustio istaknuti ključne pojedince u njegovom sastavu. Najboljima su se pokazali najiskusniji Goran Burčul i Dragan Župan, no i neki mlađi igrači su zaslužili itekako pozitivnu ocjenu.
– Nepravedno je uvijek isticati pojedince, no dvojac Burčul i Župan su bili ti koji su nosili našu igru te na kraju krajeva postigli najviše golova. Pored njih standardno odličnih najugodnije iznenađenje su bili mladi Antonio Tičak, pa junior Zadra Josip Bašić te Filip Volpi-Kobal koji je na početku sezone pristigao iz Dalmatinca.
Za iduću sezonu ti mlađi igrači sigurno će predstavljati veliko bogatstvo za klub koji će ponovno nastupati u Trećoj HNL – jug. Osim toga da Raštane čeka isti rang natjecanja sve drugo bi se moglo promijeniti. Tako je teško očekivati da ostanu ponajbolji igrači, novaca je sve manje, a i trenerska stolica će dočekati nekog drugog umjesto dosadašnjeg Leopolda Burčula.
– Vjerojatno bi pred nadolazeću sezonu trebalo doći do velikih promjena. To se najviše odnosi na mnoge naše igrače koji neće imati motiva nastupati u neatraktivnoj Trećoj ligi. Tako isto vrijedi za mene, koji sigurno neću više biti na klupi Raštana. Razlog je jednostavan. Nema više smisla ili, bolje reći, nema motiva da se po tko zna koji put igra Treća liga, a i logistika u klubu je pogotovo drugi dio minule sezone počela bitno kašljucati. Ovih dana se očekuje sastanak Upravnog odbora kluba te će nakon toga biti puno jasnije odrednice prema kojima će se klub orijentirati za budućnost – na kraju je kazao Burčul.


Liga slabija nego lani




Raštane već dvije sezone u Trećoj HNL – jug nemaju prave konkurencije koja bi im mogla pomrsiti planove za osvajanje titule. Dva prvenstva prije toga su ipak bila mnogo napetija i neizvjesnija, jer su Raštanima kao viceprvacima titule izmicale praktički u posljednjim kolima protiv Splita pa Dugopolja. Ove sezone je, za razliku od prošle, uspio stobrečki Primorac 1929 (55 bodova) primaknuti se blizu, samo dva boda zaostajući za Raštančanima. Relativno blizu su se primakli Val (54), Omiš (52), Konavljanin i GOŠK (oba 50), no ipak više zahvaljujući lošijim karakteristikama branitelja naslova nego nekom većom kvalitetom.
– Liga je bila mnogo slabija nego lanjska. Da nam je ostala momčad na okupu od sezone prije ove vjerojatno bi naša prednost na kraju bila više od deset bodova. Proljetni dio prvenstva je već početkom izgubio na nekoj natjecateljskoj važnosti, jer je bilo jasno da će nas teško netko sustići. Zato je liga bila potpuno nezanimljiva, zavladala je monotonija i bezvoljnost u mnogim utakmicama. Problem je definitivno ekonomska kriza koja se odražava kroz sve naše lige, a ne samo kroz Treću HNL – jug. Kad se pogleda stanje u svim ostalim ligama onda nije ni čudo da nijedan klub iz Druge nije prešao u Prvu HNL, a samo je Zelina kao trećeligaš odlučila prijeći u Drugu ligu – prokomentirao je Burčul.


Zrilić: Druga liga kao omča oko vrata


Raštane je i ove sezone potvrdilo neslužbeni epitet najboljeg amaterskog nogometnog kluba u Dalmaciji. Upravo atribut “amaterski” predstavlja nešto što je već četiri sezone najveći kamen spoticanja Raštanima da prijeđu u više nego zasluženu Drugu HNL. Za Drugu ligu trebalo bi klub profesionalizirati, što traži znatno veća sredstva od dosadašnjih nešto manje od milijun kuna koliko se utroši na jednu trećeligašku sezonu. Vedran Zrilić, predsjednik Raštana, potvrdio je da su očekivanja prelaska u Drugu Ligu ipak velika tlapnja svih onih koji razmišljaju srcem, a ne razumom.
– Iako smo dvije sezone prvaci, u viši rang natjecanja ne idemo. Ima tu mnogo prepreka, a ona najvažnija je vezana za cjelokupnu ekonomsku situaciju u državi te ovaj trenutak jednostavno nije pogodan za takav pothvat. Druga liga zahtijeva mnogo strože propise HNS-a, samim time treba i mnogo veća sredstva, a u recesiji kakva vlada ne može se do novca te nema ni interesa sponzora. Orijentirat ćemo se na naš omladinski pogon te na suradnju sa NK Zadrom, pa pokušati dočekati bolja vremena kad će ta zaslužena promocija ipak biti moguća bez velikih posljedica. Ovosezonski ulazak u Drugu ligu za klub bi bio poput omče oko vrata. Sve što smo dosad marljivo gradili moglo se upropastiti. Da bude jasnije, nitko u klubu nije protiv ulaska u Drugu ligu, ali ako to napravimo bilo bi kao da smo počinili financijsko samoubojstvo.


Neodigran finale Kupa mrlja sezone


Mrlja koja je malo zasjenila ponavljanje uspjeha obrane titule prvaka Treće HNL – jug je neodigravanje utakmice finala Županijskog kupa protiv sukošanske Zlatne luke u Biogradu na Moru. Predsjednik Zrilić je objasnio taj veliki propust suspenzijom koja je nastupila od strane Županijskog saveza zbog neplaćenih obaveza.
– U doba kad se trebala odigrati ta utakmica klub se našao u velikim poteškoćama financijske naravi, a neka naša dugovanja prema Savezu su bila nepodmirena. Pošto nismo u tom trenutku bili u mogućnosti podmiriti ta dugovanja, a Savez nije želio dati nam još jednu odgodu onda je nastupila suspenzija te nije bilo moguće odigrati utakmicu protiv Zlatne luke. Jednostavno smo se morali podvrgnuti sankcijama. Nama je itekako žao što je do toga došlo, no bila je takva situacija i tu se ništa drugo nije moglo učiniti.