Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadarski arhiv otvorio svoja vrata javnosti

Autor: Ante Rogić

10.06.2013. 22:00
Zadarski arhiv otvorio svoja vrata javnosti

Foto: Marin GOSPIĆ



U Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru sinoć je otvorena izložba Tiskani proglasi u Zadru i Dalmaciji 1488. – 1946.
Hrvatski arhivi ove godine, temom »Službeno izvješćivanje u prošlosti«, po peti put obilježavaju Međunarodni dan arhiva 9. lipnja. Tom prigodom svi arhivi u Republici Hrvatskoj otvaraju svoja vrata organiziranjem različitih manifestacija želeći na taj način potaknuti i razviti svijest društva o važnosti zaštite arhivskog gradiva kao jedinstvene nacionalne kulturne baštine. Tim povodom je i Državni arhiv u Zadru priredio izložbu.
Autorice izložbe su Ivana Burić i Tamara Šarić Šušak, a uz njih je nekoliko pozdravnih riječi kazao ravnatelj Državnog arhiva u Zadru Ante Gverić. On je istaknuo kako se i Državni arhiv ovom izložbom pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana arhiva, te čestitao autoricama na izložbi.
Njih dvije su istaknule kako su proglasi koje su ovom prilikom izložili dio Zbirke tiskovina Državnog arhiva u Zadru koja je nastajala stoljećima.
»Po starim signaturama, na koje smo nailazile pregledavajući i odabirući gradivo za ovu izložbu, uočile smo da su ove tiskovine nekad prije bile dijelovi mnogih drugih fondova te iz nekih, za sad nepoznatih razloga, bivaju izdvojene i nikad više vraćene na izvorno mjesto. Druge su tiskovine tvorile zbirku Francuske štampe ili Austrijske štampe sve dok se krajem 80-ih godina prošlog stoljeća nisu ujedinile u jedinstvenu zbirku, kolokvijalno zvanu Stampata«, istaknule su autorice izložbe u bogatom katalogu koji prati izložbu.
Od oko 6000 tiskovina koje se čuvaju u Državnom arhivu u Zadru, na izložbi su izdvojena 103 izloška.
Izložba će biti otvorena od 10. do 14. lipnja 2013. radnim danima od 10 do 13 i od 17 do 19 sati.