Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Napredak je organizirao i osvijestio hrvatski narod u Bosni i Hercegovini

Autor: Nikola Markulin

10.07.2008. 22:00
Napredak je organizirao i osvijestio hrvatski narod u Bosni i Hercegovini

Foto: Nenad MARČEV



Svjedok sam uzleta života Hrvata u Bosni i Hercegovini, što potvrđuje da treba raditi i moliti, a ne samo moliti i čekati, istaknuo je Topić
Prof. dr. sc. Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva ‘Napredak’ od 1990. godine, u četvrtak navečer je u Matici hrvatskoj u Zadru u organiziaciji Napretkove podružnice u Zadru održao predavanje na temu “Stanje i perspektive Hrvata u Bosni i Hercegovini”. Kratki uvod u glavnu temu u vidu predstavljanja Hrvatskog kulturnog društva Napredak i njegova predsjednika odradio je prof. dr. sc. Stijepo Obad, umirovljeni profesor Sveučilišta u Zadru. Profesor Obad posebno je pozdravio nazočnost mons. Ivana Prenđe, zadarskog nadbiskupa, i prof. dr. sc. Šime Batovića, predsjednika Matičine podružnice u Zadru.
Podsjetimo, Hrvatsko kulturno društvo Napredak osnovano je 1902. godine u Mostaru, te nekoliko mjeseci poslije u Sarajevu. Od početka je svrha ovog društva bila pomaganje siromašnih, ali perspektivnih đaka i studenata Hrvata u Bosni i Hercegovini. Rad Napretka obustavljen je 1949. godine, a nakon demokratskih promjena obnovljen je 1990. godine. Od tada do danas predsjednik je Franjo Topić, a društvo ima brojne podružnice, te organizira i izvodi niz kulturno prosvjetnih djelatnosti.
– Pozdravimo našeg prvog čovjeka u stogodišnjici trajanja ovog društva. Napretkove podružnice nalaze se diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Europe i svijeta. Što je ovo društvo napravilo? Ponajprije, ono je organiziralo hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Ono ga je osvijestilo. Napredak nikada nije zastranio. Profesor Topić vrhunski je hrvatski intelektualac, a osim predsjedavanja društvom predaje nekoliko kolegija na sarajevskom sveučilištu. Za kraj bi rekao kako me žalosti činjenica da toliko godina nakon Ilirskog pokreta još uvijek imamo neosviještenih Hrvata, kazao je profesor Obad.
Pozdravivši prisutne i izrazivši radost zbog velike prisutnosti mladih na svom predavanju, započeo je izlaganje Franjo Topić:
– Odmah bih vam kazao kako smo ovih dana obavili razgovore oko povezivanja Zadra sa Sarajevom i ostatkom Bosne i Hercegovine. Mi smo poveznica hrvatskog naroda i za nas je hrvatski narod jedan. Nikada nisam bio pesimist, pa neću ni večeras. Od Vancouvera do Bosne čujem da nas polako nestaje. Ja ne mislim tako. Takvi pristupi su loši. Prema popisu CIA-e u Bosni i Hercegovini živi 570 tisuća Hrvata i 590 tisuća katolika. Bosna i Hercegovina je za Hrvatsku najvažnija država, ali i obratno. Uostalom, dijeli nas ili spaja najduža kopnena granica, a Hrvatska najveći izvoz svojih gospodarskih proizvoda ostvaruje upravo u BiH. Prema nekim popisima 11 posto Hrvata iz Hrvatske je rođeno u BiH. Usprkos pričama u Hrvatsku se nakon devedestih vratilo tek osam tisuća Hrvata iz emigracije, dok je iz BiH u Hrvatsku uselilo 180 tisuća ljudi. Svjedok sam uzleta života Hrvata u Bosni i Hercegovini, što potvrđuje da treba raditi i moliti, a ne samo moliti i čekati. Vitez doživljava nezapamćen gospodarski uzlet, u Kreševu, većinski hrvatskom mjestu, nema niti jednog nezaposlenog. Mladima poručujem da za njih nema bolje zemlje od Bosne i Hercegovine i Hrvatske. I vas pozivam da širite pozitivne vijesti – između ostaloga kazao je Topić.
Pred kraj predavanja prikazan je i film s brojnim aktivnostima društva u Bosni Hercegovini. Tako su se posjetitelji mogli uvjeriti kako Napredak organizira brojne koncerte, izložbe, predavanja, tiska knjige i zbornike, ima šahovske i nogometne klubove, te, najzad i najvažnije, stipendira i pomaže brojne đake i studente.