Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pozdrav suncu pretvoren u modnu pistu

Autor: Krešimir Bukvić

10.07.2008. 22:00
Pozdrav suncu pretvoren u modnu pistu

Foto: Filip BRALA



Kako to izgleda hrvatski modni “proizvod” došli su pogledati, među ostalima, i Marko Grubišić, Antea Kodžoman, Antonija Blaće i Iva Visković, udobno se smjestivši u prvom redu, odmah do župana Stipe Zrilića, Kristijana Magaša, Branke Radman i nekolicine drugih gradskih dužnosnika
Na  “Pozdravu suncu” održava se Quelle fashion.hr, najveći modni događaj sezone u Hrvatskoj. Svoje su kolekcije za sezonu proljeće/ljeto 2009. predstavili dizajneri četiri modna branda: Ivica Skoko, Maja i Petra Špoljar, Mustre i Nataša Kos. Izvrsno ukomponirani u hvaljenu instalaciju arhitekta Nikole Bašića “Pozdrav suncu”, dizajneri su demonstrirali svoje modne vizije na, bez zadrške najvećoj i najglamuroznijoj modnoj pisti u Hrvatskoj danas. Kombinacijom svjetlosnih efekata i zvuka morskih orgulja u pozadini, ovogodišnja je lokacija održavanja Quelle fashion.hr-a opravdano zaslužila sve pohvale, koje su se mogle čuti od prisutnih tijekom večeri.
Čestitke su pristizale na adresu Vinka Filipića, umjetničkog direktora manifestacije, koji je zajedno sa svojim organizacijskim timom još jednom uspio dovesti Zadar u samo središte zanimanja svih zaljubljenika u modu, osiguravši gradu i ovo ljeto epitet modne prijestolnice Hrvatske. Ulaznice za event, bile su stoga najtraženija “roba” ovih dana u gradu, a i šire, sudeći po već uvriježenom broju hrvatskih jet setera.
Kako to izgleda hrvatski modni “proizvod” došli su pogledati, među ostalima, i Marko Grubišić, Antea Kodžoman, Antonija Blaće i Iva Visković, udobno se smjestivši u prvom redu, odmah do župana Stipe Zrilića, Kristijana Magaša, Branke Radman i nekolicine drugih gradskih dužnosnika.
Prva revija na rasporedu bila je kolekcija hlača, bluza i večernjih haljina u zlatnim tonovima Ivice Skoke. Na tragu zlatnog doba  Hollywooda, kako to Ivica sam opisuje, njegovi su modeli, rađeni uglavnom od svile i čipke, zasluženo pobrali sve pohvale okupljenih uzvanika. Tehnički vrlo profesionalno izrađeni, savršenog pada, oplemenjeni zanimljivim modnim detaljima poput remenja i ukrasnog cvijeća, Skokini su modeli i više nego primjereno otvorili ovogodišnji Quelle fashion.hr.
No to se ne bi moglo reći i za sestre Špoljar, koje su slijedile. Neinventivna i nerazrađena, njihova je kolekcija ovoga puta podbacila, što je u svakom slučaju bilo neočekivano. Sestre su prije dvije godine pobijedile na Modnoj gušterici, natjecanju mladih modnih dizajnera u Zadru, te nakon toga uspješno nastavile nizati modne kolekcije, pa su njihovi  modni uradci, nadajmo se, samo privremeni zamor u radu.
U okviru prvog dana Quelle fashion.hr-a kolekciju za proljeće/ljeto 2009. prezentirale su i četiri dizajnerice branda Mustre: Jasna Štih Kapetanić, Sanja Jakupec, Biba Šipek i Sanja Tabak. Prepoznatljivog modnog rukopisa, Mustre su kreirale kolekciju bogatu pleteninom, svojim zaštitnim znakom, majice, suknje i višeslojne haljine od vatrenocrvenih do narančastih tonova, pa preko vodeno tirkiznoplavih do zemljanosmeđih tonova.
Nosivi u svim prilikama, dnevno večernji modeli ovih dizajnerica, umjerene ekstravagancije, a opet diskretnog pomaka od konfekcije, praktični su komadi robe koji će zasigurno naći put do svojih kupaca. Posljednja revija koja je održana prve večeri događanja bila je dizajnerice Nataše Kos, “Flor’Amor” kolekcija nadahnuta neogypsy stilom.
Quelle fashion.hr-a zaključnu večer ima u subotu u 21:30 na istoj lokaciji, nakon čega slijedi after party u Arsenalu.