Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Prva hrvatska zvučna Biblija stigla u Zadar

Autor: Katarina Belić

10.07.2008. 22:00
Prva hrvatska zvučna Biblija stigla u Zadar

Foto: Vedran SITNICA



Do sada su u knjižnici za slijepe osobe postojali još samo zvučni zapisi Biblije snimljeni 1970. godine u Beogradu, ali na četverokanalnim vrpcama s trajanjem od po 1,5 sati pojedinog kanala, što znatno otežava pretraživanje Biblije, kazao je autor Zvučne Biblije Mirko Hrkač
Inicijativom Mirka Hrkača, koji je ujedno i autor i urednik, ovih dana su knjižare Kršćanske sadašnjosti, Verbuma, Teovizije i dr. Josipa Turčinovića postale bogatije za još jedan izniman primjerak najprodavanije knjige na svijetu. No ovoga puta nije doslovce riječ o knjizi, već o prvoj Zvučnoj Bibliji u Hrvatskoj, čijim je izlaskom na svjetlo dana završena realizacija dugo planiranog projekta.
– Ovo je prva Zvučna Biblija snimljena u Hrvatskoj. Naime, do sada su u knjižnici za slijepe osobe postojali još samo zvučni zapisi Biblije snimljeni 1970. godine u Beogradu, ali na četverokanalnim vrpcama s trajanjem od po 1,5 sati pojedinog kanala, što znatno otežava pretraživanje Biblije.
Biblija pristupačna slijepima
Nakon položenog zadnjeg ispita na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a prije početka pisanja diplomskoga rada želio sam se malo odmoriti. Kako mi je tema vezana uz Blaženu Djevicu Mariju, počeo sam čitati njezine poruke iz Međugorja, između ostalih i onu od 18. listopada 1984. godine u kojoj nas Gospa poziva da svakodnevno čitamo Bibliju u svojim kućama i da se molimo. Tada sam počeo razmišljati o nama koji zbog fizičkog nedostatka ne možemo čitati Božju riječ i kako učiniti da nam Biblija bude što pristupačnija.
Iskustvo vida imam, jer sam tek nedavno postao slijep pa stoga znam što znači uzeti knjigu u ruke i potražiti u njoj ono što me zanima.
Kleknuo sam pred svoje kućno svetište Majke Triput Divne i uputio molitvu Ocu nebeskom riječima: ‘Oče, ja ovo želim ostvariti, molim Te pomozi mi i dovedi me do onih koji će mi pomoći i otvori im srce’ – ispričao je Mirko Hrkač nastanak ideje o izradi Zvučne Biblije.
Biblija nije jedna knjiga već je to zbirka od ukupno 73 knjige koje su podijeljene na određene skupine, ovisno o tematici i stilu u kojem su napisane. Osim toga svaka knjiga je podijeljena na poglavlja i retke. S obzirom na današnju tehnologiju Mirko Hrkač je shvatio kako nije nemoguće učiniti Bibliju pristupačnom i slijepim osobama na sličan način kao i onima koji vide.
Svi sudionici projekta kao i oni koji su pomogli njegovoj realizaciji su odmah bili spremni sudjelovati. Među njima su: udruga “Zamisli”, Hrvatski katolički radio, koji je ustupio korištenje studija i studijske opreme te Kršćanska sadašnjost, koja je dala svoju suglasnost na korištenje tiskanih izdanja Jeruzalemske Biblije i Biblijskih Starina autora Adalberta Rebića i dokumenata učiteljstva Crkve i Svetog pisma.
Podrška kardinala
Biblija je snimljena na način da je zadržana postojeća podjela. Svaka knjiga je snimljena zasebno i svako poglavlje pojedine knjige je odvojeno. Ispred svake knjige ili skupine knjiga nalaze se snimljeni uvodi koji su preuzeti iz Jeruzalemske Biblije. Zvučna Biblija sastoji se od ukupno 11 nosača zvuka, a na početku svakog nalazi se kratki sadržaj. Snimanje Biblije je trajalo od rujna prošle godine do ožujka ove godine. Prvenstvena nakana odnosno cilj ovoga projekta je bio omogućiti slijepim osobama pristup Bibliji kako bi Riječ Božju mogli slušati svakodnevno. Svaka slijepa osoba koja je to željela dobila je besplatan primjerak Biblije, trebala se samo javiti u Udrugu “Zamisli” i ispuniti određene formalnosti.
– Tijekom snimanja pojavio se interes i onih koji nisu slijepi, a koji su željeli doći do Zvučne Biblije. Odgovarali smo da je riječ o Bibliji samo za slijepe osobe, pa nam je odgovoreno da na taj način diskriminiramo ostale. Stoga sam, kada je završen projekt, donio odluku da se Biblija objavi i bude dostupna svima, a za to sam dobio potporu svih sudionika u projektu.
Kako nitko od nas nije ušao u ovaj projekt zbog osobnih prihoda, tako smo odlučili nastaviti i dalje pa će sav prihod ostvaren prodajom Zvučne Biblije ići za osnivanje i rad Zaklade “Čujem, vjerujem vidim”, čiji će program rada biti pomoć mladima s invaliditetom, snimanje novih duhovnih sadržaja, prilagodba literature za slijepe osobe te digitalizacija, pojasnio je Mirko Hrkač. Podršku ovom projektu dali su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i vrhbosanski metropolit kardinal Vinko Puljić.
Već danas odjeci na Zvučnu Bibliju su brojni i pozitivni. Naime, osobe koje ne mogu vidjeti, a htjele bi čitati Bibliju na ovaj su način ostvarile svoj dugogodišnji san.
– Povratne informacije onih koji su dobili Bibliju ukazuju na njihovo veliko zadovoljstvo. Navest ću samo jednu reakciju od žene čiji je suprug slijep, a koja nam je napisala: “Moj je muž imao dvije želje, jednu da ponovo progleda, a drugu da može ponovo čitati Bibliju. Ova druga mu je ispunjena. Hvala vam!” Moj sav trud kao i trud svih ostalih nagrađen je već samo ovom porukom, zaključio je Mirko Hrkač.
– Ovu Zvučnu Bibliju sam posvetio dvojici svojih pokojnih profesora s Katoličko-bogoslovnog fakulteta, fra Korneliju Zvonimiru Šojatu i fra Zdenku Tomislavu Tenšeku, u znak zahvalnosti za sve što su dali meni i mnogim drugim osobama s kojima su se susreli u životu, zaključio je Hrkač.