Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kud plovi ovaj brod…

Autor: Mare ([email protected])

10.07.2009. 22:00


Apokalipsa danas. Umro najbjeliji crnac, premijer dao ostavku. Ne znam zbog čeka ću prije početi rezati vene – tragikomičnog glazbenog genija izraslog u pedofila koji je unatoč svom bogatstvu ovoga svijeta umro najjadnije što je mogao ili zbog političara koji ovlaš bacajući pogled na (pre)skupocjeni sat ide bez objašnjenja sa svoje pozicije. Negdje. S mjesečnom poputbinom kolika je otprilike moja skoro pa godišnja plaća.
A da sam se zabrinula za budućnost, to definitivno jesam. Ali neću se živcirati, ne smijem. Jer ako se razbolim, gdje ću? Pola zadarskih doktora umjesto na radnom mjestu sjedi u upravi grada i županije, gradskim i županijskim vijećima pa se bojim ako me što, ne daj bože, i zaboli da neću imati gdje ni kod koga. Pa mi se sve čini da je logičnije da budući zadarski doktori upisuju politologiju umjesto medicine. Tako će odmah moći s faksa na željeni posao. Ovako trate upisne rokove onima koji bi medicinu zaista upisali bez političkih ambicija.
A jesam i ja naivna, ja mislila da je biti doktor skoro pa vrhunac onoga što bi čovjek mogao poželjeti. Ono, cijenjeno zanimanje, društvena haj klas, žene ničice padaju, kave i cigareta uvijek na izvoz…
Dobro, da sam plava to je činjenica. Automatizmom onda i naivna. Ali, brate mili, bez obzira koliko plava jesam, toliko naivna nisam da se od mene može praviti budala do besvjesti tako da ću sad afanavati oko toga hoće li i zašto baš Jaca bit premijerka i kakva. Ne pada mi na pamet brojat joj krvna zrnca, a još manje čitati njenu erotsku poeziju. Da se mene pita, a očito me se ne pita kao ni ikoga drugoga nego velike ćunke bacaju kocku međusobno, ja bih radije da je ovaj naš umjesto nje. Ne ulazim sad u kompetencije, nego čisto onako ženski, odokativno, šesnije ga je vidjeti. Nekako je interesantnije čitat po novinama o plavookom plavušanu, ima li tetovažu na lijevom ili desnom ramenu, je li kupio novi motor i kožnjak, nego tražiti erotsku metaforu u uvelim krizantemama… Osim toga, tko još čita poeziju?! To više ni djeca u školi ne rade, eventualno se tu i tamo, odnosno svako malo, koliko po novinama vidim, TM Bilosniću zaleti kad promovira svoju knjigu. A možda će uskoro i gradonačelnik Splita koji bi ipak za to mjesto trebao završiti bar kakvu-takvu školu.
I dok Evropa putuje ne računajući na nas, dok svi bar malo strepe za budućnost pred bremenom recesije, zamaramo se se tonemo li lijevo ili desno, Grdović je napravio najpametniju stvar. Stvar je uzeo u svoje ruke i otkačio do daske. Shvatio čovjek da presing nema nikakvog smisla. Pa okrenuo sve na zajebanciju i napokon shvatio što je marketing. Bio on trijezan ili ne trijezan pjesme će mu se pjevati, a tko grijehe prizna – pola mu se prašta. Ma nek se čovjek veseli, dok god se veseliti može. Neka skače po stolicama, kleči, leži po Prokurativama ionako čovjek ima na to pravo jer živi bolje nego ministar Šuki…
Jedino, i taj festival se pretvorio u svašta, bacila sam uho na televiziju malo dok sam bila ne fejsu. A da ne završim s nekim novokomponovanim huljićevskim splačinama, a bogme ni ocvalim krizantemama, a nek isto budu nezaboravljeni stihovi:
Kud plovi ovaj brod što ljude odnosi
i da li iko zna što more sprema
kud vodi ovaj put kojim smo krenuli
od svega samo znam-povratka nema….