Prisnac je kolač kojim su se častili vijećnici još u antici. Ako bi donijeli dobre odluke građani su ih častili prisnacem
Drugi Prisnac fest održan u Zavičajnom klubu Janko Mitrović u Zelengradu započeo je edukativnim predavanjem koje je održala dipl. ing. Ana Marušić Lisac “Oznake izvornosti zemljopisnog podrijetla prehrambenih proizvoda”. Marušić-Lisac djelatnica je “Biotehnikona”, jedinog ovlaštenog certifikacijskog tijela za oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla hrane od 2006. godine sa sjedištem u Splitu. U svojem izlaganju one je prisutne upozorila što će se dogoditi ako Hrvatska postane članica EU.
– U onom trenutku kada postanemo članica, Europa neće razmaknuti svoje proizvode na policama i reći: Hrvati, evo vam mjesta za vaše proizvode i za vaša jela na našim stolovima, nego će se i te kako truditi zadržati svoje pozicije koje imaju od ranije, a mi ćemo morati napraviti dodatni napor i trud da predstavimo našu ponudu, kazala je Ana Marušić Lisac, naglasivši da imamo sjajno bogatstvo u autohtonim prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima.
Postupak certifikacije
– Hrvatska ima bogatu ponudu tradicijskih jela i pred nama stoji izazov kako ih što bolje predstaviti u ugostiteljskim objektima kao i lokalnom stanovništvu, osobito mlađem, koje možda i ne poznaje takve proizvode i svakako, turistima. Oni su prva klijentela kojima najbrže možemo ponuditi naše proizvode. Oni svaki dan jedu, svaki dan mogu nešto novo probati, a većina mladih je i voljna probati nešto novo, istaknula je Ana Marušić Lisac.
Na predavanju je bilo govora o postupku tijekom procesa registracije proizvoda koje se danas provodi unutar Ministarstva poljoprivrede. U tom procesu je najvažnija specifikacija proizvoda, to jest način na koji se proizvodi, o čemu odlučuju sami proizvođači, a dopuštene su i male modifikacije, s obzirom na recepture. Zaštita lokalnih proizvoda ujedno je i dobar marketing dotičnog područja čega su primjeri paški sir, dalmatinski pršut ili slavonski kulin.
– I proizvod i regija imaju koristi od toga i to zato jer je to način razvoja ruralnog područja. Kad je europska regulativa zamišljana i zamišljena za ovo područje, polazište je bilo u uravnoteženom razvoju regija. Bitno je da nisu razvijeni samo veliki gradovi, nego da se razvijaju i dislocirana, ruralna, otočna i planinska područja. Kod nas je, također osobito bitno zadržavanje dohotka i dodane vrijednosti u regiji i za regiju, istaknula je Ana Marušić Lisac koja je okupljenima predstavila potpuni proces certifikacije određenog proizvoda, primjerice prisnaca kako se on odvija u trenutačnim zakonskim okvirima. Prikazala je i četrdesetak sličnih proizvoda koji postoje kao zaštićeni unutar sustava EU. Ono što je posebno važno unutar europskog sustava za dobar plasman nekog proizvoda, naglasila je Marušić Lisac, je i povijesna priča vezana uz njega, u čemu bismo mogli dosta napraviti, ako bismo pravilno vrednovali mnoge priče, anegdote i legende, vezane uz hrvatske prehrambene proizvode i recepture.
Važnost domaćeg kukuruza
U natjecateljskom dijelu festivala nastupilo je četrnaest sudionica i sudionika čije je prisnace ocjenjivao ocjenjivački sud pod predsjedanjem Marijana Vrkića. Prije dodjela priznanja i nagrada, nazočne je pozdravio gradonačelnik Obrovca, dr. Ante Župan:
– Ovaj dan se zove Prisnac fest. Riječ je o izvornom, narodnom jelu, koje je povijesno i gastronomski vezano za ovaj kraj. To je i razlog zašto je udruga “Janko Mitrović” iz Zelengrada to odlučila dignuti na jednu višu razinu, istaknuo je gradonačelnik Župan osvrnuvši se na prisnac kao moguću gastronomsku vrijednost ovoga kraja u europskim razmjerima. O prisnacu kao proizvodu, kao i ovogodišnjoj kvaliteti primjeraka na natjecanju, okupljenima je govorio predsjednik ocjenjivačkog suda, Marijan Vrkić:
– Prisnac postoji još od antičkih dana. Ako bi vijećnici donijeli dobre odluke građani su ih častili prisnacem, kazao je Vrkić te se osvrnuo na ovogodišnje natjecanje:
– Iako su se ljudi trudili, kvaliteta je bila nešto lošija nego prošle godine. Prva je godina vjerojatno bila izazovna godina i više su se trudili ili su možda imali bolji materijal. Kod prisnaca se koristi pšenično brašno za koru bez kvasca. U svakom brašnu mora biti malo kukuruznog brašna, ali ne onog iz trgovine. Zabranjeno je stavljati vrhnje, a treba paziti i kod jaja. Ako se stavi cijelo jaje, prisnac se raspada. Koristi se samo bjelanjak koji steže i drži masu, a žumanjkom se samo namaže gornja kora da dobije boju, kazao je Vrkić i nastavio:
Vara – novi izazov
– Danas svi na komine stavljaju šamot i onda tu stave peku. Tako se ne može dobro ispeći donja kora, a donja kora mora uvijek biti tvrđa nego gornja, poručio je Vrkić.
Gosti su u Zelengradu mogli probati i varu, jelo od kukuruza, boba i čičvarde koji se šest sati kuhaju u loncu s pršutom i pancetom, gulaš od divljači, domaćeg kozlića lešo, te autohtone sirove i basu. Nastupio je KUD iz Bruške, a posebnu pohvalu zaslužuju najmlađi članovi organizatora koji su odjeveni u posebne majice, gostima stalno bili na usluzi.
Kako napraviti prisnac?
– U tijesto ide samo brašno, voda i sol. Nadjev se radi od skorupa, bjelanjka, domaćeg kukuruznog brašna od kukuruza s osam redaka koji je jako bitan da pokupi masnoću od skorupa, basa i mladi sir škripavac. To se sve zamijesi kao nadjev, poklope se samo rubovi s brašnom. Na vrhu se premaže žumancem. Peče se ispod peke i posebnu pozornost treba obratiti donjoj kori kako bi bila dobro pečena, otkrio nam je Ivica Mitrović.
Prisnac – hrvatski brand
– Organizator je iznimno zadovoljan s ovogodišnjim prisnac festom, kvalitetom prisnaca i brojem natjecatelja. Ove godine se prijavilo 14 osoba i mi se zahvaljujemo svima koji su se natjecali i koji su dali podršku Zavičajnom klubu u namjeri da se prisnac prezentira i digne na višu razinu, kazao je Ivica Mitrović, koji o planovima za budućnost ističe:
– Cilj je na razini države zaštititi prisnac gdje će dobiti oznaku izvornosti. Želimo da ovo jelo nađe svoje mjesto u svim većim restoranima i da postane brand Hrvatske, a ne samo ovoga kraja.
Prvo mjesto Mariji Maši Mitrović
Prvo mjesto sa 109 bodova osvojila je Marija Maša Mitrović. Drugo mjesto sa 99 bodova osvojila je Zorka Župan, a treće Ksenija Čirjak. Pobjednice su dobile medalje i diplome te peku i ožeg, kao i knjigu “Vezilje zadarskoga kraja”, dar Narodnoga muzeja, a pobjednici Mariji Maši Mitrović, pripala je i posebna nagrada – koza.
Pobjednice su potom okupljenima demonstrirale uživo izradu pravoga prisnaca.
najnovije
najčitanije
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica napunila zadarske ulice, evo koga smo sreli
Hrvatska
MOST-OVAC
Raspudić: Ustavni sud je parapolitičko tijelo, treba ga ukinuti
Zadar
PROJEKT
Na Narodnom trgu predstavljen projekt ‘Jedimo zdravo’
Nogomet
HRVATSKI REPREZENTATIVAC
Budimir: Oporavljam se kako bih se vratio jači na teren
Ostali sportovi
CROATIA RALLY
Širi se luda snimka s WRC-a u Hrvatskoj: “Vau, koliko ste puta svi ovo prevrtjeli?”
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU